Ένα πρωτοποριακό γηροκομείο μαζί με νηπιαγωγείο που άνοιξε τον Ιανουάριο, αποτελεί την πρώτη υγειονομική εγκατάσταση στη Γαλλία που χρησιμοποιεί επιφάνειες αφής από χαλκό που βοηθούν στην μείωση μετάδοσης μολύνσεων. Τις κουπαστές και τα πόμολα πόρτας παρήγαγε η γαλλική εταιρεία Cuivrinox, φέρουν το λογότυπο του Αντιμικροβιακού Χαλκού Cu+, το οποίο σηματοδοτεί ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα εξουδετερώνουν συνεχώς τα παθογόνα μικρόβια για όλο το 24ωρο, μεταξύ των διαστημάτων καθαρισμού
.
Ο χαλκός προσφέρει όχι μόνο απαράμιλλη αντιμικροβιακή διάρκεια, αλλά επίσης προσδίδει προστιθέμενη αξία στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που καθιστούν αυτή την εγκατάσταση τόσο ιδιαίτερη.
Το νέο Κέντρο “Inter Générationnel Multi Accueil” (CIGMA) στην πόλη Λαβάλ της Γαλλίας, αποτελείται από ένα νηπιαγωγείο δυναμικού 35 παιδιών και από ένα οίκημα με 60 κλίνες για ανήμπορα ηλικιωμένα άτομα, το οποίο είναι εξοπλισμένο παντού με χάλκινες κουπαστές και πόμολα για πόρτες. Με αυτές τις επιφάνειες έρχονται συνεχώς σε επαφή τόσο οι διαμένοντες, όσο τα παιδιά και το υγειονομικό προσωπικό, αποτελώντας έτσι πιθανά σημεία εξάπλωσης των βακτηριδίων και των μυκήτων που θα μπορούσαν αλλιώς να διατηρηθούν στις επιφάνειες, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος για όλους.
Ο διευθυντής του κέντρου CIGMA, Michel Porhel, εξηγεί: «Είτε μιλάμε για ηλικιωμένους ανθρώπους ή για μικρά παιδιά, το κέντρο CIGMA περιθάλπει όσους πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, όπως γρίπη ή γαστρεντερίτιδα. Επομένως, η πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών είναι οπωσδήποτε προτεραιότητα μας, τόσο στις περιοχές φροντίδας, όσο και στους χώρους κατοικίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις κλινικές δοκιμές, η επιλογή του χαλκού ως μόνιμου παράγοντα στην μάχη κατά των βακτηριακών μολύνσεων ήταν σημαντική για μας».
Τα εργαστηριακά πειράματα και οι κλινικές δοκιμές που έχουν διεξαχθεί σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα του χαλκού και των κραμάτων του ενάντια στα βακτήρια όπως το E. coli, Salmonella και το MRSA, καθώς και τους ιούς, όπως ο ιός της γρίπης Α (H1N1). Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε κλινικά περιβάλλοντα εργασίας, έδειξαν ότι οι επιφάνειες αφής από αντιμικροβιακό χαλκό είχαν επιμολυνθεί 90% λιγότερο από τις υπόλοιπες επιφάνειες.
Εγκατεστημένο στην καρδιά μιας οικολογικής περιοχής, το κτίριο του CIGMA έκτασης περίπου 6.000 τ.μ. σχεδιάστηκε βάσει οικολογικών προτύπων. Ένας παράγοντας που εξετάστηκε ήταν η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – η γεωθερμική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την θέρμανση, η ηλιακή ενέργεια για ζεστό νερό, καθώς και μια «πράσινη» οροφή που ολοκληρώνει την εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση του κτιρίου. Ήδη το κέντρο βρίσκεται στην διαδικασία απόκτησης πιστοποίησης για την υψηλή ενεργειακή του απόδοση και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (HPE-EnR).
Σύμφωνα με τον Michel Porhel, «Το κέντρο CIGMA στην Λαβάλ είναι υποδειγματικό. Από την αρχή, τέθηκαν αυστηροί περιβαλλοντικοί και υγειονομικοί περιορισμοί. Όσον αφορά στο χαλκό, όλα τα υλικά επιλέχθηκαν τόσο για τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, όσο και για τις τεχνικές προδιαγραφές και τις επιδράσεις τους στους κατοίκους και στα μικρά παιδιά».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού και για έργα που επωφελούνται από αυτές ανά τον κόσμο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.antimicrobialcopper.com.
ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) είναι μέλος του European Copper Institute (E.C.I.) που πρωταρχικό σκοπό έχει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, στην Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.
Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου