‘Ενας σημαντικός αριθμός ιατρικών ερευνών αποκάλυψε ότι, όπως ισχύει και για άλλες άλλες ασθένειες, για κάποιους συγκεκριμένους λόγους οι άνθρωποι αποκτούν άσθμα και αλλεργίες. Το άσθμα και οι αλλεργίες έχουν συνδεθεί και με διατροφικούς παράγοντες:
– Χαμηλή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και φλαβονοειδών (ουσίες φυτικής προέλευσης, με αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες)
– Κατανάλωση τηγανισμένων φαγητών και ζωικών τροφών πλούσιων σε λίπη και πρωτείνες.
– Χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, ουσιών που προέρχονται από φρούτα και λαχανικά.
– Ανισορροπία στην πρόσληψη λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής: πλεόνασμα των ωμέγα-6 σε σχέση με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ω-3 βρίσκουμε στον λιναρόσπορο, τα καρύδια, και σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, η σαρδέλα).
– Αυξημένη κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (κρέας, τυρί και βούτυρο).
– Κατανάλωση ψωμιού και μειωμένη πρόσληψη λαχανικών.
Με τις κατάλληλες αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής η κατάσταση των ασθενών με άσθμα σταδιακά βελτιώνεται και μειώνεται η σοβαρότητα των διαφόρων αλλεργιών, σε ορισμένες περιπτώσεις δε, η αλλεργία εξαφανίζεται.
Δήμητρα-Χριστίνα Κουμεντάκη
Γενικός-Oικογενειακός Ιατρός
Ασκεί την Διατροφική Ιατρική. Είναι επίσης επιστημονικός σύμβουλος στο περιοδικό «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»