‘Ενας σημαντικός αριθμός ιατρικών ερευνών αποκάλυψε ότι, όπως ισχύει και για άλλες άλλες ασθένειες, για λόγους οι αποκτούν άσθμα και αλλεργίες. Το άσθμα και οι αλλεργίες έχουν και με διατροφικούς :

–  Χαμηλή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και φλαβονοειδών ( φυτικής προέλευσης, με αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες)

–  Κατανάλωση τηγανισμένων φαγητών και ζωικών τροφών πλούσιων σε και πρωτείνες.

 

–  Χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών , που προέρχονται από φρούτα και λαχανικά.

–  Ανισορροπία στην πρόσληψη λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής: πλεόνασμα των ωμέγα-6 σε σχέση με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ω-3 βρίσκουμε στον λιναρόσπορο, τα καρύδια, και σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, η σαρδέλα).

–  Αυξημένη κατανάλωση τροφών με περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (κρέας, τυρί και βούτυρο).

–  Κατανάλωση ψωμιού και μειωμένη πρόσληψη λαχανικών.

Με τις κατάλληλες αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής η κατάσταση των ασθενών με άσθμα σταδιακά βελτιώνεται και μειώνεται η σοβαρότητα των διαφόρων αλλεργιών, σε ορισμένες περιπτώσεις δε, η αλλεργία εξαφανίζεται.

 

 

 


Δήμητρα-Χριστίνα Κουμεντάκη

Γενικός-Oικογενειακός Ιατρός

Ασκεί την Διατροφική Ιατρική. Είναι επίσης επιστημονικός σύμβουλος στο περιοδικό «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»