Τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την αδυναμία πρόσβασης των ελλήνων ασθενών στα φάρμακά τους που λαμβάνει πλέον την διάσταση ανθρωπιστικής κρίσης. Ο ΙΣΑ έστειλε αναφορά στον ΟΗΕ στην οποία τονίζει ότι χιλιάδες Έλληνες ασθενείς βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, με την αδυναμία των νοσοκομείων να καλύψουν τη φαρμακευτική τους περίθαλψη και τα φαρμακεία, λόγω στάσης πληρωμών από τους Ασφαλιστικούς Φορείς, να αδυνατούν να χορηγήσουν πλέον φάρμακα στους ασφαλισμένους.

 

Ειδικότερα στην αναφορά του ΙΣΑ  επισημαίνεται ότι:

«Μία κρίση χρέους μετατράπηκε αίφνης σε μία ανθρωπιστική κρίση, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο, αλλά και δεν θα πρέπει να επισφραγιστεί με την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η στάση πληρωμών του αρμοδίου κρατικού φορέα σε συνδυασμό με την ανελαστική φαρμακευτική δαπάνη απειλεί την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Η κατάσταση απαιτεί συγκεκριμένες και στοχευμένες  κινήσεις σωτηρίας.Οι ασφαλισμένοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξαναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, λόγω οικονομικής αδυναμίας, καταδικάζονται σε μια αγωνιώδη αναμονή.

Οι αναποτελεσματικοί χειρισμοί των υπευθύνων, η έλλειψη πρόνοιας σε τοπικό, αλλά και η αδυναμία κατανόησης του προβλήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στον ευαίσθητο τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης, κινδυνεύουν πλέον να στοιχήσουν ανθρώπινες ζωές»

 Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τονίζει ότι σημερινή εποχή, πέρα από οποιαδήποτε οικονομική κρίση, είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο ιδίως σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Χώρα, όπως η Ελλάδα, να βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς χωρίς φάρμακα.

 «Με την πρωτοβουλία αυτή ο ΙΣΑ επισήμανε στον ΟΗΕ ότι επιβάλλεται να γίνει πράξη η Ευρώπη των Λαών και η Ευρωπαϊκή Χάρτα Υγείας, ώστε κάθε Ευρωπαίος πολίτης να έχει εξασφαλισμένη την ισότιμη πρόσβαση σε ένα στοιχειώδες επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τούτο ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Ζητήσαμε  την παρέμβαση του ΟΗΕ για ν αποτραπεί η περαιτέρω όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                          ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

 

 

 

#########