Άλλη μια μεγάλη νίκη ενάντια στον καρκίνο επέτυχε το pembolizumab. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC (http://www.nbcnews.com/news/us-news/president-jimmy-carter-says-cancer-brain-gone-n475056), ο τ. πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ανακοίνωσε ότι η μαγνητική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι οι όγκοι από μελάνωμα στον εγκέφαλό του εξαφανίστηκαν.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Κάρτερ «Όταν πήγα για μαγνητική τη προηγούμενη εβδομάδα, δεν βρέθηκε πουθενά καρκίνος». Τη δήλωση του κ. Κάρτερ ακολούθησε νέα δήλωση που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Κάρτερ για λογαριασμό του, όπου δήλωνε ότι «Η πρόσφατη μαγνητική μου τομογραφία δεν κατέγραψε κανέναν από τους αρχικούς όγκους που είχαν παρουσιαστεί ούτε κανέναν καινούργιο. Θα συνεχίσω να λαμβάνω την ανοσοθεραπεία μου με pembrolizumab κάθε 3 εβδομάδες».

Ο τ. πρόεδρος Κάρτερ είχε αποκαλύψει τον περασμένο Αύγουστο ότι θα υποβαλλόταν σε ακτινοθεραπεία για διάφορα σημεία μελανώματος στο συκώτι του και στον εγκέφαλό του, ύστερα από αφαίρεση όγκου από το συκώτι του, του οποίου η βιοψία έδειξε ότι ήταν μελάνωμα. Αργότερα τον Αύγουστο, ο κ. Κάρτερ άρχισε τη θεραπεία με pembrolizumab. Πριν από 1 μήνα περίπου, ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωνε ότι αισθανόταν ήδη καλύτερα και ότι δεν υπήρχε περεταίρω εξάπλωση του καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, ο τ. πρόεδρος Κάρτερ παρέμενε πλήρως ενεργός, καθώς συνέχιζε κανονικά τη διδασκαλία του κάθε Κυριακή σε εκκλησία Βαπτιστών στη Τζόρτζια, ενώ ήταν σε θέση ακόμα και να χτίζει σπίτια για λογαριασμό της οργάνωσης Κατοικία για την Ανθρωπότητα (Habitat for Humanity), με την οποία συνεργάζεται πολύ στενά από το 1984.

Το pembrolizumab αναπτύχθηκε από την εταιρεία MSD, γνωστή και ως Merck σε ΗΠΑ και Καναδά και μέχρι σήμερα έχει λάβει ένδειξη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) όσο και από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό (EMA) για το προχωρημένο μελάνωμα, ενώ επίσης έχει λάβει ένδειξη από τον FDA ως καινοτόμα θεραπεία τόσο για τον προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου όσο για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ενώ βρίσκονται εν εξελίξει πολλές κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου με pembrolizumab, είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το pembrolizumab βραβεύθηκε ως το καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν στα βραβεία Prix Galien των ΗΠΑ, τον πιο σημαντικό θεσμό επιβράβευσης της φαρμακευτικής καινοτομίας παγκόσμια.

#########