Τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με το πώς εκτιμούν οι Έλληνες την κατάσταση της υγείας τους και τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους παρουσίασε η Φίλιπς Ελλάς. Η έρευνα αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία της Philips και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα. Η έρευνα δίνεται στη δημοσιότητα με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων παρουσίας της εταιρίας στη χώρα.Το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το 47% τις ογκολογικές παθήσεις, ως πιθανές απειλές στην υγεία του για τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, πάνω από το 50% των θανάτων στην Ελλάδα προκαλείται από καρδιαγγειακές νόσους και πάνω από το 27%  από τον καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι το 39% ανησυχεί για εγκεφαλικά επεισόδια, το 26% για την παχυσαρκία, ενώ το 12% των ερωτηθέντων δεν ανησυχεί γενικότερα για σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε ερώτηση σχετικά με τις διαγνώσεις, περίπου το 51% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως η Ελλάδα διαθέτει επαρκή τεχνολογία απεικόνισης για έγκαιρες διαγνώσεις και θεραπεία. Το 80% και το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι σύγχρονες καρδιαγγειακές διαγνώσεις και οι διαγνώσεις του καρκίνου αντίστοιχα μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής.

Την παρουσίαση της έρευνας παρακολούθησαν και σχολίασαν ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, η ε. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας κα Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, η Υπεύθυνη Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού, Έλλη Λαμπέτη κα Μαριάννα Μπιτσάκου και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του τμήματος Αξονικού Μαγνητικού Τομογράφου του Διαγνωστικού & Θεραπευτικού Κέντρου ΥΓΕΙΑ κ. Αρκάδιος Ρουσάκης.

«Τέτοιου είδους έρευνες αποτελούν σημαντικό βοήθημα στη διερεύνηση του πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία τους κινδύνους που αφορούν την υγεία του πληθυσμού και τον τρόπο αντιμετώπισής τους», ανέφερε ο καθ. Χριστόδουλος Στεφανάδης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η επίκουρη καθηγήτρια κα Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα τόνισε το γεγονός ότι «η έρευνα αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού και δη του γυναικείου στην ογκολογία και ενισχύει την προσπάθεια για αντιμετώπιση των ογκολογικών παθήσεων που αφορούν τις γυναίκες με μεθοδικότητα αλλά και ανθρώπινη ευαισθησία».

Η κα Μαριάννα Μπιτσάκου έθεσε μια άλλη πτυχή της υγείας: «Ο άνθρωπος δεν είναι προγραμματισμένος να πονάει ούτε ψυχικά αλλά ούτε και σωματικά. Η ελπίδα βρίσκει πάντα πηγές τροφοδότησης, αναπροσαρμόζεται συνεχώς και όντως πεθαίνει τελευταία».

«Πέρα από το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών, ως προς τις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το 79% πιστεύει ότι τα προβλήματα υγείας μπορούν να περιορισθούν με τη
βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εξασφάλιση ψυχικής ηρεμίας. Αυτό αποτελεί συχνότερη πεποίθηση στις ομάδες ηλικιών 30-39 και 40-49 ετών (55% και 50% αντίστοιχα)» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρκάδιος Ρουσάκης.

Ο κ. Jasper Westerink, Διευθύνων Σύμβουλος της Philips στην Ελλάδα αναφέρθηκε στις παγκόσμιες αλλά και τοπικές προκλήσεις για την υγεία και εστίασε στη δέσμευση της Philips ως κορυφαία εταιρία Υγείας και Ευημερίας να συμβάλει στη διασφάλιση της βιώσιμης περίθαλψης στο μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η κατανόηση των αναγκών των ανθρώπων βρίσκεται στο επίκεντρο των προϊόντων και των υπηρεσιών που αναπτύσσουμε στη Philips. Και η υγειονομική περίθαλψη ξεκινά από την κατανόηση των ανθρώπινων αναγκών. Αυτός είναι ο λόγος που η Philips προέβη σε αυτή τη έρευνα. Πιστεύουμε ότι 
πρέπει να αναπτύξουμε κοινωνικά συστήματα, τα οποία εστιάζουν στην πρόληψη, την ανίχνευση και την έγκαιρη διάγνωση, ώστε να περάσουμε από ένα σύστημα με βάση τα νοσοκομεία σε ένα σύστημα που βασίζεται περισσότερο στους ασθενείς» δήλωσε ο κ. J. Westerink.

Ο κ. Paul Smilde, Γενικός Διευθυντής ΝΑ Ευρώπης Τομέα Φροντίδας Υγείας της Philips αναφέρθηκε επίσης σε μία ομοκεντρική προσέγγιση, η οποία ξεκινά από τις ανάγκες του ασθενή και των παρόχων υπηρεσιών υγείας, καθώς η κατανόηση των εμπειριών τους και μόνο μπορεί να εξασφαλίσει τη δυνατότητα να παρέχουμε λύσεις που ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες αυτές. Η Philips αντιλαμβάνεται την Υγειονομική Περίθαλψη ως ένα κύκλο περίθαλψης, στον οποίο περιλαμβάνεται η Πρόληψη, η Ανίχνευση, η Διάγνωση, η Θεραπεία, η Διαχείριση, η Παρακολούθηση και πάλι η Πρόληψη. Με την προσέγγιση αυτή, στόχος της Philips είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και να μειώσει το κόστος, αφού η ουσιαστική καινοτομία έχει αξία για τους ασθενείς αλλά και για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και οι τάσεις γήρανσης του πληθυσμού. Ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει σε έναν ρυθμό που δεν είχαμε δει ποτέ πριν στην ιστορία: το 2000, 600 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών. Μέχρι το 2006, ο αριθμός αυτός είχε υπερβεί τα 700 εκατομμύρια. Μέχρι το 2050, θα τον δούμε σχεδόν να τριπλασιάζεται – φθάνοντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην κατηγορία άνω των 60. Μέχρι το 2050, το μισό του ανεπτυγμένου κόσμου προβλέπεται να πάσχει από χρόνιες ασθένειες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα: για τις γυναίκες ήταν 80,18 χρόνια το 1996, αυξήθηκε στα 81,9 έτη το 2006 και το 2008 ανήλθε στα 82,35 έτη ενώ για τους άντρες από 75,05 το 1996 ανήλθε σε 77,21 το 2006 και στα 77,69 το 2008.

«Ωστόσο, δεν έχει νόημα η αύξηση του προσδόκιμου ζωής χωρίς ποιότητα ζωής. Έτσι αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι το Προσδόκιμο Υγιούς Ζωής,» τόνισε ο κ. Παναγιώτης Μπαράς, Υπεύθυνος Τομέα Φροντίδας Υγείας, Philips Hellas.

Σύμφωνα με την έκθεση των Δεικτών Υγείας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Προσδόκιμο Υγιούς Ζωής έχει μειωθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία: ιδιαίτερα στις γυναίκες βλέπουμε ότι από 69,6 έτη που ήταν το 1996 έπεσε στα 67,68 το 2006 και ακόμα περισσότερο στα 65,8 το 2008. Μικρότερη μείωση δείχνουν τα αντίστοιχα στοιχεία για τους άντρες: από τα 66,9 χρόνια το 1996 έπεσε στα 66,3 το 2006 και στα 65,4 χρόνια το 2008.

«Γνωρίζοντας τις τάσεις αυτές βλέπουμε ότι υπάρχει ανάγκη να εστιάσουμε περισσότερο στην υγεία των γυναικών στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Μπαράς, ο οποίος τόνισε και τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού στα θέματα της υγείας. «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι σημερινές ανάγκες περίθαλψης ξεπερνούν τη μεμονωμένη θεραπεία και τις παραδοσιακές δομές. Οι λύσεις που προτείνουμε εστιάζουν τόσο στο νοσοκομείο όσο και στους ιδιώτες και  αφορούν την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση» κατέληξε ο κ. Παναγιώτης Μπαράς.

«Χρειάζεται να επενδύσουμε τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία,» ανέφερε ο Διευθυντής Global Marketing και Στρατηγικής της Philips Healthcare, κ. Arindam Mukherjee. «Η εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας είναι κρίσιμης σημασίας καθώς χρόνιες ασθένειες εξαπλώνονται στον κόσμο. Βοηθώντας τους πολίτες να καταλάβουν τις συνέπειες του τρόπου ζωής τους μπορούμε να τους βοηθήσουμε και να βελτιώσουν την υγεία τους και έτσι να μειώσουν τους κινδύνους ασθενειών».

#########