Κορονοϊός: Οδηγίες διαχείρισης άγχους με φυσικοθεραπευτικά μέσα – Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
30 Μαρτίου 2020

Ανησυχείτε για τον κορονοϊό; Υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, που είναι δικαιολογημένο να αισθανόμαστε συγκλονισμένοι από το φόβο και το άγχος. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να περάσουμε από αυτή τη δύσκολη στιγμή χωρίς πανικό.

Οι φυσικοθεραπευτές υπενθυμίζουν τι μπορούμε να κάνουμε ακόμα και μέσα στο σπίτι μας.

Ενδεικτικά:

1. ΕΙΣΠΝΟΗ – ΕΚΠΝΟΗ: Το νευρικό μας σύστημα λειτουργεί σαν ένα αυτοκίνητο – έχει έναν επιταχυντή (συμπαθητικό) και ένα φρένο (παρασυμπαθητικό). Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων για να επιτευχθεί μια αίσθηση ηρεμίας. Ίσως είναι καιρός να πάρουμε το πόδι μας από το πεντάλ! Ο ευκολότερος τρόπος για να επαναφέρουμε το σύστημα είναι να ελέγχουμε τη δική μας αναπνοή. Η αναπνοή μπορεί να είναι μια αυτόματη διαδικασία, όπως τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ή μπορούμε να την επηρεάσουμε. Το αίσθημα ανησυχίας μπορεί να δημιουργήσει κοφτές & αναποτελεσματικές αναπνοές. Η τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου με την βαθιά αναπνοή μπορεί να επιφέρει την χαλάρωση.

Ας δοκιμάσουμε μαζί τώρα:

Παίρνουμε μια πολύ βαθιά ανάσα, αισθανόμαστε την κοιλιά να μεγαλώνει & τους πνεύμονες να γεμίζουν αέρα.
Κρατάμε την αναπνοή, μόνο για 2-3 δευτερόλεπτα.
Βγάζουμε όλον τον αέρα, με αργό και χαλαρό ρυθμό.
Επαναλαμβάνουμε για 5 συνεχόμενες φορές κάθε φορά που αισθανόμαστε αγχωμένοι.

Νιώθετε καλύτερα;

2. ΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ: Σε σύγκριση με την καθιστική ζωή, η τακτική σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης εκτός των άλλων σχετίζεται με την καλύτερη ανοσολογική λειτουργία αλλά και με χαμηλότερα επίπεδα άγχους, τα οποία σίγουρα τώρα είναι πιο υψηλά, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Παρατηρήσατε πώς αισθάνεστε όταν είστε αγχωμένοι; Οι μύες μας μπορεί να είναι σφιγμένοι, ειδικά στο πρόσωπο, το λαιμό και τους ώμους μας, δημιουργώντας ένα αίσθημα πόνου στην πλάτη ή στο λαιμό αλλά και πονοκεφάλους. Μπορεί επίσης να νοιώθουμε σφίξιμο στο στήθος μας & ένα αίσθημα παλμού, μυϊκές κράμπες, αϋπνία, καούρες στο στομάχι, διάρροια ή και συχνή ούρηση. Η ανησυχία και η ενόχληση όλων αυτών των σωματικών συμπτωμάτων μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερο άγχος, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο μεταξύ του μυαλού και του σώματός μας.

Η δομημένη και συστηματική άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σπάσει αυτός ο κύκλος, γιατί εκτός από την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, βοηθά στην χαλάρωση των μυών και στην ανακούφιση από την σωματική ένταση. Δεδομένου ότι το σώμα και το μυαλό είναι τόσο στενά συνδεδεμένα, όταν το σώμα μας αισθάνεται καλύτερα, το ίδιο θα συμβαίνει και με το μυαλό μας.

Ακόμη και μια μικρή σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από το τίποτα. Ας το εφαρμόσουμε και το μυαλό και το σώμα θα μας ευχαριστήσουν. Δεν καθόμαστε όλη την ημέρα! Για παράδειγμα: Εάν παρακολουθούμε τηλεόραση, σηκωνόμαστε κατά τη διάρκεια κάθε διαφήμισης και περπατάμε ή κάνουμε μια «δημιουργική αγγαρεία» (π.χ. ρίχνουμε κάποια ρούχα στο πλυντήριο ή βγάζουμε τα σκουπίδια).

Αν η άσκηση ήταν ένα χάπι για το άγχος, πώς θα το παίρναμε;

Οι γενικές συστάσεις πρέπει να πληρούν το παρακάτω καθοδηγούμενο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης είτε ατομικά είτε ομαδικά:

table psyiotherapy

Εάν έχουμε συμπτώματα από την λοίμωξη του κορωνοϊού επικοινωνούμε άμεσα με τον γιατρό μας και αποφεύγουμε την άσκηση. Σε περιπτώσεις που η ανησυχία μας δεν υποχωρεί, συμβουλευόμαστε τους αρμόδιους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Είμαστε όλοι μοναδικοί και όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις σωματικής δραστηριότητας.

Εμπιστευόμαστε έναν διαπιστευμένο επαγγελματία υγείας που έχει την τεχνογνωσία και την εκπαίδευση για να μας βοηθήσει στο να παραμείνουμε σε φόρμα υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Σχεδιάζουμε μαζί του ένα προσωπικό, ασφαλές, αποτελεσματικό και ευχάριστο πρόγραμμα άσκησης αλλά και εξειδικευμένων τεχνικών χαλάρωσης & αναπνοής για το μέγιστο όφελος και τους λιγότερους κινδύνους για την υγεία μας.

Οι φυσικοθεραπευτές /τριες μέλη του Ν.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών» έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες αλλά και την υποστήριξη τόσο της Πολιτείας (Ν. 4461/2017) όσο και της Διεθνούς Οργάνωσης Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία, για να βοηθήσουν και να διευκολύνουν την προώθηση ενός ενεργού τρόπου ζωής.

Για πιο ενδελεχή πληροφόρηση μην διστάσετε να υποβάλλεται τις τυχόν απορίες σας αλλά και να ζητήσετε το ατομικό πρόγραμμα καθοδηγούμενης θεραπευτικής άσκησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Επιστημονικού τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία»: physiopsy@psf.org.gr

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν!

Ν.Π.Δ.Δ. «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών» Επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» Έτος ίδρυσης 2014, Μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία (I.O.P.T.M.H) από το 2016 & του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενεργούς Διαβίωσης για την Ψυχική Υγεία (E.N.A.L.M.H) από το 2020.

logo inside blog

#########