Τι είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα αποτελεί μορφή αρθρίτιδας που προσβάλλει τις αρθρώσεις. Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η δημιουργία φλεγμονών στις αρθρώσεις, οι οποίες δημιουργούνται επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται «κατά λάθος» στα κύτταρα εκείνα που τις προστατεύουν και τις υποστηρίζουν.

Τελικά η φλεγμονή αυτή οδηγεί σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να πραγματοποιήσει καθημερινές κινήσεις και να αυτοεξυπηρετηθεί.

Έτσι, αν κάποιος παρατηρήσει διόγκωση ή και πόνο στις αρθρώσεις π.χ στα δύο γόνατα, ερυθρότητα και παρατεταμένη δυσκαμψία κυρίως το πρωί, θα πρέπει να φτάσει στον ρευματολόγο, γιατί πιθανόν να έχει ήδη αρκετές από τις αρθρώσεις του προσβεβλημένες και ίσως οι βλάβες αυτές να είναι μόνιμες.

Υπάρχουν όμως πολύ καλά νέα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με την εμφάνιση νέων βιολογικών φαρμάκων, έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ τα νοσήματα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ανασταλούν οι καταστροφικές σωματικές συνέπειες και κακώσεις. Κατάκτηση που κάνει το πρόσφατο παρελθόν να ανήκει πραγματικά στον προηγούμενο αιώνα. Διότι στο παρελθόν η διάγνωση των νοσημάτων ήταν ταυτόσημη όχι μόνο με δυσκολία στην κίνηση αλλά και με αναπηρία.

Χρειάζεται όμως προσοχή και σοβαρός έλεγχος γιατί δεν ταιριάζουν όλες οι θεραπείες σε όλους τους ασθενείς. Επιβάλλεται λοιπόν έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και μια σωστή και συστηματική αγωγή από τον ειδικό γιατρό, ρευματολόγο, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζήσουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.

Το να ζεις με μια χρόνια και απρόβλεπτη ασθένεια είναι σίγουρα δύσκολο. Ο ρόλος της οικογένειας –που ευτυχώς στην Ελλάδα είναι ενεργός- είναι πολύ σημαντικός για την καλή ψυχική υγεία του ασθενή ιδιαίτερα στις περιόδους όπου υπάρχει έξαρση της ασθένειας.
Η κατανόηση της ασθένειας, η σωστή πληροφόρηση και γιατί όχι η καλή αίσθηση του χιούμορ, μπορούν να είναι οι καλύτεροι συνοδοιπόροι σε αυτή τη μακροχρόνια νόσο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μελέτη PREMIER

Η PREMIER είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή μελέτη διάρκειας δύο ετών που επεκτάθηκε με μία τριετή φάση ανοικτής ετικέτας (open label). Η μελέτη PREMIER αξιολόγησε την ικανότητα του adalimumab να αναστέλλει την ακτινολογική επιδείνωση, έως πέντε έτη, σε ασθενείς μετρίου έως σοβαρού βαθμού αρχόμενης ΡΑ.

Ως ασθενείς με αρχόμενη ΡΑ ορίστηκαν όσοι διαγνώστηκαν με την πάθηση για λιγότερο από τρία χρόνια. Στο διετές τυφλοποιημένο σκέλος της PREMIER, 799 ασθενείς έλαβαν είτε συνδυασμό adalimumab και MTX, είτε μονοθεραπεία με adalimumab, είτε μονοθεραπεία με MTX.

Συνολικά 354 ασθενείς συμπλήρωσαν πέντε έτη θεραπείας και υποβλήθηκαν σε ακτινογραφικό έλεγχο αξιολόγησης. Από αυτούς, κατά τη διάρκεια του διετούς, τυφλοποιημένου σκέλους της δοκιμής PREMIER έλαβαν οι: 124 αρχική θεραπεία με adalimumab και MTX, 115 μονοθεραπεία με MTX και 115 μονοθεραπεία με adalimumab.

Οι ασθενείς που συμπλήρωσαν δύο χρόνια θεραπείας και ενσωματώθηκαν στην επέκταση της μελέτης για τρία επιπλέον έτη, έλαβαν 40 mg adalimumab κάθε δεύτερη βδομάδα. Οι ασθενείς που έλαβαν συνδυασμένη θεραπεία κατά την έναρξη της μελέτης σημείωσαν μικρότερη αρθριτική επιδείνωση από τους ασθενείς που έλαβαν μεμονωμένη θεραπεία είτε με adalimumab είτε με MTX. Ο βαθμός αρθρικής βλάβης μετρήθηκε με τη χρήση τροποποιημένης συνολικής βαθμολογίας, Sharp score (mTSS). Σύμφωνα με το mTSS, η υψηλότερη βαθμολογία υποδεικνύει μεγαλύτερο βαθμό βλάβης. Το mTSS στο πέμπτο έτος για τη συνδυασμένη ομάδα αυξήθηκε κατά 2,9, έναντι 9,7 για την ομάδα μονοθεραπείας με MTX και 8,7 για την ομάδα μονοθεραπείας με adalimumab.

Οι ακτινογραφίες αξιολογήθηκαν προκειμένου να προσδιοριστεί η επιδείνωση της αρθρικής βλάβης, η οποία μετρήθηκε βάσει της μεταβολής της βαθμολογίας στην κλίμακα mTSS έναντι βάσης αναφοράς. Κανένα ίχνος περαιτέρω αρθρικής βλάβης δεν παρατηρήθηκε υπό τη μορφή αύξησης της βαθμολογίας στην κλίμακα mTSS κατά 0,5 σημεία και άνω.

Νέα πενταετής έρευνα καταδεικνύει βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας των ασθενών

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, που έλαβαν αρχική συνδυαστική θεραπεία ΑDALIMUMAB & μεθοτρεξάτη (ΜΤΧ), αποδείχθηκε ότι μέσα σε πέντε χρόνια, σημείωσαν πρόοδο στη λειτουργία των αρθρώσεών τους χωρίς την εμφάνιση επιπλέον βλαβών. Τα ελπιδοφόρα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο Πανευρωπαϊκό Ρευματολογικό Συνέδριο EULAR (European League Against Rheumatism) στην Κοπεγχάγη, Δανία στις 10-13 Ιουνίου, 2009.

Αναλυτικότερα, με βάση πενταετή στοιχεία της έρευνας PREMIER φαίνεται ότι οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, στους οποίους αρχικά χορηγήθηκε αγωγή με ADALIMUMAB σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη (ΜΤΧ) σημείωσαν βελτίωση στην ακτινολογική τους εικόνα μέσα σε πέντε έτη σχετικά με ασθενείς οι οποίοι έλαβαν μονοθεραπεία ως αρχική αγωγή.

«Τα δεδομένα που αντλήθηκαν από την κλινική μελέτη PREMIER δείχνουν ότι με την έγκαιρη διάγνωση και την επιθετική αγωγή κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, είναι δυνατό να προληφθούν οι αρθριτικές βλάβες και οι ασθενείς διατηρούν τη λειτουργικότητα των αρθρώσεών τους έως πέντε έτη,» δήλωσε η Desiree van der Heijde, M.D., του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Leiden στην Ολλανδία και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

#########