Ήρθε η ώρα να κάνουμε ειρήνη με τη φύση

Ομιλία Αντόνιο Γκουτέρες  στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Ο Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο  Γκουτέρες, περιέγραψε τη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης ως την κορυφαία προτεραιότητα του 21ου αιώνα.
Η συνεχιζόμενη καταπάτηση από τον άνθρωπο  των οικοτόπων των ζώων, δημιουργεί κινδύνους για πιο θανατηφόρες ασθένειες.Ενώ οικονομική επιβράδυνση ως αποτέλεσμα της πανδημίας έχει προσωρινά επιβραδύνει τις εκπομπές των βλαπτικών αερίου του θερμοκηπίου, τα επίπεδα του μονοξείδιο του άνθρακα, του υποξειδίου του αζώτου  και του  μεθανίου  συνεχίζουν να αυξάνονται με το διοξείδιο  του άνθρακα στην ατμόσφαιρα να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Πάρα αυτή την ανησυχητική τάση, η παραγωγή ορυκτών καυσίμων που είναι υπεύθυνοι για την σημαντική ποσοστό των αερίου θεματική θερμοκηπίου αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει.
Η απαραίτητη παγκόσμια ανταπόκριση είναι να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα που θα οδηγείται  από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τις πράσινες θέσεις εργασίας και ένα ανθεκτικό μέλλον.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες τελείωσε την ομιλία του με ένα νότα ελπίδας αναφερόμενος στην προοπτική  προοπτική για ένα νέο πιο βιώσιμο κόσμο στον οποίο είναι οι νοοτροπίες  αλλάζουν και στον οποίο λαμβάνουμε υπόψη την σημασία της μείωσης του ατομικού αποτυπώματος άνθρακα.
Ο κόσμος των ανισοτήτων, της αδικίας και της επιβολής πάνω στη γη πρέπει να μετατραπεί σε έναν κόσμο πιο ασφαλή πιο βιώσιμο και πιο ισότιμο. Η ανθρωπότητα πρέπει να ξανά σκεφτεί την σχέση της με τον φυσικό κόσμο ενώ πολλά περισσότερα χρήματα πρέπει να επενδυθούν στην προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής.
#########