Το καλοκαίρι είναι κιόλας εδώ, και μαζί με αυτό και ο συχνός πονοκέφαλος. Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα? μας συμβουλεύει ο Μιχάλης Βικελής Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

  1. Μην μένετε αφυδατωμένοι

Είναι βασική προϋπόθεση όλο το χρόνο αλλά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες να είμαστε ενυδατωμένοι. Μπορεί να ακούτε ή και να διαβάζετε ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία. Η αφυδάτωση είναι ένας παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει τον πονοκέφαλου και την ημικρανία. Το τι πίνετε επίσης κάνει τη διαφορά. Το νερό είναι μια ασφαλής και καλή επιλογή!

  1. Προσοχή στον ήλιο

Ο καλοκαιρινός ήλιος  μπορεί να γίνει εύκολα από «φίλος» «εχθρός» μας. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο συχνά ενεργοποιεί την ημικρανία και τον πονοκέφαλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε  κλεισμένοι στο σπίτι μας , η  παραμονή  μας όμως στην παραλία θα πρέπει συνοδεύεται  με  αντηλιακό, μεγάλα καπέλα , γυαλιά ηλίου και ομπρέλα. Φυσικά, κατά την διάρκεια παραμονής μας θα πρέπει  να πίνουμε πολλά υγρά και να ανανεώνουμε συχνά το αντηλιακό μας

  1. Προσέξτε τα καλοκαιρινά αρώματα

Είστε ευαίσθητοι σε αρώματα ή άλλες μυρωδιές; Πολλοί ημικρανικοί άνθρωποι έχουν παρόμοια ευαισθησία. Να το θυμάστε όταν ψωνίζετε αντηλιακό, εντομοαπωθητικό και άλλα καλοκαιρινά προϊόντα και προτιμήστε προϊόντα χωρίς άρωμα. Αν δεν είστε σίγουροι για τις χημικές ονομασίες που απαριθμούνται στον κατάλογο των συστατικών, απευθυνθείτε στο φαρμακοποιό σας να σας βοηθήσει.

  1. Φορέστε γυαλιά ηλίου

Ο καλοκαιρινός ήλιος μας εμποδίζει και στα μάτια. Φροντίστε τα μάτια σας φορώντας ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου με τον κατάλληλο φακό. Η υπερβολική ποσότητα φωτός που φτάνει στα μάτια μας το καλοκαίρι, σε αρκετούς ημικρανικούς και κεφαλαλγικούς ανθρώπους μπορεί να πυροδοτήσει κρίση.

  1. Διατηρείστε την καθημερινή σας ρουτίνα

Το καλοκαίρι είναι πολύ εύκολο να «ξεφεύγουμε από την καθημερινότητά μας», και αυτό γιατί η μέρα είναι μεγαλύτερη και η διάθεσή σας ακόμη καλύτερη στο να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Καλό θα ήταν να μην παραλείπουμε τα βασικά γεύματα της ημέρας μας ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές σε λιπαρά ή υδατάνθρακες.

 

  1. Ασκηθείτε, κάνει καλό

Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να  απομακρύνετε από το μυαλό σας πράγματα που μπορείτε να είναι αγχωτικά.  Το καλοκαίρι μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη γκάμα αθλητικής άσκησης όπως το κολύμπι, το τρέξιμο, το βόλεϊ όπου η έκθεση στον ήλιο είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εφιστά την προσοχή σας. Συμβουλευτείτε ένα ειδικό για την διάρκεια της άσκησης σας.

 

Αν εμφανιστεί μια κρίση, αντιμετωπίστε την.

Οι κρίσεις κάθε κεφαλαλγίας, πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως. Σύμφωνα με τις κατεθυντήριες οδηγίες επιστημονικών εταιρειών, ανάμεσα τους και η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας,  προτείνεται η χρήση διαφόρων σκευασμάτων, όπως  η χρήση Ibuprofen 400mg (Nurofen 400mg), ως θεραπείες πρωτης επιλογής στις κρίσεις της κεφαλαλγίας τάσεως Για την καλύτερη δράση, η  λήψη των του κάθε σκευάσματος θα πρέπει να γίνεται με την εμφάνιση των  πρώτων συμπτωμάτων.

Προσοχή όμως: Είτε πρόκειται για το καλοκαίρι, είτε για άλλες εποχές του χρόνου, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα. Ο ειδικός θα αξιολογήσει το ιστορικό του κάθε ατόμου και θα δώσει τις σωστές συμβουλές για τη θεραπεία και τη συχνότητα λήψης.

#########