Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση συνέδρων οι εργασίες του 12ου Πανελλήνιου Διαβητολογικού Συνεδρίου που διεξήχθη στο Athens Hilton 16 – 20.3.11.  Μίλησαν διάφοροι έλληνες και ξένοι ομιλητές για σημαντικά θέματα γύρω από το Διαβήτη και τους τρόπους πρόληψης, θεραπείας και αντιμετώπισής του.

 

 

Ο προσκεκλημένος από την ΕΔΕ  Καθηγητής Ralph A. Defronzo, επικεφαλής του Διαβητολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας, ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

 

Α) H θεραπεία πρέπει να ξεκινά νωρίς, ήδη από τη διάγνωση του διαβήτη, ακόμη και στα      στάδια του προ-διαβήτη, κατάσταση την οποία ονομάζουμε διαταραγμένη ανοχή στη      γλυκόζη.

Β)  Ο διαβήτης είναι μια πολύπλοκη διαταραχή με πολλαπλές παθοφυσιολογικές        διαταραχές, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί τη χρήση πολλαπλών φαρμάκων σε       συνδυασμό.

Γ) Τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε το διαβήτη θα πρέπει να         στοχεύουν στη διόρθωση των γνωστών παθοφυσιολογικών διαταραχών.

Δ) Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται  φάρμακα τα οποία βελτιώνουν την αντίσταση στη      μετφορμίνη και διορθώνουν την έλλειψη έκκρισης ινσουλίνης.  Πρόσθεσε δε ότι αυτή τη      στιγμή, κατά τη γνώμη του, οι καλύτερες επιλογές για την βελτίωση της αντίστασης στην       ινσουλίνη είναι η πιογλιταζόνη  και η μετφορμίνη, χρησιμοποιούμενες σε συνδυασμό. Η       καλύτερη επιλογή για την διόρθωση της δυσλειτουργίας των β-κυττάρων είναι τα   ανάλογα του GLP-1  και η πιογλιταζόνη.  Από δε την κατηγορία των αναλόγων GLP-1   υπάρχουν  δυο εξαιρετικές επιλογές, η  εξενατίδη και η λιραγλουτίδη, και

Ε)  Ο τριπλός συνδυασμός με πιογλιταζόνη, μετφορμίνη και ανάλογο GLP-1 παρέχει   τη μεγαλύτερη  δυνατότητα  για την επίτευξη των  φυσιολογικών τιμών της     γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης  και τη διατήρηση τους  για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Σε δορυφορικά συμπόσια που έγιναν στο πλαίσιο του Συνεδρίου αναφέρθηκαν  νέες μορφές θεραπειών .  Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι:

 

Για τη ρύθμιση των παχύσαρκων ασθενών, που κινδυνεύουν κυρίως από καρδιαγγειακά επεισόδια λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη, τα πλέον αποτελεσματικά και καλά τεκμηριωμένα σκευάσματα είναι η μετφορμίνη και η πιογλιταζόνη, που πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε ένα έτοιμο συνδυασμό σε 1 χάπι, για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Σε ιδιαίτερα υπέρβαρους ασθενείς υπάρχει η επιλογή της εξενατίδης, μίας πρωτοποριακής αγωγής που ρυθμίζει ιδιαίτερα αποτελεσματικά το σάκχαρο, χωρίς υπογλυκαιμίες, ενώ παράλληλα μειώνει το σωματικό βάρος.  Η μεγάλη καινοτομία της εξενατίδης είναι η διατήρηση της ικανότητας του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη, αν χορηγηθεί έγκαιρα, με αποτέλεσμα της επιβράδυνση της εξέλιξης του διαβήτη.

Σε ασθενείς που χρειάζονται ινσουλινοθεραπεία υπάρχουν πολλοί εξελιγμένοι τύποι ινσουλινών, καθώς και έτοιμοι συνδυασμοί (μίγματα) αυτών, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες διαφορετικών ασθενών. Τα πλεονεκτήματα των έτοιμων μιγμάτων των πιο εξελιγμένων ινσουλινών είναι η αποτελεσματική γλυκαιμική ρύθμιση όλο το 24ωρο, με λιγότερες ενέσεις, λιγότερες υπογλυκαιμίες, ιδιαίτερα νυκτερινές, καθώς και η μεγάλη παγκόσμια κλινική εμπειρία & τεκμηρίωση. Επιπλέον προσφέρουν ευελιξία στη χορήγηση (αμέσως πριν ή μετά τα γεύματα), ενώ υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης διαφορετικών μιγμάτων ή/και συνδυασμών με ταχείας δράσης ινσουλίνη στα σχήματα ινσουλινοθεραπείας, ανάλογα πάντα με το πρόγραμμα και τις ανάγκες κάθε ασθενούς.

Η Κα Ε.Χατζηαγγελάκη Επικ.Καθηγήτρια Παθολογίας ,της Β’ Προπ.Παθολογικής Κλινικής & της Mονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών & του Διαβητολογικού Κέντρου στο ΑΤΤΙΚΟΝ Νοσοκομείο, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης του Διαβήτη τύπου 2  με  αποτέλεσμα το συνεχώς αυξανόμενο κίνδυνο για τους πάσχοντες , να υποστούν επιπλοκές,  ακόμη και θάνατο από στεφανιαία νόσο , εάν δεν ελεγχθεί αποτελεσματικά και μακροχρόνια η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, αλλά ταυτόχρονα και τα μεταγευματικά επίπεδα της γλυκόζης, όπως και η γλυκόζη νηστείας . Οι αναστολείς DPP 4, όπως η σαξαγλιπτίνη, αποτελούν την νέα λύση που καλύπτει όσες ανάγκες δεν έχουν καλυφθεί ακόμη , όσον αφορά στην επιπλέον αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια.

 

Η Κα Μ. Μπενρουμπή, Δ/ντρια του Διαβητολογικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Πολυκλινική αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στις μελέτες με DPP4, που απέδειξαν την αποτελεσματικότητα τους σαν θεραπεία προσθήκης στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες.

 

Η Κα Μ.Νούτσου  Διευθύντρια του Διαβητολογικού κέντρου στο νοσοκομείο  Ιπποκράτειο μίλησε  για την ποιότητα ζωής των διαβητικών ασθενών και ανέφερε την σαξαγλιπτίνη σαν ασφαλές και καλά ανεκτό φάρμακο που πρόσφατα εγκρίθηκε και για χορήγηση σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία

 

ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΙΝΚΡΕΤΙΝΗΣ ΙΔΙΕΣ?

 

Ο Επ. Καθ.  Π. Χαλβατσιώτης , Διαβητολογικό Κέντρο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, ανέφερε ότι τα φάρμακα που στηρίζονται στο φαινόμενο της ινκρετίνης και αποτελούν την πιο πρόσφατη θεραπευτική εξέλιξη στον διαβήτη είναι οι αγωνιστές    των GLP-1 με εκπροσώπους στη φαρμακευτική αγορά την εξενοτίδη και τη λιραγλουτίνη και τους αναστολείς του ενζύμου DPP-4 με εκπροσώπους την σιταγλιπτίνη, την βιλνταγλιπτίνη και τη σαξαγλιπτίνη.

Αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως «έξυπνα» φάρμακα γιατί ασκούν τις αντιδιαβητικές τους  ιδιότητες μόνο όταν απαιτείται .

 

Οι 2 αγωνιστές χορηγούνται αποκλειστικά ενέσιμα, είναι όμως πιο δραστικοί από τους  DPP-4  αναστολείς, έχουν επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις μειώνοντας το σημαντικό βάρος αλλά ενοχοποιούνται για πιο συχνές γαστρεντερικές διαταραχές.

 

Οι αναστολείς DPP-4 έχουν ισοδύναμη θεραπευτική επίδραση με τις σουλφονυλορίες χωρίς να προκαλούν υπογλυκαιμίες ή αύξηση στο σωματικό βάρος και χορηγούνται σε μορφή δισκίων σε 1 η 2 δόσεις.  Έχει παρατηρηθεί τα σκευάσματα αυτά να παρουσιάζουν επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις όπως η προστασία από την ανάπτυξη υπογλυκαιμικών επεισοδίων ακόμη και σε συγχορήγηση με ινσουλίνη .

 

Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να χρησιμοποιούνται τα νέα αυτά φάρμακα στη θεραπεία των τύπου 2 διαβητικών επειδή χαρίζουν ποιότητα ζωής στον διαβητικό αλλά καιμε τις εξωπαγκρεατικές τους δράσεις να βελτιώνουν τόσο το διαβητικό σύνδρομο ολιστικά αλλά και να επιδρούν θετικά σε μια σειρά νοσογόνων καταστάσεων που συχνά συνυπάρχουν στους διαβητικούς.

Ο ειδικός Παθολόγος Διαβητολόγος Αντώνιος Λέπουρας, Επιστημονικός Διευθυντής Παθολογικής Κλιν. Και Διαβητολογικού Τμήματος του Ιαντρικού Κέντρου Ψυχικού μίλησε για τον Διαβήτη ΄Ανοια και Συμπτώματα

  • Λησμόνηση, εύκολη σύγχυση, δυσκολίες να εκτελέσουν στόχους της καθημερινότητας.
  • Όταν η άνοια αρχίζει να γίνεται κομμάτι της ζωής των αγαπημένων ηλικιωμένων μας.
  • Η άνοια επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος φυσικά λειτουργεί.
  • Η νόσος Alzheimer’s (AD) είναι η συνήθης και πιο συχνή άνοια στους ηλικιωμένους (MERCK MANUAL OF GERIATRICS).
  • H άνοια προτιμά διαβητικούς με υψηλή πίεση, υπερλιπιδαιμία και ιδίους όσους υποφέρουν από καρδιακή νόσο (NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH).
  • Η πιο συχνή άνοια στους διαβητικούς είναι η αγγειακή άνοια (VAD) στις πιο πολλές μελέτες και αποδίδεται στα μικρά αγγειακά εγκεφαλικά που συμβαίνουν αθόρυβα στην λευκή ουσία του εγκεφάλου ασυμπτωματικά για συχνά μεγάλο διάστημα.

 

 

  • Είναι δυνατόν στους διαβητικούς να συνυπάρχουν AD και VAD.
  • Σύγχυση και απώλεια πρόσφατης μνήμης
  • Χαμένος ή περιπλανώμενος σε μέρη αρκετά οικεία πριν
  • Περπάτημα με κοντά γρήγορα <ανακατεμένα> βήματα
  • Ακράτεια ούρων ή κοπράνων
  • Συναισθηματικές μεταπτώσεις σε ακατάλληλες στιγμές
  • Δυσκολία να ακολουθήσουν οδηγίες
  • Δυσκολία να χειρισθούν τα χρήματα.

 

 

  • Η σχέση ΣΔ και άνοιας είναι κοινή σε όλες σχεδόν τις μελέτες.
  • Αυτό που δεν είναι ακόμα απολύτως κατανοητό είναι πως ο ΣΔ ενεργοποιεί την άνοια, και η απάντηση μοιάζει να είναι πολυπαραγοντική.
  • Το θετικό μήνυμα είναι ότι υπάρχουν  ήδη πολλές γνώσεις που αποδεικνύονται εφικτές για να προλάβουμε, η τουλάχιστον να καθυστερήσουμε και να βελτιώσουμε τα συμπτώματα της άνοιας.
  • Ερωτηματικά υπάρχουν, ως προς την αιτιοπαθογένεια, αλλά και ως προς καλύτερες θεραπείες τόσο για την πρόληψη όσο και για την αναστροφή των συμπτωμάτων.
  • Καλή γλυκαιμική ρύθμιση, όσον το δυνατόν πιο νωρίς. Συστηματική σωματική άσκηση 40’ κάθε 2 ημέρες, η 30’ κάθε ημέρα, αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, χρήση στατινών, χρήση ινσουλινο ευαισθητοποιητικων αντιδιαβητικών και κυρίως μετφορμίνης, διακοπή καπνίσματος, πιθανά η βιταμίνη D αν ελλείπει φυσικά, Μεσογειακή διατροφή, αποτελούν κλειδιά σωστής θεραπευτικής παρέμβασης.
#########