Έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς τα τελευταία δέκα χρόνια προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν το τι σημαίνει για τον άνδρα μια καλή στύση. Η επιβεβαίωση λοιπόν που λαμβάνει ο ίδιος ο άνδρας αφορά έξι επί μέρους στοιχεία: ότι είναι υγιής, αρρενωπός, επιθυμητός, σέξι, νέος και γόνιμος. Αυτά είναι άλλωστε τα χαρακτηριστικά που στις μέρες μας συμβολίζουν όλα μαζί τη σύγχρονη αντίληψη περί ανδρισμού.
Άλλωστε η καλή υγεία αποτελεί προϋπόθεση για καλή σεξουαλική συμπεριφορά. Είναι μάλιστα καλά γνωστό τα τελευταία χρόνια ότι πολλές φορές η διαταραχή της στύσης προηγείται χρονικά δύο με τρία χρόνια της εμφάνισης σημαντικών οργανικών νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα

, υπέρταση, διαβήτης και άλλα. Είναι επίσης γνωστό ότι άνδρες με πολλές οργανικές παθήσεις και λήψη πολλών φαρμάκων παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό προβλήματα στο σεξ.

 


Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, η επικρατούσα αντίληψη ότι η παρουσία καλής στύσης σημαίνει και γενικά καλή υγεία φαίνεται σε γενικές γραμμές σωστή και ρεαλιστική.
Η έννοια της αρρενωπότητας που υποδηλώνεται μέσα από την καλή στύση είναι επίσης σωστή δεδομένου ότι η σεξουαλική λειτουργία διαφοροποιεί τη σεξουαλική συμπεριφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.
Η έννοια του επιθυμητού συμβαδίζει επίσης με την έννοια του ανδρισμού, αφού το να είμαστε επιθυμητοί από το γυναικείο φύλο ενισχύει και αποδεικνύει τα χαρακτηριστικά του άνδρα.

Η έννοια του σέξι εμπεριέχει την έννοια της σεξουαλικής πρόσκλησης του άλλου φύλου και υποδηλώνει ότι ο άνδρας είναι ερωτικά διαθέσιμος.
Η καλή στύση υποδηλώνει επίσης ότι ο άνδρας είναι βιολογικά τουλάχιστον, νέος αφού η δυνατότητα για σεξ χαρακτηρίζει κυρίως τους άνδρες της αναπαραγωγικής ηλικίας.
Τέλος, η έννοια της γονιμότητας εντάσσεται επίσης στα χαρακτηριστικά του ανδρισμού, δεδομένου ότι η στύση αποτελεί προϋπόθεση γονιμότητας, αλλά όχι επαρκές στοιχείο για αναπαραγωγή.

Τ α  μ ι κ ρ ά  μ υ σ τ ι κ ά

1. Αποφύγετε τη μακροχρόνια αποχή από το σεξ. Ένας μεγάλος αριθμός ανδρών επιλέγουν ή οδηγούνται σε συνθήκες μοναχικής ζωής. Επαγγελματικές και κοινωνικές ανάγκες ή πρόσκαιρες απογοητεύσεις τούς οδηγούν σε αποχή από το σεξ διάρκειας μερικών ετών. Ένας στους δύο άνδρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο σεξ όταν προσπαθήσουν να ξαναμπούν στο ερωτικό παιχνίδι. Οι λόγοι είναι ψυχολογικοί και οργανικοί. Η ιστορία θυμίζει ένα ακριβό ρολόϊ που έμεινε ακούρδιστο στο συρτάρι για μερικά χρόνια.

2. Προλάβετε τα προβλήματα υγείας τα οποία προκαλούνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής (παχυσαρκία, καταχρήσεις, έλλειψη ύπνου, στρες και άγχος της καθημερινότητας). Μην αφήνετε τη ζωή να σας πάει όπου θέλει. Οδηγήστε την εσείς με συγκρατημένες και ελεγχόμενες συμπεριφορές.

3. Περπατάτε σταθερά μία ώρα την ημέρα. Η καθιστική ζωή είναι εχθρός της υγείας και της σεξουαλικότητας. Γάλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια ώρα περπάτημα την ημέρα ισοδυναμεί με ένα μικρό χάπι για τη στύση.

4. Το σεξ δεν είναι πρωτάθλημα! Βρείτε τις σεξουαλικές ισορροπίες με τη σύντροφό σας και βγάλτε από το μυαλό σας την έννοια του πρωταθλητή στο σεξ.

5. Μην αντιγράφετε τους άλλους στο σεξ. Οι άνδρες συχνά υπερβάλλουν στις ερωτικές τους διηγήσεις και οι πορνοταινίες μας διδάσκουν με βάση εξωπραγματικά πρότυπα εραστών. Οι άνθρωποι της πορνοταινίας κερδίζουν το ψωμί τους κάνοντας σεξ για τους άλλους. Δοκιμάστε να κάνετε σεξ για να πάρετε και να δώσετε χαρά και ικανοποίηση.

6. Περιορείστε το αλκοόλ και το κάπνισμα. Περιορισμένη χρήση αλκοόλ και καπνού σαφώς δεν ενοχλεί το σεξ. Ίσως μάλιστα να το ευοδώνει. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι τρία είναι τα καλύτερα πράγματα στον κόσμο:  ένα ποτό πριν και ένα τσιγάρο μετά. Αν όμως δεν μπορείτε να οριοθετήσετε το ποτό και το κάπνισμα, η μόνη λύση είναι να τα διακόψετε οριστικά.

7. Επικοινωνήστε! Το σεξ είναι απλά μερικές παλινδρομικές κινήσεις σʼ ενα γυναικείο κόλπο. Απαιτεί επικοινωνία και συναίσθημα, δυνατότητα να μοιραζόμαστε με τη βοήθεια των πέντε αισθήσεων και της φαντασίας μας.

8. Ενημερωθείτε! Αν έχετε ήδη προβλήματα υγείας, ελέγξτε με τη βοήθεια γιατρού αν η πάθησή σας ή τα φάρμακα που παίρνετε ενοχλούν στο σεξ. Αναζητείστε θεραπευτικές λύσεις με λιγότερα ενοχλητικά φάρμακα για τη στύση, την εκσπερμάτιση και την ερωτική επιθυμία.

9. Ασχοληθείτε ουσιαστικά με το πρόβλημα και βάλτε χρονικά όρια στον εαυτό σας για να το διορθώσετε. Διαβάστε ένα έγκυρο εκλαϊκευμένο βιβλίο για το σεξ και τις δυσκολίες του.

10. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Για πολλούς άνδρες το να απευθυνθούν σε ειδικό γιατρό για πρόβλημα στο σεξ είναι απόφαση ζωής. Είναι δύσκολο να εκθέτουμε και να συζητάμε τόσο προσωπικά προβλήματα που εκθέτουν μάλιστα τον ανδρισμό μας και πολλές φορές αποφεύγουμε να συζητάμε και με τον ίδιο τον εαυτό μας. Με τον ειδικό θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, χωρίς να προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τα πράγματα ηπιότερα. Θα ζητήσουμε μια ξεκάθαρη διάγνωση και θα συζητήσουμε μετά τρόπους θεραπείας. Τις περισσότερες φορές απλά θεραπευτικά σχήματα μπορούν να λύσουν άριστα τα προβλήματα στύσης.
Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας αποτέλεσαν πριν από λίγα χρόνια πραγματική επανάσταση στο χώρο της Σεξολογίας και ασφαλώς θα μείνουν στην ιστορία της Ιατρικής και της Θεραπευτικής ως σημαντικός σταθμός. Μέσα σε λίγα χρόνια συσσωρεύτηκε μια τεράστια διεθνής εμπειρία η οποία βασίζεται στην ευρύτερη χρήση τους από εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο. Η αναδρομική μελέτη και παρατήρηση από τη χρήση των φαρμάκων για τη στύση που διατίθενται στο εμπόριο οδηγεί σε σημαντικές παρατηρήσεις και συμπεράσματα. Μερικά από αυτά ενδιαφέρουν άμεσα τους χρήστες των φαρμάκων αυτών.

 

 

 

 

 

Zήσης Παπαθανασίου

Ειδικεύτηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία και έκανε ειδικές σπουδές Ανδρολογίας στη Γαλλία, ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης και στη συνέχεια της Διεθνούς Οργάνωσηε Υγείας.
Διετέλεσε Υφηγητής και έμμισθος Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων αλλά και άλλων βιβλίων για το πλατύ κοινό.
Διευθύνει το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο.

#########