Μυρμηκιές .Οι μυρμηκιές οφείλονται στην προσβολή του δέρματος από κάποια στελέχη του ιού HPV(Human Papilloma Virus) δηλαδή του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Σημειώνεται ότι κάποια άλλα στελέχη προκαλούν τα κονδυλώματα –συνήθως διαφορετικά από αυτά υπεύθυνα για τις μυρμηκιές.Είναι λοιπόν οι μυρμηκιές ένα κοινό και συχνά επίμονο νόσημα πού προσβάλλει τις παλάμες, τα πέλματα, το πρόσωπο αλλά και δυνητικά κάθε σημείο του δέρματος.

Είναι μεταδοτικό νόσημα από άνθρωπο σε άνθρωπο και ιδίως απαντάται σε μέλη κολυμβητηρίων και γυμναστηρίων καθώς οι συνθήκες υγρασίας , η βάδιση με γυμνά πέλματα και τα κοινόχρηστα αντικείμενα (π.χ λαβές γυμναστικών οργάνων), ευνοούν την εξάπλωσή τους.Είναι πολύ συχνές στα παιδιά.
Οι μυρμηκιές των πελμάτων οφείλονται κυρίως στο στέλεχος 1 ενώ των χεριών στο 2 και το 4. Οι ομαλές μυρμηκιές με κύρια εντόπιση στο πρόσωπο οφείλονται στα στελέχη 3 και 10.
Οι μυρμηκιές έχουν χρόνο επώασης 2-9 μήνες και παρουσιάζονται στα χέρια σαν ανώδυνες βλατίδες ενώ στα πέλματα προσομοιάζουν με υπερκερατώσεις που μπορει να εκλυφθούν από τον ασθενή ως τύλοι (κάλοι), οι οποίοι είναι έντονα επώδυνοι κατά τη βάδιση. Επίσης στην επιφάνεια των μυρμηκιών , ιδίως εάν αφαιρεθει το επιφανειακό στρώμα δέρματος παρατηρούνται μαύρα στίγματα που αντιστοιχούν σε θρομβωμένα αγγεία.Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία αυξάνονται σε μέγεθος και αριθμό.
Οι ομαλές μυρμηκιές διαφέρουν ,διότι εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο ως μικρές ανώδυνες βλατίδες, που, ιδιαίτερα στους άνδρες λόγω ξυρίσματος, εξαπλώνονται γρήγορα.
Γενικά οι μυρμηκιές είναι νόσημα με απρόβλεπτη πορεία που εξαρτάται σημαντικά από την άμυνα του κάθε οργανισμού ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αυτοίασης.
Θεραπευτικά χρησιμοποιούνται μέθοδοι καταστροφής του προσβεβλημένου από τον ιό δέρματος όπως η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, η διαθερμοπηξία, η τοπική χρήση χημικών παραγόντων (ιμικουιμόδη, ποδοφυλοτοξίνη, 5-φθοριοουρακίλη, κερατολυτικά) η χρήση laser, η χειρουργική αφαίρεση και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις η χρήση ρετινοειδών τοπικά (ομαλές μυρμηκιές) ή συστηματικά σε μεγάλη προσβολή (μυμηκιώδης επιδερμοδυσπλασία).Μπορεί να απαιτηθούν αρκετές συνεδρίες για την εξάλειψη του προβλήματος.

Μολυσματική τέρμινθος
Η μολυσματική τέρμινθος είναι νόσος που επίσης οφείλεται σε ιό , ο οποίος ανήκει στους pox ιούς. Έχει χρόνο επώασης 2-7 εβδομάδες. Αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στους ενήλικες με κύρια εντόπιση το εφήβαιο και τα έξω γεννητικά όργανα. Μπορεί όμως να παρατηρηθούν και βλάβες τερμίνθου σε πρόσωπο, λαιμό και άλλες περιοχές (μηροί ,γλουτοι κλπ). Στα παιδιά δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο το νόσημα και μεταδίδεται με στενη επαφή (π.χ παιχνίδι ) από άλλα παιδιά και στη συνέχεια με αυτοενοφθαλμισμό (από την αρχική βλάβη δημιουργούνται νέες) .

Κλινικά οι βλάβες της τερμίνθου μοιάζουν με μικρές μαργαριταροειδείς βλατίδες μεγέθους 3-6 χιλιοστών, με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα παχύρευστο υλικό, το σωμάτιο της τερμίνθου. Τις περισσότερες φορές εκλαμβάνονται από τους ασθενείς ως θυλακικά στοιχεία (σπυράκια) , τα οποία σταδιακά πολλαπλασιάζονται.Συνήθως παρατηρούνται 10-20 βλάβες, αλλά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορεί να παρατηρηθούν πολύ περισσότερες. Η μολυσματική τέρμινθος είναι νόσημα που αυτοιάται μέσα σε μερικούς μήνες, ωστόσο θεραπεύουμε τις βλάβες για να περιορίσουμε την εξάπλωσή τους στο ίδιο ή άλλα άτομα.
Η θεραπεία συνίσταται σε αφαίρεση των βλαβών και σύνθλιψή τους με χειρουργική λαβίδα ή κοχλιάριο και στη συνέχεια εφαρμογής βάμματος ιωδίου .Άλλες μέθοδοι είναι η αντιμετώπιση των βλαβών με κρυοθεραπεία, με διαθερμοπηξία , με κρέμα ιμικουιμόδης, η με κυτταροστατικές ουσίες (ποδοφυλλίνη και ποδοφυλοτοξίνη).

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
Τα κονδυλώματα είναι ένα συχνά απαντώμενο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλονται σε ορισμένα στελέχη του ιού HPV(Human Papilloma Virus) δηλαδή του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.Οι ιοί HPVείναι DNA ιοί και ανήκουν στους Papova ιούς.Προσβάλλουν αποκλειστικά τον άνθρωπο και μάλιστα συγκεκριμένες στιβάδες του δέρματος.Συνολικά υπάρχουν πάνω από 150 γνωστά στελέχη του ιού και κάποια είναι δυνητικά καρκινογόνα, κυρίως τα εξής: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58. Το 90% ωστόσο των κονδυλωμάτων οφείλεται στα στελέχη 6 και 11 που δεν προκαλούν κακοήθεια.

Το νόσημα μεταδίδεται από άτομο προσβεβλημένο (με ή χωρίς ορατές κλινικά βλάβες) με τη σεξουαλική επαφή. Είναι σπάνια η μετάδοση με άλλο τρόπο αν και έχουν αναφερθει περιπτώσεις κονδυλωμάτων από κοινόχρηστα αντικείμενα (π.χ πετσέτες) ή από μυρμηκιές, κυρίως σε παιδιά.Τα ανοσοκατασταλμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή στον ιό ενώ είναι εξατομικευμένη και η αντίσταση του κάθε ατόμου στην προσβολή από αυτον . Σε άλλα άτομα πολλαπλασιάζεται γρήγορα και υποτροπιάζει συχνα ο ιός ενώ σε άλλους θεραπεύεται εύκολα χωρίς υποτροπές.

Tα κονδυλώματα προσβάλλουν δέρμα και βλεννογόνους με συνήθεις εντοπίσεις τα γεννητικά όργανα, το περίνεο και την περιπρωκτική περιοχή (κυρίως σε γυναίκες και ομοφυλόφυλους) και σπανιότερα το στοματικό βλεννογόνο και τη γλώσσα.Στους άνδρες συχνή είναι η εντόπιση στη βαλανοποσθική αύλακα ενώ μπορεί να προσβάλλουν και το στόμιο της ουρήθρας ή την ουρήθρα εσωτερικά. Στις γυναίκες τα μικρά και μεγάλα χείλη και η είσοδος του κόλπου είναι οι συνήθης εντόπιση ενώ μπορεί να προσβληθεί και ο τράχηλος της μήτρας.
Κλινικά εμφανίζονται σαν ογκίδια αρχικά μεγέθους λίγων χιλιοστών με ανθοκραμβοειδή (σαν κουνουπίδι) επιφάνεια και με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Είναι ανώδυνα με χρώμα από ρόδινο έως καφεοειδές. Στην επάλειψη με διάλυμα οξεικού οξέος λευκάζουν.
Η προστασία από την προσβολή από κονδυλώματα συνίσταται στη χρήση προφυλακτικού, το οποίο δυστυχώς παρέχει προστασία μόνο στις περιοχές τις οποίες τις οποίες καλύπτει. Δεδομένου επίσης του μακρού χρόνου επώασης του ιού (2-9 μήνες), ένας φορέας μπορει να μεταδίδει τον ιό ενώ δεν έχει ακόμα παρουσιάσει βλάβες. Επίσης η ασυμπτωματική φορεία μπορεί να προκαλέσει μετάδοση της νόσου και μετά τη θεραπεία αφού ο ιός των θηλωμάτων διαβιεί για χρόνια στα επιδερμιδικά κύτταρα με δυναμικό να μεταδοθεί ή να υποτροπιάσει στο ίδιο άτομο εάν η άμυνα πέσει για κάποιο άλλο λόγο π.χ στρες,λοίμωξη, κακοήθεια, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων συνίσταται στην καταστροφή των κυττάρων που έχουν προσβληθεί, με μεθόδους όπως η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, η διαθερμοπηξία, η χρήση laser η τοπική χρήση χημικών παραγόντων όπως ιμικουιμόδη, 5-φθοριοουρακίλη, ποδοφυλλίνη και ποδοφυλοτοξίνη.Είναι επίσης απαραίτητος ο έλεγχος του τραχήλου σε περίπτωση προσβολής της γυναίκας και της ουρήθρας στον άνδρα όταν εντοπίζονται τα κονδυλώματα στο στόμιό της και υποτροπιάζουν.Πρέπει να τονιστεί ότι καμία μέθοδος δεν εξασφαλίζει εξάλειψη της νόσου ή των πιθανών υποτροπών της.
Χρήσιμος επίσης είναι και ο έλεγχος για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (HIV,σύφιλη, ηπατίτιδες) τα οποία δεν έχουν πολλές φορές συμπτώματα αντιληπτά από τον ασθενή.
Με τη χρήση των εμβολίων για τα ογκογόνα στελέχη του ιού σε κορίτσια προ έναρξης της σεξουαλικής ζωής δίνονται ελπίδες για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Έως τότε σωτήρια και επιβεβλημένη είναι η ετήσια προληπτική εξεταση με pap-test των γυναικών καθώς τα ογκογόνα στελέχη του ιού δρουν μετά από πολλά χρόνια και προκαλούν δυσπλασίες και καρκίνο στον τράχηλο.Τα ογκογόνα στελέχη μπορεί να προκαλέσουν και στον άνδρα καρκίνο, που όμως σε αντιθεση με τον καρκίνο τραχήλου, γίνεται έγκαιρα αντιληπτός.

ΣΑΡΚΟΕΙΔΩΣΗ

Η σαρκοείδωση είναι πολυσυστηματική νόσος άγνωστης αιτιολογίας, που δυνητικά μπορεί να προσβάλει όλα τα όργανα και με ποικίλα ευρήματα από το δέρμα.
Έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί παράγοντες (κληρονομικότητα) σε κάποιες περιπτώσεις, λοιμώδεις παράγοντες (ιοί, μυκοβακτηρίδια) σε άλλες, καθώς και εξωγενείς παράγοντες (φάρμακα, περιβαλλοντικοί, συνθήκες εργασίας). Πρόκειται πάντως για νόσημα που οφείλεται σε υπερ- ενεργοποίηση κάποιων συστημάτων άμυνας του οργανισμού έναντι αγνώστου αντιγόνου. Παρατηρείται αυτόματη ίαση στο 60% των περιπτώσεων
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τα προσβεβλημένα όργανα ή συστήματα. Όσον αφορά το δέρμα, προσβάλεται το 20-35% των περιπτώσεων. Υπάρχουν ειδικά ευρήματα με τη μορφή κοκκιωμάτων, δηλαδη οζιδίων με κιτρινοφαιο χρώμα καθώς και βλατίδες, πλάκες και σε ορισμένες περιπτωσεις διήθηση παλαιών ουλών και μη ειδικά ευρήματα όπως το οζώδες ερύθημα. Υπάρχουν πάρα πολλες δερματικές εκδηλώσεις της σαρκοείδωσης, κάποιες από αυτές σπάνιες. Ενδεικτικά αναφέρονται ερυθροδερμία, ελκωτική, τύπου θυλακίτιδας, ψωριασιοειδής, ουλωτική αλωπεκία , προσβολή ονύχων και πολλές άλλες.
Τα γενικά συμπτώματα –αν υπαρχουν , είναι πυρετός κακουχία, απώλεια βαρους, αρθραλγίες, ενώ κατά την κλινική εξέταση μπορεί να διαπιστωθεί περιφερική λεμφαδενοπάθεια, σπληνομεγαλία και ηπατομεγαλία.
Οι πνεύμονες προσβάλονται συχνα και η προσβολή μπορει να είναι ήπια, ή και σοβαρή οδηγώντας σε πνευμονική ίνωση. Οι οφθαλμοί επίσης προσβάλονται συχνα με διόγκωση του δακρυικού αδένα, επιπεφυκίτιδα , ραγοειδίτιδα.
Όπως αναφέρθηκε η σαρκοείδωση είναι μία πολυσυστηματική νόσος. Όργανα που επίσης μπορεί να προσβληθούν είναι οι νεφροί, η καρδιά, οι μαστοι, ο θυρεοειδής καθώς και το γαστρεντερικο σύστημα , το νευρικό και το ανώτερο αναπνευστικό.

Η διάγνωση όταν υπάρχουν ευρήματα από το δέρμα γίνεται με βιοψία και όταν επιβεβαιωθεί, ακολουθεί μια σειρά εξετάσεων για να καθοριστεί η έκτας και ο βαθμός προσβολής σε άλλα όργανα..Άλλες θέσεις βιοψίας όταν δεν υπάρχουν δερματικά ευρήματα είναι οι λεμφαδένες, το ήπαρ και ο σπληνας Αιματολογικά οι εξετάσεις που μπορεί να είναι παθολογικές είναι : αυξημένες γ-σφαιρίνες, ΤΚΕ, ασβέστιο ορού και ούρων και ένα ένζυμο του ορού, το ACE.(μετατρεπτικό της αγγειοτενσίνης)
Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες είναι ακτινογραφία θώρακα και άκρων χειρών, σπινθηρογράφημα πνεύμονα και καρδιάς, υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας. Ανάλογα με τα ευρήματα ή τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν και επιπλέον εξετάσεις
Θεραπευτικά όσον αφορά το δέρμα απαιτείται συνήθως μόνο τοπική θεραπεία με κορτικοστεροειδή σε κρέμα ή ενδοβλαβικές εγχύσεις. Επικουρικά κρυοθεραπεία ή φωτόλουτρα με UVA ακτινοβολία. Σε συστηματική προσβολή και δεδομένης τηςαυτόματης ίασης στο 60% των περιπτώσεων, μόνο σε προσβολή ζωτικών οργάνων γίνεται συστηματική θεραπεία. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει κορτιζόνη από του στόματος, ή ανθελονοσιακά, ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

 

 

Βασιλική Μουσάτου M.D

Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος
Η ιατρός Βασιλική Μουσάτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, όπου και κατοικεί μόνιμα. Μιλαει Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την εκπλήρωση της υποχρετικής υπηρεσίας υπαίθρου στο νομό Φθιώτιδος, ειδικεύτηκε στην Παθολογία στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ζακύνθου και στο Prince Charles Hospital στην Ουαλλία. Ακολούθως, ειδικεύθηκε στη Δερματολογία στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών , ενώ ολοκλήρωσε την ειδίκευσή της στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Mater Misericordiae University Hospital στο Δουβλίνο.
Ιδιαίτερο πεδίο ενδιαφέροντός και επιστημονικής ενασχόλησης αποτελεί η Αισθητική -Επεμβατική Δερματολογία και η Παιδοδερματολογία. Είναι μόνιμη συνεργάτης της Βιοκλινικής Αθηνών και της Ευρωκλινικής Παίδων και παράλληλα στο ιδιωτικό της ιατρείο ασχολείται με όλο το εύρος της Αισθητικής και επεμβατικής Δερματολογίας (εφαρμογές λειζερ, θεραπεία αγγειακών βλαβών,διόρθωση ρυτίδων με botox, εφαρμογή εμφυτευμάτων, θεραπεία ακμής, μελάσματος ,κηλίδων κ.α). Είναι επίσης επιστημονική σύμβουλος -δερματολόγος της εταιρείας L’Oreal Paris.
Έχει επιστημονική συνεργασία με το Νοσοκομείο Α.Συγγρός (τμήμα ψωρίασης) και συνεργάζεται ερευνητικά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Stonybrook ,στη Ν.Υόρκη των ΗΠΑ.Έχει ενεργό και συνεχή συμμετοχή με την παρουσίαση επιστημονικών εργασιών και πραγματοποίηση ομιλιών σε συνέδρια εσωτερικού και εξωτερικού. Επίσης άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και διεθνή επιστημονικό τύπο. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα το Δερμογραφισμό. Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, της Επαγγελματικής Ένωσης Δερματολόγων και του Βρεττανικού και Ιρλανδικού Ιατρικού Συλλόγου.

#########