Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του ΕΠΙΨΥ με θέμα  «Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Το ΚΨΥ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συζητήσει με εκπρόσωπους όλων των συνδυασμών των Δήμων Παπάγου – Χολαργού, Ψυχικού – Φιλοθέης και Χαλανδρίου

τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών του στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας και την από κοινού με την αυτοδιοίκηση προσπάθεια για σύσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

 

Τον κεντρικό συντονισμό της συζήτησης είχε η επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, κα Οικονόμου Μαρίνα, η οποία παρουσίασε το έργο που έχει αναπτυχθεί στο ΚΨΥ από τον Ιανουάριο του 2009 έως σήμερα.

Η κα Οικονόμου προχώρησε ακόμα σε μια σειρά προτάσεων προς τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για το ρόλο που μπορεί να παίξει μια νέα κοινοτικά προσανατολισμένη υπηρεσία ψυχικής υγείας, όπως το νεοσύστατο ΚΨΥ του ΕΠΙΨΥ, στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, αλλά και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των πολιτών.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν για τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την αποτελεσματικότερη προσφορά υπηρεσιών στους δημότες  κωδικοποιούνται στα εξής :

  • Αξιοποίηση του ΚΨΥ ως «πύλης εισόδου» στο δημόσιο σύστημα ψυχιατρικής φροντίδας.
  • Συμμετοχή στελεχών του ΚΨΥ σε δραστηριότητες των λειτουργούντων ήδη δημοτικών ιατρείων ή και οργάνωση εξωτερικών  ιατρείων με στελέχη του  ΚΨΥ(ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές)
  • Συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων (υποστήριξη των στελεχών των Κοινωνικών Υπηρεσιών), τα προγράμματα “Βοήθεια στο σπίτι” και τις υπηρεσίες για ηλικιωμένους (ΚΑΠΗ) για ολοκληρωμένη φροντίδα και υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής.
  • Από κοινού οργάνωση και διεξαγωγή εκδηλώσεων για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την καταπολέμηση του ‘στίγματος’ που συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές.

Στην εκδήλωση, εκτός από τους υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους των Δήμων, παρευρέθησαν επίσης στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας των Δήμων, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγίας Παρασκευής, το Νοσοκομείου Ημέρας του ΕΠΙΨΥ και η Ειδική Μονάδα Επαγγελματικής Επανένταξης του ΕΠΙΨΥ.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Διευθυντής του ΕΠΙΨΥ Καθηγητής κ. Στεφανής και η Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας κα Κατσικάρου.

 

 

Η παρουσίαση του Κέντρου από την κα Οικονόμου φάνηκε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, οι οποίοι υπέβαλαν τόσο ερωτήματα όσο και τη διαθεσιμότητά τους να στηρίξουν τη λειτουργία του Κέντρου, οικοδομώντας ένα αποτελεσματικό δίκτυο υπηρεσιών φροντίδας και κοινωνικής προστασίας.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του ΕΠΙΨΥ ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2009 στο πλαίσιο του 6ου τομέα Ψυχικής Υγείας Αττικής. Παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους κατοίκους των δήμων Παπάγου, Χολαργού, Ψυχικού, Νέου Ψυχικού,  σε τμήμα  του Δήμου Αθηναίων (περιοχή Ελληνορώσων) και σε τμήμα του Δήμου Χαλανδρίου (Κάτω Χαλάνδρι).

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκύπτει ότι, κατά τον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του Κέντρου, 720 άτομα ζήτησαν βοήθεια από αυτό, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 4.440 θεραπευτικές πράξεις.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του ΕΠΙΨΥ βρίσκεται στην οδό Σωρανού του Εφεσίου 2, στην περιοχή του Παπάγου. Πληροφορίες στα τηλ: 210-6170071, 210-6170072.

#########