Νοέμβριος, 2009. Ανησυχητικά επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτουν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, για ραγδαία αύξηση των διαβητικών ασθενών μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), σηματοδοτεί την έναρξη μιας τετραετίας (2009 – 2013) έντονης δράσης αφιερωμένης στην Ενημέρωση και Πρόληψη που υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 35 – 40%!

Η Abbott Ελλάς και το τμήμα Διαβήτη, Abbott Diabetes Care, υποστηρίζει την παγκόσμια αυτή εκστρατεία και σε τοπικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιεί σημαντικές συνεργασίες με όλους τους αρμόδιους Φορείς και λαμβάνει μέρος σε σειρά ενεργειών ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού, σε όλη την Ελλάδα όπως:

Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Εταιρείας Νοσηλευτών Διαβήτη (ΠΑΝ.Ε.ΝΟ.ΔΙ.) το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, Πλατεία Κοτζιά και το Αιγάλεω, Πλατεία Εσταυρωμένου.
Εκδηλώσεις της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας (ΔΕΒΕ) με μετρήσεις σακχάρου στο κοινό και διανομή ενημερωτικού υλικού, στις 14 και 15 Νοεμβρίου.
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Παιδικό & Νεανικό Διαβήτη, με ομιλητή τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Διευθυντή του Διαβητολογικού Κέντρου Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία κ. Χρήστο Ζούπα και θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία», Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Στο τέλος της ομιλίας τα παιδιά και οι γονείς τους θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τις εταιρείες Abbott Diabetes Care και Novo Nordisk Hellas.
Συνεργασία με τους Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στη Νάουσα, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαϊδα και πραγματοποίηση μετρήσεων σακχάρου στο κοινό και διανομή ενημερωτικού υλικού στις πόλεις αυτές αντίστοιχα.
Παρουσίαση παιδικού μυθιστορήματος «Σα ζάχαρη άχνη» (Σάββατο 14 Νοεμβρίου). Ηθοποιοί ευαισθητοποιημένοι στο θέμα του Διαβήτη θα παρουσιάσουν το ‘γλυκό αυτό θεατρικό δρώμενο’ για μικρούς και μεγάλους που διοργανώνεται από τις εκδόσεις ‘Διάπλαση’ και την Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ). Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν ο ιατρός Παιδοενδοκρινολόγος κος Δημήτρης Παπαδημητρίου και η συγγραφέας κα Μάρω Θεοδωράκη.
Ενημερωτική εκδήλωση για τα φαρμακεία – μέλη των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ & ΠΕΙΦΑΣΥΝ, τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.
Εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού και μετρήσεις σακχάρου των συμμετεχόντων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Νέων Ελλήνων Διαβητικών και ομιλητή το Διαβητολόγο κο Ν. Κάντζο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αιγάλεω.

Ο κος Δέρκος Καλογρίδης, Διευθυντής του Τμήματος Διαβήτη της Abbott στην Ελλάδα επισημαίνει σχετικά, «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη θέλησε να αφιερώσει την επόμενη τετραετία στην Ενημέρωση και την Πρόληψη, καθώς δυστυχώς αναμένεται ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα προσβληθούν από διαβήτη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, στις μέρες μας 250 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαβήτη ενώ αναμένεται ότι μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 380 εκατομμύρια!» ενώ συνεχίζει: «Η σωστή ενημέρωση και η συνεχής εκπαίδευση αποτελούν το μόνο όπλο πρόληψης αλλά και σωστής διαχείρισης της διαγνωσμένης νόσου για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά μας, να ενθαρρύνουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Για το λόγο αυτό, η Abbott Diabetes Care, τάσσεται στο πλευρό όλων όσοι στοχεύουν στη σωστή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των συνανθρώπων μας».

#########