Εκδήλωση προς τιμήν του ακαδημαϊκού, ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής, πρώην Υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, στο Νέο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), επ’ ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο επίκεντρο μιας διαχρονικής συζήτησης».

 

Το βιβλίο, το οποίο επιμελήθηκαν οι Χρήστος Λιονής και Κυριάκος Σουλιώτης, είναι αφιερωμένο στον Καθηγητή Κώστα Στεφανή και αποτελείται από επιλεγμένα άρθρα πολιτικής και τεκμηρίωσης για το επίκαιρο θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το περιεχόμενό του κινείται στο τρίπτυχο: μεταρρύθμιση–ολοκλήρωση–ανθρώπινος παράγοντας, αντανακλώντας ακριβώς τα σημεία εκείνα τα οποία οι συγγραφείς θίγουν κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου αναζήτησης γύρω από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν ότι η σύγχρονη ιστορία της πολιτικής υγείας στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έρχεται σε αντίφαση τόσο με την παραγωγή τεκμηριωμένων επιστημονικών προτάσεων για το συγκεκριμένο πεδίο, όσο και με την προτίμηση αλλεπάλληλων πολιτικών σχεδιασμών, έναντι της τήρησης των ήδη θεσπισμένων ρυθμίσεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του νόμου 3235/2004. Μάλιστα, στη συζήτηση τονίστηκε ότι η εφαρμογή του εν λόγω νόμου θα καθιστούσε πιο ομαλή την υιοθέτηση των προτάσεων που εισάγει σήμερα το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και που κατά γενική ομολογία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διευρύνοντας τις επιλογές των πολιτών και αντιμετωπίζοντας φαινόμενα ανισοτήτων.

Ο κύριος Στεφανής, κλείνοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση του τομέα της υγείας, αλλά και της χώρας γενικότερα, τονίζοντας ότι η επιτυχία, ιδιαίτερα σε  τόσο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, είναι συλλογική υπόθεση και προέτρεψε την πολιτεία «να χτίσει πάνω στο χθες, έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένη να ξεκινά κάθε φορά από το μηδέν».

Την παρουσίαση συντόνισε ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κοσμήτωρ της Ε.Σ.Δ.Υ., Γιάννης Κυριόπουλος, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Υγείας, κύριος Μιχάλης Τιμοσίδης. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από τις ομιλίες των επιμελητών της έκδοσης, Χρήστου Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και Κυριάκου Σουλιώτη, Προέδρου του Ο.Π.Α.Δ., Λέκτορα Πολιτικής & Οικονομικών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και της Μαρίνας Οικονόμου-Λαλιώτη, Επίκουρης Καθηγήτριας Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο πρώην Υφυπουργός Υγείας, Έκτορας Νασιώκας, ο Γενικός Γραμματέας Υγείας, Νίκος Πολύζος, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, καθώς και πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίου, έγκριτα μέλη της ιατρικής κοινότητας και στελέχη της διοίκησης υπηρεσιών υγείας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.

#########