Ξέρεις τι είναι “ο” Ayurveda ή Αγιουβέρδα και τι πραγματικά κάνει? Δεν έχει καμία σχέση με παγανισμούς και μοιρολατρίες είναι πανάρχαια επιστήμη και την εφαρμόζουν και στην Ελλάδα αξιόλογοι έλληνες γιατροί που υπηρετούν και την κλασική ιατρική. Γιατί Αγιουβέρδα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των ασθενών και των ασθενειών και ο τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων αυτών που τις προκαλούν.

Ένας από τους πλέον άριστους γιατρούς μας ο κ. Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου κλασικός γιατρός που την εφαρμόζει ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του 1ου επιστημονικού συνεδρίου του Επαγγελματικού σωματείου συμπληρωματικής ιατρικής  και ανθρωπιστικών σπουδών, με θέμα Φυσικές Θεραπείες στο χώρο της υγείας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του δημαρχείου του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

¨Οπως τονισε ο γιατρός είναι μια πανάρχαια επιστήμη που εφαρμόζεται και σήμερα και αφορά την γνώση της ίδιας της ζωής γιατί στα ελληνικά AYUS σημαίνει υγεία και VEDA σημαίνει οίδα. Δεν είναι απλά ένα θεραπευτικό σύστημα δεν είναι απλή θεραπεία είναι η γνώση της ζωής και σίγουρα δεν είναι απόκρυφη επιστήμη. Τα πρώτα γραπτά κείμενα γι αυτόν τον επιστημονικό κλάδο μας δίνονται από το 6000 π.Χ. και αφορά στο πώς φτιάχτηκε το σύμπαν ο άνθρωπος άρα και η ασθένεια και η θεραπεία.

Τα υλικά του σύμπαντος σύμφωνα με αυτήν είναι πέντε. Ο αιθέρας, ο αέρας το πυρ, το ύδωρ, και η γη. VEDA είναι το ευαγγέλιο των Ινδιών.Το στοιχείο του Αιθέρα από την αρχαία Ελλάδα και μετά ξεχάστηκε και αφορά το χώρο. Ότι γεμίζει το χώρο κάνει ασθένεια.

Οι τρεις λέξεις της επιστήμης αυτής είναι VATA PITTA KAPHA. VATA σημαίνει τρέχω , PITTA θυμώνω και KAPHA κοιμάμαι.

VATA είναι ότι κινείται ακόμα και η σκέψη η γη το νερό. PITTA είναι τα τακτοποιημένα πράγματα τα στυλιζαρισμένα. KAPHA είναι τα πολύ αργά πράγματα.

Ο τύπος VATA είναι πάντα σε κίνηση το μυαλό του πάντα σε εγρήγορση και τρελούς ρυθμούς. Με δυο λόγια η σύγχρονη κοινωνία χωροχρονικά. Ένας ασθενής VATA  έχει ταχυκαρδία, αρρυθμία ευερέθιστο έντερο, δυσκοιλιότητα, διάρροιες οι κοπέλες διαταραχές περιόδου και ένας καλός τρόπος αντιμετώπισής τους είναι απλές απαλές κινήσεις μασάζ με λάδι. Αυτά τα άτομα επειδή είναι συνεχώς σε κίνηση στο μασάζ μπορεί να γαργαλιούνται. Και το σημαντικότερο όλα αυτά δεν ανιχνεύονται παθολογικά αλλά ο ασθενής υποφέρει.

Ο τύπος PITTA είναι οργανωτικός θυμώνει όταν του χαλάσεις αυτή την τάξη και γι αυτό ανακουφίζεται στο κολύμπι το οποίο και λατρεύει. Συχνά υποφέρει από φλεγμωνές, στομαχικές παθήσεις, έλκος, γαστρίτιδα, δερματικές παθήσεις εκζέματα, ψωρίαση. Και όλα αυτά οδηγούν αυτόματα σε ηπατικές εξετάσεις για έλεγχο στις τρανσαμινάσες την αλκαλική φωσφατάση, ορμονικός έλεγχος, έλεγχος θυρεοειδούς, επινεφρίδια, και ωοθήκες.

Ο KAPHA τύπος είναι ήρεμος χαλαρός με αργές κινήσεις αργές σκέψεις πάντα σταθερός στην ρουτίνα του. Πάσχει συχνά από παχυσαρκία κατακράτηση νερού φλεβική ανεπάρκεια νεφρική δυσλειτουργία πρέπει να προσέχει το κάλιο και το νάτριό του, τα ιχνοστοιχεία προσβάλονται οι γυναίκες από ινομυώματα όζους στον θυρεοειδή, έχουν ινοκυστικούς μαστούς και κύστες στις ωοθήκες. Για όλους τους τύπους χρειάζεται καλή πρόληψη που σημαίνει ακριβή διάγνωση και σωστή θεραπεία.

Η πρόληψη αφορά καλό ημερήσιο πρόγραμμα, σωστή διατροφή καλή αναπνοή, άσκηση και ύπνο. Η τροφή το κύριο γεύμα να λαμβάνεται μεταξύ 10 το πρωί και 2 το μεσημέρι. Το φαγητό για τον VATA τύπο πρέπει να έχει υδατάνθρακες για τον PITTA όχι καρυκεύματα και για τον KAPHA όχι γλυκά και γαλακτοκομικά.

Οι βιταμίνες για τον VATA  είναι η B complex,Ω3 Ω6 και για τον PITTA ADE. H άσκηση στον VATA  πρέπει να είναι ήπια γιόγκα ή τάιτσι για τον PITTA κολύμβηση και για τον KAPHA άρση βαρών.

Όπως βλέπετε είναι ευρύ το πεδίο της επιστήμης και δεν έχετε παρά να την ανακαλύψετε μέσα από μελέτη και έρευνα και να ωφεληθείτε άμεσα στη ζωή σας.

#########