Αρχική Βιβλίο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ́ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ́ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα φετινά θέματα των Αρχαίων Ελληνικών Προσανατολισμού ήταν σε γενικές γραμμές σαφή, αλλά απαιτητικά.

Οι ερωτήσεις κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα ύλης και δεν παρουσίαζαν δυσκολίες στην κατανόηση τους. Οι απαντήσεις απαιτούσαν μια πολύ καλή προετοιμασία καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Συγκεκριμένα:

Το διδαγμένο κείμενο συνδύαζε αποσπάσματα από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα. Οι τρεις ερμηνευτικές ερωτήσεις ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας.

Η ερώτηση Εισαγωγής ήταν τύπου Σωστό- Λάθος, μια μέθοδος που ανακόπτει την παπαγαλία και προωθεί την κριτική σκέψη.

Η φετινή πρωτοτυπία αφορούσε στο δεύτερο σκέλος της λεξιλογικής άσκησης, η λύση της οποία απαιτούσε μια καλή εξάσκηση σε λεξιλογικά θέματα.

Το Αδίδακτο κείμενο ήταν ένα απόσπασμα από το Φίλιππο του Ισοκράτη, με ερωτήσεις μετάφρασης, γραμματικής και συντακτικού.

Τα δύο υποερωτήματα του τελευταίου θέματος του αγνώστου έδωσαν έμφαση στο συντακτικό, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η λύση τους απαιτούσε μια μακρά και μεθοδική ενασχόληση με τη σύνταξη επιλεγμένων κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και εξάσκηση σε συντακτικά φαινόμενα.

Συνοψίζοντας, τα θέματα εν συνόλω απευθύνονταν σε μαθητές που έχουν κατακτήσει με μεθοδικό τρόπο τη γνώση και έχουν φτάσει στην ουσία της, έχοντας εξασκήσει και αξιοποιήσει την κριτική τους ικανότητα.

Η επιτυχία στις φετινές εξετάσεις βρισκόταν τόσο, στην ορθή διδασκαλία από έμπειρους καθηγητές., μέσω της οποίας οι μαθητές κατανοούν σε βάθος τη γνώση, όσο και εξάσκηση πάνω σε επιλεγμένα κείμενα και στοχευμένες ασκήσεις, μέσω των οποίων οι μαθητές μπορούν να εμπεδώσουν τις γνώσεις τους.

Μελέ Θωμαϊδα

Φιλόλογος

Κέντρο Εκπαίδευσης  «Γνώση και Σοφία»

www.gnosikaisofia.com https://el-gr.facebook.com/gnosikaisofia/
Περδικάρη 6, Ηράκλειο, Κρήτης
Τηλ: 2810333613
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ́ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
5 1