Σε οριακό σημείο οι προμηθευτές Υγείας καθώς ανεξόφλητα παραμένουν τα χρέη του 2010 & 2011, ενώ παράλληλα ενδέχεται η απομείωση των ομολόγων για τα χρέη του 2007-2009! Σε ανοιχτή επιστολή τους τα μέλη των Συλλόγων προμηθευτών ΠΑΣΥΠΟΥ, ΠΑΣΠΥΤΕΝ, ΠΑΣΥΠΙΕ,  ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας εκφράζουν τη διαμαρτυρία και ανησυχία τους προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, αναφορικά με τα χρονίζοντα χρέη των Δημοσίων Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις από τους αρμόδιους φορείς, μέχρι και σήμερα εκκρεμούν οφειλές για τιμολόγια του πρώτου εξαμήνου του 2010 ενώ συγχρόνως, δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση του έτους, συσσωρεύεται ένα νέο χρέος για τα τιμολόγια του 2011.

 

 

 

Προς τον

Αξιότιμο κύριο Ανδρέα Λοβέρδο

Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αριστοτέλους 1,  Αθήνα

 

Κοινοποίηση:

1)       κ. Ε. Βενιζέλο, Υπουργό Οικονομικών

2)       κ. Φ. Σαχινίδη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

3)       κ. Η. Πλασκοβίτη, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών

4)       κ. Ν. Πολύζο, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας & ΚΑ

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επικοινωνήσουμε για άλλη μια φορά μαζί σας, διαμαρτυρόμενοι για το χρόνιο πρόβλημα των οφειλών των Δημοσίων Νοσοκομείων του  ΕΣΥ.

Γνωρίζοντας πως η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή θέση, τα τελευταία δύο χρόνια τα μέλη μας αποδέχτηκαν την ρύθμιση των ήδη μακροχρόνιων οφειλών των Νοσοκομείων προς αυτά, ενώ ταυτόχρονα συνέχιζαν και συνεχίζουν να προμηθεύουν τα Νοσοκομεία επί πιστώσει.

Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες σας, ακόμη μέχρι και σήμερα υπάρχουν οφειλές για τιμολόγια του πρώτου εξαμήνου του 2010 ενώ την ίδια στιγμή, ένα νέο χρέος έχει αρχίσει να συσσωρεύεται αναφορικά με τα τιμολόγια του 2011, δύο μόλις μήνες πριν την ολοκλήρωση του έτους.

Δυστυχώς, η απόλυτη πια αδυναμία των τραπεζών για κάθε είδους χρηματοδότηση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, σε συνδυασμό με την αυστηρή και αδιαπραγμάτευτη απαίτηση των οίκων του εξωτερικού να προπληρώνονται τα πρωτογενή -και όχι μόνο- υλικά που μας προμηθεύουν, έχει οδηγήσει τις εταιρείες – μέλη μας σε εξαιρετικά οριακό σημείο και για το λόγο αυτό σας δηλώνουμε ότι δεν είμαστε πλέον σε θέση να προμηθεύουμε τα Νοσοκομεία επί  πιστώσει.

Την κατάσταση ρευστότητας δυσχεραίνουν και οι δηλώσεις επιφύλαξης ένταξης των δικών μας άτοκων Ομολόγων που διατυπώνονται από κυβερνητικά στελέχη, στην επικείμενη απομείωση των Ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες μη θεσμικοί. Σας δηλώνουμε ότι αρνούμαστε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε  απομείωση της αξίας τους, καθόσον είναι πέρα και από τις δυνατότητες αντοχής των εταιρειών μελών των Συλλόγων μας.

Με αυτά τα δεδομένα, σας ζητούμε όπως εξοφλήσετε άμεσα και το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου 2011 τα τιμολόγια των εταιριών – μελών μας τουλάχιστον μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010 και όπως μεριμνήσετε για την εφεξής συνεπή και εμπρόθεσμη εξόφληση των εκκρεμούντων τιμολογίων του 2011, ειδικώς δε των τιμολογίων με έκδοση έως και 31 Ιουλίου 2011, τα οποία ήδη είναι απαιτητά.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι εταιρείες – μέλη μας θα είναι αντικειμενικά αδύνατο να καλύπτουν, όχι μόνο τις βασικές έστω ανάγκες των Νοσοκομείων, αλλά και τις δικές τους βασικές υποχρεώσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία γενικότερα.

Με τιμή,

Οι Σύνδεσμοι

Σ.Ε.Π. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν

ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.

ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.

#########