Σήμα κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς εκπέμπουν οι επιστήμονες καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης πολυκεντρικής  μελέτης ανασκόπησης, η επίπτωση του καλά διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς, έχει υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίωςτα τελευταία 20 χρόνια!


Σύμφωνα με ταεπιδημιολογικά στοιχεία αναδρομικής επιστημονικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το 1973 μέχρι το 2002, οι ερευνητές  ανακάλυψαν ότι το 87% της αυξημένης επίπτωσης εμφανίστηκε σε μικρούς (<2 cm) θηλώδεις καρκίνους. Η μεγαλύτερη αύξηση στην συχνότητα εμφάνισης παρατηρήθηκε στην παραγωγική ηλικιακή ομάδα από 20 μέχρι 50χρόνων.



 

         ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  – ΔΙΑΓΝΩΣΗ -ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύμφωνα με του γιατρούς ο καρκίνος του θυρεοειδή στο αρχικό στάδιο δεν εμφανίζει κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα.  Μόνο το 40% των ασθενών που διαγνώσθηκαν πρόσφατα με καρκίνο θυρεοειδούς επισκέφθηκε τους γιατρούς λόγω ενός οζιδίου»  αναφέρει ο κ. Γιάλβαλης και προσθέτει  αντίθετα «το 60 με  70% των ασθενών  διαγνώστηκαν απουσία συμπτωμάτων και το 7% -13% των ιστολογικών από ολικές θυρεοειδεκτομές που έγιναν λόγω καλοήθων νοσημάτων του θυρεοειδούς, εμφανίζουν μικροκαρκινώματα που είναι <1 cm».
Όταν όμως δεν εντοπιστεί έγκαιρα το οζίδιο και αυξηθεί σε μέγεθος, μπορεί να προκαλέσει:

ØΜια ψηλαφητή μάζα κάτω από το δέρμα στο λαιμό,

ØΑλλαγές στην χροιά της φωνής, κυρίως αυξανόμενη βραχνάδα,

ØΔυσκολία στην κατάποση,

ØΔύσπνοια,

ØΠόνο στον λάρυγγα και το λαιμό,

ØΔιογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό.

					«Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ανωτέρω συμπτώματα, γνωστούς όζους ή  βρογχοκήλη και θετικό οικογενειακό ιστορικό, πρέπει άμεσα να πάτε στο γιατρό σας» τονίζει ο κ Γιάλβαλης.

Καθοριστικό ρόλο στην θεραπεία έχει η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου.

ØΟλική Θυρεοειδεκτομή. Αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση, όχι μόνο για τον καρκίνο αλλά και για καλοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς, όπου αφαιρείταιμόνον ο θυρεοειδής αδένας.

ØΟλική Θυρεοειδεκτομή και Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου.Ταυτόχρονα με την διενέργεια της ολικής θυρεοειδεκτομής, εάν έχουν εντοπιστεί ύποπτοι διογκωμένοι λεμφαδένες, καθαρίζονται ανάλογα με την θέση τους.

«Η σωστή επιλογή και η ριζικότητα της επέμβασης είναι ευθύνη του εξειδικευμένου χειρουργού ενδοκρινών αδένων, τα οποία θα εξασφαλίσουν τις λιγότερες επιπλοκές και το χαμηλότερο δυνατό υπόλειμμα, έτσι ώστε να ακολουθήσει επιτυχημένη συμπληρωματική θεραπεία, όπου ενδείκνυται» καταλήγει ο κ .Γιάλβαλης, που έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες επεμβάσεις .

#########