Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων οργάνωσε και πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία, Επιστημονικό και Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο: «Η σύγχρονη τεχνολογία συναντά τον Σακχαρώδη Διαβήτη-Νεότερα δεδομένα». Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη και είχε ως στόχο να ενημερώσει και να παρουσιάσει όλα τα νεότερα τεχνολογικά επιτεύγματα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

H Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σ.Δ Πειραιά και Νήσων, κα Γκόλφω Γεμιστού, στο χαιρετισμό της, αφού υποδέχτηκε και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, επεσήμανε πως σήμερα χάρη στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχουμε στη διάθεση μας όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα που ανοίγουν νέους δρόμους και νέους τρόπους για την επιτυχή ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος, διοργανώθηκε το συγκεκριμένο σεμινάριο προκειμένου να ενημερωθούν  οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και με τη βοήθεια των τεχνολογικών επιτευγμάτων να εντάξουν τον Σακχαρώδη Διαβήτη στην ζωή τους και να βελτιώσουν την υγεία και την καθημερινότητά τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και πολλοί εκλεκτοί καλεσμένοι. Το Δήμαρχο της πόλης, κο Γιάννη Μώραλη εκπροσώπησε η Αντιδήµαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κα Γλύκα-Χαρβαλάκου Αθηνά, η οποία μετέφερε το χαιρετισμό και, μεταξύ άλλων, δήλωσε τη στήριξη και την άοκνη συμπαράσταση του Δημάρχου στο έργο και στις δράσεις του Συλλόγου. Πρόεδρος και Συντονιστής του Επιστημονικού και Ενημερωτικού Σεμιναρίου ήταν ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, ευρέως γνωστός για το επιστημονικό του έργο και για την πολυετή προσφορά του στο χώρο του Διαβήτη. Ο Δρ. Μελιδώνης είναι Παθολόγος Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού – Καρδιομεταβολικού Κέντρου «Metropolitan Hospital» Πειραιά και Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων και συντόνισε με μοναδικό τρόπο την εκδήλωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ περιεκτικές εισηγήσεις των ομιλητών.

Ακολούθως, ο λόγος δόθηκε στους προσκεκλημένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, η πρώτη ομιλήτρια, Δρ. Αθανασία Παπαζαφειροπούλου, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, PhD, MSc στην Βιοστατιστική, Επιμελήτρια Α’, Α’ Παθολογικό Τμήμα και Διαβητολογικό Κέντρο στο Γ.Ν. Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» ανέπτυξε στην ομιλία της με τίτλο: «CGM και συνεχής καταγραφή: Τα δεδομένα και οι νέες εξελίξεις», την εξέλιξη της τεχνολογίας στην παρακολούθηση της γλυκόζης. Παρουσίασε και ανέλυσε  εκτενώς τα συστήματα καταγραφής γλυκόζης, τους διαφορετικούς τύπους συσκευών, τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και τα οφέλη από τη χρήση τους στους πάσχοντες. Μεταξύ άλλων ανέφερε επίσης πως τα συστήματα συνεχούς  καταγραφής γλυκόζης παρακολουθούν και καταγράφουν τις τιμές σακχάρου εύκολα και ανώδυνα και με τα δεδομένα που δίνουν τα διαγράμματα  βοηθούν αποτελεσματικά τους πάσχοντες στην κατανόηση της συμπεριφοράς του σακχάρου.  Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα οφέλη της εισόδου της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διενέργεια κλινικών εξετάσεων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε, ο Δρ. Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci. SRD, Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» και Mέλος ΔΣ ΕΔΕ, και ανέπτυξε τη θεματική ενότητα: «Η συνεχής καταγραφή και η διατροφή». Στην εισήγηση του, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η τεχνολογία συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης έφερε την επανάσταση στη φροντίδα του Διαβήτη, λόγω των πληροφοριών που παρέχει, σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και τις παραλλαγές στη διατροφική πρόσληψη και στον τρόπο ζωής. Επίσης , όπως ανέφερε ο Δρ. Χάρης Δημοσθενόπουλος τα CGMs συμβάλλουν στη καλύτερη διαιτητική θεραπεία, καθώς αποτυπώνουν την επίπτωση της διατροφής στα μεταγευματικά σάκχαρα και βοηθούν τα άτομα με Σ.Δ. να διαμορφώσουν ένα πιο εξατομικευμένο διαιτολόγιο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους και στον τρόπο ζωής, που θα διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης.

Η τρίτη θεματική ενότητα με τίτλο: «Αντλίες χορήγησης ινσουλίνης. Πότε, γιατί και πώς και ποια η διαχείριση» παρουσιάστηκε από τον Δρ. Αλέξανδρο Καμαράτο, Παθολόγο-Ειδικό Διαβητολόγο, Διευθυντή του Διαβητολογικού Κέντρου και της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ». Ο Δρ. Καμαράτος, αναφέρθηκε με στοιχεία στην εξέλιξη και τη διάδοση των αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, που αποτελούν ένα σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα και αλλάζουν την καθημερινότητα των πασχόντων. Οι αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Δρ Αλ. Καμαράτος βελτιώνουν τον γλυκαιμικό δείκτη και την αποτελεσματικότητα, μειώνουν τις σοβαρές υπογλυκαιμίες, αυξάνουν τον χρόνο  της γλυκόζης εντός στόχου  και επιπλέον προσφέρουν ευελιξία και περισσότερη ελευθερία στον τρόπο ζωής των πασχόντων.

Διεξοδικά το εκπαιδευτικό σεμινάριο οδηγήθηκε στη Διάλεξη της ημέρας. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η συμμετοχή στο Σεμινάριο της διακεκριμένης Δρ. Χριστίνας Κανακά-Gantenbein, Καθηγήτριας Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Επιστημονικής Υπεύθυνης  Διαβητολογικού Κέντρου και Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Στη Διάλεξη της ημέρας, η Δρ. Κανακά- Gantenbein παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα για τα αυτοματοποιημένα συστήματα χορήγησης ινσουλίνης καθώς και τα δεδομένα πραγματικού κόσμου του προηγμένου υβριδικού συστήματος από περισσότερους από 100.000 χρήστες από την Ευρώπη και τη χώρα μας και ήταν εντυπωσιακά Επίσης μεταξύ άλλων τόνισε πως  το κλειστό σύστημα χορήγησης ινσουλίνης αποτελεί το μέλλον στη διαχείριση του Διαβήτη καθώς  επιτυγχάνει τους γλυκαιμικούς στόχους, ενώ συγχρόνως ελαχιστοποιεί την ανθρώπινη παρέμβαση, μειώνοντας το φορτίο της καθημερινής διαχείρισης του Διαβήτη και εξασφαλίζοντας στους χρήστες μια ζωή, όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική! Η Δρ. Κανακά-Gantenbein στην καταληκτική της τοποθέτηση υπογράμμισε: «Η υλοποίηση του ονείρου απλοποίησης της διαχείρισης του Σακχαρώδους Διαβήτη μέσω των κλειστών συστημάτων χορήγησης ινσουλίνης είναι πλέον πραγματικότητα. Τα ψυχολογικά και οργανικά οφέλη από τη βελτιστοποίηση των συστημάτων αυτών είναι ανεκτίμητα!»

Ο απόηχος της εκδήλωσης ήταν εξαιρετικός! Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι ομιλητές, οι πολύ ενδιαφέρουσες και επικαιροποιημένες παρουσιάσεις τους, καθώς και η μεγάλη ανταπόκριση των ανθρώπων με Σ.Δ. στο κάλεσμα του Συλλόγου  έκαναν την εκδήλωση μοναδική!

Το εκπαιδευτικό και ενημερωτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Χρυσής Χορηγού εταιρείας Hemoglobe, των Αργυρών Χορηγών  Abbott, Φαρμασέρβ-Λίλλυ και Medtronic καθώς και των Υποστηρικτών εταιρειών, Ascensia Diabetes Care, Novo Nordisk, Sanofi και Menarini Diagnostics.

 

#########