Η πρόοδος και εξέλιξη της οδοντιατρικής επιστήμης όχι μόνο στις ειδικότητες της οδοντιατρικής αλλά  και στο επίπεδο εξελιγμένων οδοντιατρικών μηχανημάτων π.χ. laser έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε  καλύτερες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας των δοντιών καθώς και οδοντιατρικές πράξεις άνευ πόνου.

 

Μπορεί και είναι γεγονός σήμερα ότι ενώ ο ασθενής προσφεύγει στον οδοντίατρο με πονόδοντο η καθαυτό οδοντιατρική πράξη μπορεί να  είναι χωρίς καθόλου πόνο. Είναι πράξη θεραπείας ,αποκατάστασης και ανακούφισης του ασθενούς.

 

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πονόδοντο είναι αρκετές. Οι πλέον σοβαρές είναι:

  1. Η τερηδόνα: είναι αποτέλεσμα της καταστροφής μέρους ή όλου του δοντιού από έλλειψη στοματικής υγιεινής, εξαμηνιαίου check up, κακής διατροφής. Η θεραπεία απαιτεί καθαρισμό της τερηδόνας και άμεση αποκατάσταση της οδοντικής ουσίας  που έχει καταστραφεί.
  2. Σφραγίσματα: παλαιά,  ατελή ή πολύ μεγάλα. Τα οδοντιατρικά υλικά ακόμη και τα σύγχρονα θεωρούνται ότι μετά την δεκαετία πρέπει να επανεξετάζονται  κάτω από το πρίσμα της πιθανής αλλαγής, λόγω της φυσιολογικής γήρανσης που υφίστανται όλα τα υλικά. Επίσης μεγάλα και βαθιά σφραγίσματα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πονόδοντο ακόμη και αν η έμφραξη είναι πρόσφατη και άριστη. Σοβαρή πάντα προϋπόθεση για την προστασία του δοντιού είναι οι εμφράξεις να είναι με πλήρη ανατομία σε σωστή σύγκλειση και δυνατότητα να περνάει από το κάθε δόντι χωριστά μεσοδόντιο νήμα.
  3. Αποτριβή και κατάγματα των δοντιών: κακό βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα ή βούρτσισμα με αλάτι ή σόδα μπορεί να φθείρει τη επιφάνεια των δοντιών και να δημιουργήσει πόνο. Επίσης κατάγματα που μπορούν να υποστούν τα δόντια εξαιτίας της πιθανής χρήσης τους σαν κοπτικά εργαλεία ή λόγω έντονου βρυγμού την νύχτα ή την ημέρα έχουν σαν αποτέλεσμα τον πονόδοντο. Οι αποτριβές ανάλογα με την έκτασή τους μπορεί να αντιμετωπισθούν με σφραγίσματα ή όψεις.
  4. Νεκρώσεις των νεύρων των δοντιών: πιθανές αιτίες νέκρωσης μπορεί να είναι η τερηδόνα,  ο τραυματισμός  του δοντιού,   περιοδοντικό πρόβλημα και πολλές άλλες.  Η νέκρωση τις περισσότερες φορές δίνει έντονο πόνο και χρειάζεται απονεύρωση. Οι ενδοδοντιστές (ειδικοί στις απονευρώσεις) ολοκληρώνουν την απονεύρωση συνήθως σε 1 ή το πολύ 2 ραντεβού.
  5. Υποτροπή παλαιών απονευρώσεων:μπορεί να προκύψει ανάγκη επανάληψης παλαιάς απονεύρωσης λόγω υποτροπής ακόμη και αν έχει αποκατασταθεί από ενδοδοντιστή.
  6. Κακές αποκαταστάσεις προσθετικών εργασιών μπορεί επίσης να προκαλέσουν πονόδοντο. Η σύγκλειση (το σωστό κλείσιμο των δοντιών) η σωστή ανατομία και εφαρμογή των προσθετικών αποκαταστάσεων, η σωστή στοματική υγιεινή είναι προϋπόθεση για την έλλειψη πονόδοντου.
  7. Υφιζήσεις (υποχώρηση) των ούλων με αιτίες το κακό βούρτσισμα, την ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα είναι πολλές φορές αιτία πονόδοντου. Οι ειδικοί οδοντίατροι περιοδοντολόγοι παρεμβαίνουν με ειδικές θεραπείες ανώδυνες που αφορούν τα ούλα και προλαμβάνουν την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας και της ουλίτιδας. Οι  οδηγίες στοματικής υγιεινής και η  πρόληψη  βοηθούν στο μακροχρόνιο αποτέλεσμα της  αποκατάστασης.
  8. Αιτία πονόδοντου μπορεί να είναι η νευραλγία του τριδύμου. Χρήζει ειδικής μακροχρόνιας θεραπευτικής αντιμετώπισης του νεύρου και όχι των δοντιών.
  9. Η ανατολή δοντιών π.χ. φρονιμίτης δίνει έντονο πονόδοντο. Συνήθως σ’ αυτή την περίπτωση ο γναθοχειρουργός καλείται να εξάγει τον φρονιμίτη για την ανακούφιση του ασθενούς.

 

Το σημαντικό είναι ότι η εγρήγορση του ασθενούς από τον οδοντίατρό του με την σωστή στοματική υγιεινή και πρόληψη καθώς και οι σύγχρονες τεχνικές και θεραπείες άνευ πόνου από τους ειδικούς μπορούν και κάνουν θαύματα  σήμερα στην οδοντιατρική.

 

 

 

Δέσποινα Κωστομοίρη

Χειρουργός Οδοντίατρος ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική κάτοχος αντίστοιχης πατέντας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, και πήρε πτυχίο κοινωνικής λειτουργού και οδοντιάτρου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει τα διπλώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απονέμονται μόνο σε εφευρέτες και αφορούν νέα μέθοδο λεύκανσης δοντιών. Εκτός της πατέντας ,από το 1988 ειδικεύεται στην αισθητική με όψεις ρητίνης σε άμεση εφαρμογή στο στόμα (ουσιαστικά lifting δοντιών). Το 2000 δημιούργησε την κλινική Athens Smile Clinic με όλες τις οδοντιατρικές ειδικότητες. Το φιλικό περιβάλλον της κλινικής και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου έχει αποκαταστήσει αισθητικά και θεραπευτικά πλήθος ανθρώπων από τον χώρο των διάσημων και μη.

#########