Mια ακόμη πολύ σημαντική εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του διοργάνωσε στο Περιστέρι ο Δήμος της πόλης και η ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη. Εξήντα πολίτες έκαναν το περασμένο Σάββατο μετρήσεις διαβήτη, λιπομετρήσεις και εξετάσεις διαβητικού ποδιού στο πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Κατά τον έλεγχο του διαβητικού ποδιού μάλιστα, εντοπίστηκαν δύο ασθενείς με βαριά διαβητική νευροπάθεια, στους οποίους δόθηκε καθοδήγηση και πολύτιμες συμβουλές.

Στη συνέχεια, κορυφαίοι επιστήμονες μίλησαν στο κοινό για τη σύγχρονη επιδημία του διαβήτη. Μια πάθηση που αφορά το 14% των Ελλήνων, αλλά που έχει μεγάλα ποσοστά υποδιάγνωσης, καθώς ένας στους δύο πάσχοντες δεν γνωρίζει ότι πάσχει. “Ένας στους δύο ασθενείς με διαβήτη ανακαλύπτει ότι πάσχει από διαβήτη επί εδάφους επιπλοκών”, υπογράμμισε ο Dr. Αλέξανδρος Καμαράτος, Διευθυντής Α Παθολογικής Κλινικής, Διευθυντής Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Τζανείου Γ.Ν. Πειραιά. Ο Dr Καμαράτος εξήγησε ότι όταν ο το σάκχαρο τεθεί υπό έλεγχο, οι βλάβες λιγοστεύουν ή εξαφανίζονται. “Σήμερα”, τόνισε, “η διάρκεια ζωής ενός ατόμου με διαβήτη έχει φτάσει αυτή του ατόμου χωρίς διαβήτη”.

Διαβήτης & καρδιά

Ο Καρδιολόγος, Αντιδήμαρχος Δήμου Περστερίου, ιδρυτής του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου, κ. Γιώργος Μπεκιάρης ανέλυσε τους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αναφέρθηκε και στον εκρηκτικό συνδυασμό διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ ανέλευσε και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ελεγχθούν οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου αυτών των νοσημάτων.

Π. Μπεχράκης: “Ανεπαρκής η ενημέρωση των καπνιστών με διαβήτη για τα οφέλη της διακοπής”

Ακολούθως, ο Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, expert στον έλεγχο του καπνίσματος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Eυρωπαϊκού Δικτύου για τον έλεγχο του καπνίσματος (ENSP), Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, τόνισε ότι η νικοτίνη αυξάνει κατά 30-40% το σάκχαρο στο αίμα, ακόμη και στους υγιείς, ενώ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε ποσοστά που αγγίζουν το 50-70%.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, το κάπνισμα αυξάνει επίσης τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια, τις αποφρακτικές αρτηριοπάθειες, την κεντρική παχυσαρκία, αλλά και τις μικροαγγειακές επιπλοκές. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι καπνιστές με διαβήτη έχουν ανεπαρκή ενημέρωση για τη διακοπή του καπνίσματος.

Για τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου και κατά της γρίπης, μίλησε ο Νικόλαος Μπαρούχος, MD, MSc, PhD, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ- Όμιλος ΥΓΕΙΑ. Όπως επεσήμανε, “ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τον πνευμονιόκοκκο μεταξύ των 12 πιο συχνών ανθεκτικών μικροβίων παγκοσμίως”, αναφέροντας τη σημασία του εμβολιασμού έναντι του πνευμονιόκοκκου για τα άτομα άνω των 65 ετών, όσους καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, τους καπνιστές, τα άτομα με διαβήτη, τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, με χρόνια καρδιακή ή ηπατική νόσο, τους ανοσοκατεσταλμένους κ.ά.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι “ακόμη και ένα μικρό ποσοστό νέων και υγιών ασθενών μπορούν να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη”, προσθέτοντας ότι “ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης”.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Mind Magician SKYMAN, ο οποίος με τα κόλπα του διασκέδασε τους παρευρισκόμενους και σκόρπισε γέλιο και ενθουσιασμό.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Περιστερίου και στον Αντιδήμαρχο Υγείας κ. Γιώργο Μπεκιάρη για την καθοριστική συνεισφορά του στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, στον χορηγό μας, την Ascensia Diabetes Care, στις κυρίες Λένα Βασιλείου και Δήμητρα Κοκκόρη, που ανέλαβαν τις εξετάσεις διαβητικού ποδιού και τις μετρήσεις διαβήτη, αλλά και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο για την πραγματοποίηση των λιπομετρήσεων.

#########