2009.Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος βιώνει μια επιδημική μη μεταδιδόμενη ασθένεια η οποία απειλεί να κυριεύσει το σύστημα υγείας παγκοσμίως. Χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, οι άνθρωποι με διαβήτη είναι ελάχιστα προετοιμασμένοι να διαχειριστούν την κατάσταση αυτή. Ακόμη λιγότερο προετοιμασμένος είναι και ο υπόλοιπος πληθυσμός, ο οποίος δεν γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει να εμφανίσει την πάθηση και συνεπώς να τους εξαλείψει. Ο διαβήτης είναι μια χρόνια κατάσταση που προκύπτει όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού, ή όταν ο ίδιος ο οργανισμός αδυνατεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης αυτής, αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προβλεφθεί. Έτσι, καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι τους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

Παχυσαρκία
Έλλειψη άσκησης
Προηγούμενη κατάσταση ανοχής στη γλυκόζη
Ανθυγιεινός τρόπος διατροφής
Αύξηση της ηλικίας
Υψηλή πίεση και υψηλή χοληστερόλη
Οικογενειακό ιστορικό στο διαβήτη
Ιστορικό διαβήτη κύησης
Εθνικότητα – υψηλότερα ποσοστά διαβήτη έχουν αναφερθεί σε λαούς της Ασίας, σε ισπανόφωνους, και αυτόχθονες (στης ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία) καθώς και στους Αφροαμερικάνους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη, προκειμένου να προλάβει τους κινδύνους του διαβήτη τύπου 2, συστήνει σε όλους τους ανθρώπους να φροντίζουν το βάρος τους να είναι σε φυσιολογικά πλαίσια, καθώς και να ασκούνται τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να εξετάζουν τα επίπεδα γλυκόζης πλάσματος για Διαταραγμένη Ανοχή στη Γλυκόζη ή Διαταραγμένη Γλυκόζη Νηστείας με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία υγείας. Οι παραπάνω συστάσεις, υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 35 – 40%, ποσοστό, το οποίο όχι μόνο δεν είναι μικρό, αλλά είναι και ιδιαίτερα θετικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η σωστή Ενημέρωση και Πρόληψη μπορούν να ανακόψουν, σε μεγάλο βαθμό, τη ραγδαία ανάπτυξη της νόσου.

Στα πλαίσια της παγκόσμιας προσπάθειας ενημέρωσης, η  Abbott Diabetes Care ούσα μία από τις 14 μόνο εταιρίες παγκοσμίως, που συμμετέχουν με την ευγενική τους χορηγία στην επίπονη εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) να ενημερώσει την ανθρωπότητα, έχει παράλληλα σε τοπικό επίπεδο, προγραμματίσει τη συμμετοχή της σε μία σειρά από εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα με αφορμή την ημέρα αυτή.

Συνολικός σκοπός της εκστρατείας είναι η προώθηση και η εφαρμογή πολιτικών για την πρόληψη και τον έλεγχο του διαβήτη, η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τα προειδοποιητικά συμπτώματα της νόσου και η ενθάρρυνση της έγκαιρης πρόγνωσης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης των επιπλοκών της νόσου. Με συστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι η σωστή Ενημέρωση και Πρόληψη μπορούν να ανακόψουν, σε μεγάλο βαθμό, τη ραγδαία ανάπτυξη της νόσου.  

#########