Πάντα μας λέγανε ότι τα δόντια χαλάνε γιατί δεν είναι καλής « πάστας ». Αυτό έχει μια δόση αλήθειας γιατί όντως η κληρονομικότητα έχει μεγάλη σημασία και στην ποιότητα της οδοντικής ουσίας που κληρονομούμε από τους γονείς, όπως επίσης μεγάλη σημασία παίζει η κληρονομικότητα και στο χρώμα των δοντιών όπως και στο αν θα αποκτήσουμε στραβά ή αραιά δόντια, ελλείψεις  δοντιών ή προγναθισμό.Σήμερα όμως η εξέλιξη της οδοντιατρικής επιστήμης με τις ειδικότητες, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες μεθόδους και υλικά, καταφέρνει να κάνει θαύματα.

 

Ένα μεγάλο θαύμα είναι ότι καταφέρνει να ξεπεράσει την κληρονομικότητα και να αλλάξει τα αποτελέσματά της.

Έτσι όσον αφορά την ποιότητα της οδοντικής ουσίας που κληρονομούμε θα πρέπει να γνωρίζουμε  ότι ο μεγάλος εχθρός της κακής κληρονομηθείσας αδαμαντίνης είναι η πρόληψη και η σωστή στοματική υγιεινή.

Πρόληψη σημαίνει κάθε έξι μήνες στον οδοντίατρο για το δεδομένο οδοντιατρικό check up που περιλαμβάνει καθαρισμό δοντιών, αφαίρεση χρωστικών, γυάλισμα και φθορίωση, όπως επίσης και ένα πλήρη έλεγχο της στοματικής κοιλότητας και της γενικότερης υγείας του ατόμου.

Στοματική υγιεινή σημαίνει σωστό βούρτσισμα και νήμα πρωί βράδυ εκτός εξαιρέσεων περιοδοντικών προβλημάτων που ορίζει ο περιοδοντολόγος μεγαλύτερη συχνότητα.  Τα στοματικά διαλύματα επίσης είναι για χρήση μερικών ημερών μετά την θεραπεία των ούλων και όχι για καθημερινή συνεχή χρήση.

Στα στραβά δόντια όπως και στα προβλήματα προγναθισμού η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος από την παιδική ηλικία, καθώς η πρώιμη και κανονική ορθοδοντική θεραπεία όπως και η χρήση εξωστοματικών μηχανισμών παρεμβαίνει και αναιρεί την όποια κληρονομικότητα και κακή στοματική έξη  όπως π.χ. θηλασμός, πιπίλα.

Και αν ακόμη ενηλικιωθούμε με προβλήματα στραβών δοντιών σήμερα η ορθοδοντική με τα λευκά «σιδεράκια» ή σε όποιες περιπτώσεις ενδείκνυται τα εσωτερικά «σιδεράκια» διορθώνει πλήρως το πρόβλημα.

Ο  συνδυασμός δε γναθοχειρουργικής και ορθοδοντικής δίνει λύση στις περιπτώσεις προγναθισμού.

Το χρώμα των δοντιών ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο της αισθητικής οδοντιατρικής, η οποία αισθητική με τις νέες ανώδυνες μεθόδους παρέμβασης δίνει ολόλευκο ή λιγότερα λευκό φυσικό χαμόγελο.

Ο άνθρωπος από την στιγμή που συνειδητοποιεί τον εαυτό του, τον απασχολεί η εμφάνισή του και το χαμόγελο, αποτελεί όχι μόνο πηγή χαράς και ευεξίας αλλά και μέσον καλής επικοινωνίας.  Σήμεραμ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αποκτήσουν ένα φυσικό λευκό χαμόγελο που είναι όχι μόνο ένδειξη υγείας αλλά και νεότητας.

Το ανώδυνο lifting δοντιών με όψεις ρητίνης σε 2 ώρες για την επάνω γνάθο και 2 ώρες για την κάτω γνάθο, καθώς και οι όψεις πορσελάνης μέσα σε λίγες μέρες, αλλάζουν μόνιμα το όποιο χρώμα δοντιών κληρονομήσαμε ή την όποια αραιοδοντία.

Ακόμη και οι λευκάνσεις με laser σε 20 λεπτά, ή οι λευκάνσεις στο σπίτι μέσα σε λίγες μέρες θα βοηθήσουν έστω και πρόσκαιρα στην αλλαγή του χρώματος των δοντιών.

Κόντρα στις ελλείψεις δοντιών που κληρονομήσαμε είναι τα εμφυτεύματα αρκεί η αξονική τομογραφία να έχει τις απαραίτητες ενδείξεις για την τοποθέτησή τους.  Αλλά ακόμη και εάν δεν είναι έτσι ο συνδυασμός ορθοδοντικής με lifting δοντιών με όψεις ρητίνης ή και μόνο lifting δοντιών σε πολλές περιπτώσεις να αποδώσει ένα τέλειο φυσικό χαμόγελο.

 

 

 

Δέσποινα Κωστομοίρη

Χειρουργός Οδοντίατρος ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική κάτοχος αντίστοιχης πατέντας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, και πήρε πτυχίο κοινωνικής λειτουργού και οδοντιάτρου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει τα διπλώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απονέμονται μόνο σε εφευρέτες και αφορούν νέα μέθοδο λεύκανσης δοντιών. Εκτός της πατέντας ,από το 1988 ειδικεύεται στην αισθητική με όψεις ρητίνης σε άμεση εφαρμογή στο στόμα (ουσιαστικά lifting δοντιών). Το 2000 δημιούργησε την κλινική Athens Smile Clinic με όλες τις οδοντιατρικές ειδικότητες. Το φιλικό περιβάλλον της κλινικής και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου έχει αποκαταστήσει αισθητικά και θεραπευτικά πλήθος ανθρώπων από τον χώρο των διάσημων και μη.

#########