Η ανάγκη για έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση στο πλαίσιο του μαστογραφικού ελέγχου κάθε γυναίκας, δεν επαφίεται μόνο στην αρτιότητα της τεχνολογίας που όντως έχει σημειώσει εξαιρετικά βήματα σε ότι αφορά στην αρτιότητα της απεικόνισης, αλλά είναι στενά συνυφασμένη με την εμπειρία του ειδικού ακτινοδιαγνώστη που πρέπει να έχει συγκεκριμένες «ώρες πτήσης» για να μπορεί να ασκήσει υπεύθυνα το λειτούργημά του.

«Πράγματι έτσι είναι», υποστηρίζει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών και της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης και Διάγνωσης, «γιατί φαίνεται πως είναι αρκετά απλό για κάποιους να αυτοαναγορεύονται σε ειδικούς στον απεικονιστικό έλεγχο του μαστού, ενώ δεν έχουν τα απαραίτητα σχετικά εχέγγυα, με κυριότερο την αποκτηθείσα εμπειρία ‘’στο πεδίο’’ σε συνέχεια των ιατρικών σπουδών».

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με κριτήρια που έχει θεσπίσει το Αμερικανικό Κολλέγιο Ραδιολογίας(American College of Radiology), η εξειδίκευση απαιτεί πραγματοποίηση τουλάχιστον 5.000 μαστογραφιών, 500 εξετάσεων υπερήχων μαστού, καθώς και διενέργεια 90 διαδερμιών βιοψών (υπερηχογραφικές και μαστογραφικά καθοδηγούμενες).

«Αυτό όμως δεν είναι αρκετό» υπογραμμίζει ο κ. Μαλακάσης, θεωρώντας πως η ολοκληρωμένη εμπειρία προϋποθέτει ετησίως την πραγματοποίηση τουλάχιστον 2000 μαστογραφιών, 1000 υπερήχων μαστού, 200 διαδερμικών βιοψιών, 100 στερεοτακτικών βιοψιών,  200 παρακεντήσεων και 200 βιοψιών με τοποθέτηση συρμάτινου οδηγού».

Ο κ. Μαλακάσης τέλος, είναι κάτι παραπάνω από σαφής αναφορικά με τις διάφορες επιδιώξεις επικυριαρχίας που δημιουργούνται γύρω από το θέμα «μαστός», εκφράζοντας  κατηγορηματικά τη θέση ότι προτεραιότητα έχει η προστασία της ασθενούς και όχι ποιος έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί επεμβατικές, υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες διαγνωστικές εξετάσεις.

«Ένα σύγχρονο Κέντρο Μαστού» καταλήγει, «πρέπει να διασφαλίζει ότι ο ακτινοδιαγνώστης που πραγματοποιεί απεικονιστικές εξετάσεις, διαθέτει όλη την απαραίτητη εμπειρία, ώστε η κάθε εξεταζόμενη γυναίκα να είναι σίγουρη για το αποτέλεσμα της εξέτασής της, γρήγορα, με μειωμένο τον χρόνο εξέτασης και με απόλυτη εγκυρότητα στο αποτέλεσμα του ελέγχου».

#########