Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας. Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως τα θύματα έχουν ανέλθει σε 90. Ωστόσο λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι έχασε τη ζωή του ένας 47χρονος άνδρας, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και ένας 72χρονος άνδρας, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 92.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ανέφερε πως επιβεβαιώθηκαν 56 νέα κρούσματα και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.011. Όπως σημείωσε, τα 525 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Επίσης, ανακοίνωσε ότι 77 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων το 75% πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Τι είπε για τη θεραπεία με ορό πλάσματος απ’ όσους έχουν αναρρώσει

Στη θεραπεία του ιού με ενδεχόμενη χορήγηση ορού πλάσματος από όσους έχουν αναρρώσει, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία. Υπογράμμισε πως χρίζει μεγάλης προσοχής επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία θεραπεία με συγκεκριμένα πρωτόκολλα σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αναμένεται έκθεση από την επιτροπή του ΕΚΠΑ. «Θέλουμε κάθε όπλο στη φαρέτρα μας», είπε ο έμπειρος λοιμωξιολόγος, τονίζοντας όμως ότι είναι σημαντικό να δουν οι επιστήμονες αν μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη θεραπεία. «Ακόμη έχουμε λίγα επιστημονικά δεδομένα», είπε αλλά υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα από το παρελθόν (SARS, MERS, H1N1).

Για τα αεροπορικά ταξίδια

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε επίσης στα αεροπορικά ταξίδια. “Είναι νωρίς να αναφερθεί κανείς στα αεροπορικά ταξίδια και στις συνθήκες αποκατάστασης τους”, υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε την ύπαρξη διαφορετικών ταχυτήτων και επιπέδου ανοσίας σε κάθε χώρα. Υπογράμμισε ότι η ευρεία διενέργεια τεστ αντισωμάτων στην επόμενη φάση θα φωτίσει τη δυνατότητα και των αεροπορικών μετακινήσεων, που πρέπει να εξασφαλίζεται.

“Δεν θα σταματήσει ο κόσμος να γυρίζει”, είπε ακόμη υπογραμμίζοντας ότι “η κατάσταση θα επανέλθει σε κανονικότητα,αλλά θα πάρει καιρό”.

Εξήγησε, πάντως, ότι τα μέτρα σχετικά με τα αεροπορικά ταξίδια είναι πιθανό να μπαίνουν και να αφαιρούνται και πάλι, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση. “Να υπάρχουν τα πέρα δώθε” όπως είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα αναφέρθηκε και στην Άπω Ανατολή, όπου κάποια στιγμή επέτρεψαν τα αεροπορικά ταξίδια, αλλά τα απαγόρευσαν ξανά μετά από αύξηση των περιστατικών που προήλθαν από τις χώρες προορισμού.

#########