Η πρώιμη χορήγηση λεναλιδομίδης και δεξαμεθαζόνης στην 1η υποτροπή του Πολλαπλού Μυελώματος παρατείνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.
Το παραπάνω ήταν το βασικό αποτέλεσμα μελέτης που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Hematology και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας.

Τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι η χορήγηση λεναλιδομίδης σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη πρώιμα κατά την πορεία της νόσου, επιτρέπει γρήγορες και διατηρήσιμες ανταποκρίσεις που οδηγούν στα μεγαλύτερα διαστήματα επιβίωσης που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό Πολλαπλό Μυέλωμα.

Συγκεκριμένα, η υποανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν λεναλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη μετά από μία προηγούμενη θεραπεία, είχαν σημαντικά κλινικά οφέλη σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει 2 ή περισσότερες προηγούμενες θεραπείες, όπως μεγαλύτερες ανταποκρίσεις (πλήρη ή πολύ καλή μερική ύφεση στο 39,8% έναντι 27,7% των ασθενών), μεγαλύτερο χρόνο μέχρι την εξέλιξη της νόσου (17,1 έναντι 10,6 μήνες) και μεγαλύτερη συνολική επιβίωση (42,0 έναντι 35,8 μήνες), με καμία διαφορά στην τοξικότητα και στην ανάγκη για μείωση των δόσεων, παρά τη μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας.

Τα πρωτοφανή αυτά αποτελέσματα οφείλονται στον διπλό τρόπο δράσης λεναλιδομίδης που περιλαμβάνει άμεση κυτταροτοξική επίδραση ενάντια στα καρκινικά κύτταρα και μία μοναδική ενίσχυση στο ανοσολογικό σύστημα, που επιτυγχάνει δραστικό έλεγχο της νόσου σε βάθος χρόνου.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ότι είναι ωφέλιμο για τους ασθενείς να λαμβάνουν λεναλιδομίδη και Dexa νωρίτερα στην πορεία της θεραπείας τους» είπε ο Dr. Edward A. Staudtmauer από το Abramson Cancer Center, University of Pennsylvania, Philadelphia,
στις ΗΠΑ. «Βασιζόμενοι σε αυτά τα αποτελέσματα, ο συνδυασμός REVLIMID® και Dexa
πρέπει να εξετάζεται ως 2ης γραμμής θεραπεία για τους ασθενείς με Πολλαπλό Μυέλωμα.».

Το Πολλαπλό Μυέλωμα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος του αίματος, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των πλασματοκυττάρων στο μυελό των οστών. Τα πλασματοκύτταρα είναι είδος λευκών αιμοσφαιρίων που παράγουν αντισώματα, τις ανοσοσφαιρίνες, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις..
Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι στην Ευρώπη λαμβάνουν καθημερινά θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του μυελού των οστών. Η συχνότητα εμφάνισης αυτής της κακοήθειας του αίματος αυξάνεται ραγδαία. Η σχετική γνώση όμως του ευρωπαίου πολίτη για το νόσημα αυτό παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένη. Ενώ μέχρι πρόσφατα η ασθένεια εκδηλωνόταν περίπου (κατά μέσο όρο) στα 60 έτη της ηλικίας ενός προσώπου, σήμερα ένα ποσοστό 5-10% όλων των ασθενών που πάσχουν από μυέλωμα έχουν ηλικία μικρότερη των 40 ετών και μόνο ένα 35% ζει περισσότερα από πέντε χρόνια μετά την διάγνωση. Διαγιγνώσκονται περίπου 4 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ετησίως, δηλ., στην Ελλάδα κάθε χρόνο προσβάλλονται περίπου 400 με 500 ασθενείς από το Πολλαπλό Μυέλωμα.

Σχετικά με τη λεναλιδομίδη
Η λεναλιδομίδη προσφάτως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή ένωση, ΗΠΑ, Καναδά, Αργεντινή, Περού και Ελβετία σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη για τη θεραπεία των ασθενών με Πολλαπλό Μυέλωμα που έχουν λάβει τουλάχιστον 1 προηγούμενη θεραπεία και στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία για τη θεραπεία των ασθενών όπου η νόσος έχει υποτροπιάσει ύστερα από 1 θεραπεία.

Η λεναλιδομίδη είναι επίσης εγκεκριμένο στις ΗΠΑ από το Δεκέμβριο του 2005 για τη θεραπεία των ασθενών με μεταγγισο-εξαρτώμενη αναιμία λόγω χαμηλού ή ενδιάμεσου-1 κινδύνου Μυελοδυσπλαστικό Σύνδρομο (ΜΔΣ) που σχετίζεται με απώλεια του 5q* με ή χωρίς άλλες πρόσθετες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Η λεναλιδομίδη είναι το πρώτο φάρμακο από μία νέα οικογένεια φαρμάκων που ονομάζονται ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες (IMiDs). Οι παράγοντες αυτοί, χορηγούμενοι από του στόματος σαν σκληρά καψάκια, έχουν ένα μοναδικό μηχανισμό δράσης, που εκτός από το κακόηθες κύτταρο αυτό καθ΄ αυτό στοχεύει και στο μικρο-περιβάλλον του καρκινικού κυττάρου. Η λεναλιδομίδη τροποποιεί την παραγωγή κυτταροκινών και άλλων αυξητικών παραγόντων, αναστέλλει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που υποστηρίζουν τους όγκους και αυξάνει τη φυσιολογική ανοσολογική απάντηση του οργανισμού ενάντια των καρκινικών κυττάρων.

Σχετικά με τη Celgene
H Celgene είναι μία διεθνής φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Summit, New Jersey των ΗΠΑ, που δραστηριοποιείται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και προώθηση πρωτοποριακών θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου και φλεγμονωδών νοσημάτων, μέσω της γονιδιακής και πρωτεϊνικής ρύθμισης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της στο www.celgene.com.
Σχετικά με τη Genesis Pharma SA

 

Η Genesis Pharma είναι μία από τις δυναμικότερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 1997, με έδρα την Αθήνα και έχει κατακτήσει κορυφαία θέση στον τομέα της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας, κάνοντας πράξη το όραμα της, και εφαρμόζοντας σαφή και τεκμηριωμένη στρατηγική. Η Genesis Pharma έχει συνάψει συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας με κορυφαίες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες κυτταρικής και μοριακής τεχνολογίας. Διαθέτει προϊόντα που αφορούν στα θεραπευτικά πεδία της Αιματολογίας, των Γενετικών Διαταραχών, του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, της Νεφρολογίας, της Ογκολογίας και της Ρευματολογίας.

#########