«Νευ-ροϊ-νω-μά-τω-ση! Εγώ μπορώ να το πω. Εσύ; Δύσκολο να το λες, αλλά ακόμα δυσκολότερο να ζεις με αυτό!»

Αυτό είναι το σύνθημα, το μότο, της εφετινής διεθνούς καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Συλλόγου για τη Νευροϊνωμάτωση, «NF Patients United», με τον  Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών & Φίλων Πασχόντων Από Νευροϊνωμάτωση «Ζωή με NF” όπου είναι και ιδρυτικό μέλος. Δεν απευθύνεται μόνο σε διασημότητες και στους επαγγελματίες υγείας αλλά και στο ευρύ κοινό, και απώτερο στόχο έχει την βελτίωση του μέλλοντος των ασθενών με αυτή την σοβαρή πολυσυστημική ασθένεια.

Η Νευροϊνωμάτωση -ή εν συντομία NF- είναι μία σπάνια γονιδιακή νόσος για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Προσβάλλει το νευρικό σύστημα με τη δημιουργία καλοήθων όγκων σε νεύρα και ζωτικά όργανα του οργανισμού, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό:σοβαρές δυσμορφίες, παραμορφώσεις στα οστά, όπως σκολίωση, κινητικά προβλήματα, οφθαλμολογικά, ακόμα και τύφλωση. Οι ασθενείς βιώνουν τον χρόνιο πόνο και συχνά παρουσιάζουν προδιάθεση για την εμφάνιση νεοπλασιών. Δυστυχώς, τα παιδιά σε μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζουν σοβαρά μαθησιακά και αναπτυξιακά προβλήματα. Τα συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, με πιο κοινό σύμπτωμα τις δερματικές κηλίδες, που ονομάζονται κηλίδες café-au-lait, επειδή έχουν το χρώμα του καφέ με γάλα. Στην Ελλάδα οι ασθενείς εκτιμώνται ότι φθάνουν τους 3.500. Έχει χαρακτηριστεί ως η πιο συχνή σπάνια νόσος, η οποία προσβάλει 1 στα 3000 άτομα.

Στις 10 Μαΐου 2021 θα ξεκινήσει η καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης   η οποία θα κορυφωθεί στις 17 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τη Νευροϊνωμάτωση.

Προσκαλούμε όλους εσάς να συμμετέχετε σε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης που διοργανώνουμε για τους ασθενείς με Νευροϊνωμάτωση στη χώρα μας! Προσπαθήστε να πείτε κι εσείς το όνομα αυτής της σοβαρής ασθένειας, που μοιάζει με γλωσσοδέτη. Μπορείτε να αναρτήσετε μικρά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, facebook, twitter και instagram, με το μότο «Νευ-ροϊ-νω-μά-τω-ση! Εγώ μπορώ να το πω. Εσύ; Δύσκολο να το λες, αλλά ακόμα δυσκολότερο να ζεις με αυτό!»

Ας πούμε όλη μαζί «Νευροϊνωμάτωση» και ας την ξορκίσουμε μια για πάντα!

Την εκστρατεία στηρίζουν σε όλη τη χώρα όχι μόνο οι οικογένειες των ασθενών, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας: γιατροί, νοσηλευτές, ειδικοί παιδαγωγοί , θεραπευτές, που εργάζονται γι’ αυτούς τους ασθενείς, σύλλογοι ασθενών αλλά και ευαισθητοποιημένοι καλλιτέχνες !

Στην Πανευρωπαϊκή Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τους ασθενείς με Νευροϊνωμάτωση συμμετέχουν επαγγελματίες υγείας ,άνθρωποι του Ιατρικού χώρου, άνθρωποι από το χώρο της προσφοράς και του Εθελοντισμού, αλλά και από το χώρο της τέχνης και του πνεύματος .

Θα Συμμετέχουν με  βίντεο στην Καμπάνια για τη Νευροϊνωμάτωση από τον χώρο της Τέχνης και του Πνεύματος

Η Ανδρομάχη Δαυλού(Σκηνοθέτις-Ηθοποιός)ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη  ,θα ενημερώσει για αυτή την Σπάνια ασθένεια , και το στόχο των ασθενών μέσα από την καμπάνια αυτή!

Ο Άρης Γραικούσης (Πιανίστας -Καθηγητής)με τον Θεοδόση Δαυλό (Σκηνογράφο -Εικαστικό )και την Μάνια Παπαδημητρίου (Σκηνοθέτις-Ηθοποιός)θα μας μιλήσουν για την συμμετοχή τους στην καμπάνια αυτή και για την στήριξή τους στους ασθενείς με NF.

O Γιάννης Ζουγανέλης (Μουσικοσυνθέτης-Ηθοποιός)μάς στέλνει μήνυμα αγάπης και συγκίνησης μέσα από το δικό του βίντεο .

Η Εύα Ντούμα η υψίφωνος μας συγκινεί με την φωνή της λέγοντας το μότο της καμπάνιας.

Η Ειρήνη Παπαδοπούλου και η Τάνια Τρύπη προσκαλούν όλους να συμμετέχουν σε αυτή την Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης ώστε να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής οι ασθενείς!

Ενδεικτικά οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν και θα βοηθήσουν ώστε να  διαδοθεί αυτή η Σπάνια Νόσος είναι:

Σπύρος Μπιμπίλας(Ηθοποιός-Πρόεδρος του Σ.Ε.Η )

Πάρης Μέξης(Σκηνογράφος)

Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Ηθοποιός)

Βασίλης Κούκουρας (Ηθοποιός)

Μαρία Κίτσιου ( Ηθοποιός)

Ρίτα Αντωνοπούλου (τραγουδίστρια)

Σταύρος Νικολαϊδης(Ηθοποιός-Σκηνοθέτης)

Ελένη Καρακάση(Ηθοποιός)

 

Από τον Ιατρικό χώρο θα συμμετέχουν με βίντεο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,  θα στηρίξουν και θα ενημερώσουν τους ασθενείς για την NF και θα πουν το μότο της εφετινής μας Πανευρωπαϊκής καμπάνιας .