Αρχική Δια+τροφή Καλοκαιρινά φρούτα : όχι μόνο τεράστια ποικιλία καρπών, χρωμάτων και γεύσεων αλλά...

Καλοκαιρινά φρούτα : όχι μόνο τεράστια ποικιλία καρπών, χρωμάτων και γεύσεων αλλά θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα μας χαρίζουν υγεία και ενέργεια, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και υδατάνθρακες. Τα οφέλη, ωστόσο, των φρούτων στον οργανισμό μας ξεπερνούν κάθε προσδοκία και φαντασία, αφού οι δράσεις τους επεκτείνονται στην πρόληψη ή και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων. Όταν επιλέγουμε τα φρούτα της εποχής  τότε απολαμβάνουμε στο μέγιστο βαθμό το άρωμά τους και τη θρεπτική τους αξία, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο προσιτά στην τιμή. Όπως και να έχει, το σημαντικό είναι σε όλες τις εποχές να είμαστε δημιουργικοί και να αφήσουμε το φυσικό τοπίο και φόντο του καλοκαιριού, ενώ ταυτόχρονα θα ενημερωθούμε για τις βιταμίνες, τα αντιοξιδωτικά, τη σημασία των φυσικών χυμών, καθώς και πόσο απαραίτητα είναι όλα αυτά για μια καλύτερη και ποιοτική ζωή

.

 

 

ΒΕΡΙΚΟΚΑ (2-3 μέτρια = 100 γρ.) 48 kcal
Τα βερίκοκα μπορεί κανείς να τα απολαύσει φρέσκα, αλλά και αποξηραμένα, μαγειρεμένα σε φαγητά ή γλυκά, ακόμη και σε μαρμελάδα.
Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α και περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Τέλος, δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη και νάτριο.

ΣΤΑΦΥΛΙΑ ( Ύ φλιτζανιού = 126 γρ.) 87 kcal
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες ταξινομούνται σε 3 μεγάλες ομάδες: τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροδόχρωμες. Είναι φρούτα πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Επίσης, περιέχουν φλαβονοειδή τα οποία εκτός από καρδειοπροστατευτική δράση – χαμηλώνοντας την αρτηριακή πίεση –  χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων. Τέλος, η κουερσιτίνη( μη θρεπτικό συστατικό) προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ( 1 φέτα μεγάλη = 285 γρ.) 86 kcal
Παρόλο που στα 100 γρ. αποδίδει 94 γρ. νερό, δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, βιταμίνη C, κάλιο, θειαμίνη, B6, βητα-καροτίνη, βιοτίνη, λυκοπένιο και φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία.

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ( 1 φλιτζάνι = 152 γρ.) 49 kcal

Τρώγονται ωμές ως φρούτο, αλλά και μαζί με ζάχαρη, γιαούρτι, σαντιγύ ή σαμπάνια. Γίνονται επίσης γλυκά επιδόρπια, μαρμελάδα, λικέρ και κομπόστα. Στις μέρες μας, η φράουλα αποτελεί το πιο δημοφιλές είδος μούρου στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς έχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, και αρκετές φυτικές ίνες. Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

ΡΟΔΑΚΙΝΑ ( 1 μεγάλο = 175 γρ.) 48 kcal

Τα ροδάκινα εκτός από νωπά τρώγονται και σαν κομπόστα , γίνονται μαρμελάδες χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική , γίνονται λικέρ, αναψυκτικά και χυμοί. Υπάρχουν αρκετά είδη ροδάκινου που έχουν διαφορές στο σχήμα ,στο χρώμα και στη γεύση. Το ροδάκινο περιέχει πρωτεΐνες, ζάχαρη, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο. Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για την ενυδάτωση του σώματος μας,  καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό.


ΣΥΚΑ ( 2 μέτρια = 100 γρ.) 74 kcal

Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.
Στη ζαχαροπλαστική και στα ζυμάρια κάνει τα γλυκά και τα ψωμιά να κρατάνε την υγρασία τους, να μένουν δηλαδή πιο φρέσκα, Περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες ( καταπολέμηση δυσκοιλιότητας) και τα περισσότερα άλατα απ’ όλα τα άλλα φρούτα ενώ είναι και εξαιρετικά διουρητικά. Είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο χωρίς να περιέχουν ούτε ένα μιλιγκράμ λίπους, αλάτι ή χοληστερόλη.

ΚΕΡΑΣΙΑ ( 12 μεγάλα = 100 γρ.) 63 kcal
Τα κεράσια τρώγονται κυρίως σαν φρέσκα φρούτα. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες κερασιάς που βασικά χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες, αυτές που έχουν απαλή σάρκα και αυτές που έχουν τραγανή. Το κεράσι περιέχει αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Δρουν αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα.

ΠΕΠΟΝΙ ( 1 φλιτζάνι = 156 γρ.) 53 kcal

Στη χώρα μας, έχουμε αρκετές ποικιλίες πεπονιάς, ενώ τα παραγόμενα πεπόνια είναι από τα πιο νόστιμα που υπάρχουν στον κόσμο. Περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, Β6, βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης, θειαμίνης και νιασίνης. Σημαντικό είναι ότι η βιταμίνη C στο πεπόνι καταστρέφεται πολύ γρήγορα όταν αυτό βρεθεί εκτεθειμένο στον αέρα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αμέσως μετά αφού θα κοπεί. Παράλληλα έχει διουρητική δράση, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που περιέχει.

 

 

 

 

 

Άννα Καλύβα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής

Καλοκαιρινά φρούτα : όχι μόνο τεράστια ποικιλία καρπών, χρωμάτων και γεύσεων αλλά θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών!
Rate it