Στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ΓΓΑ, ο Ειδικός Γραμματέας για θέματα διατροφής και άθλησης, κ. Κώστας Παταβούκας παρουσίασε τις εκδηλώσεις πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού με τίτλο «Βάλε τρίποντο στην πρόληψη» που θα πραγματοποιηθούν από 12 έως 16 Απριλίου στο Κιλκίς από την εκστρατεία «Μόδα κατά του καρκίνου του στήθους» και τον Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς.

 

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δωρεάν εξέταση στήθους σε ειδικό περίπτερο και θα κορυφωθούν με το φιλικό αγώνα καλαθοσφαίρισης, το Σάββατο 16 Απριλίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κιλκίς, όπου θα αγωνιστούν οι κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες του μπάσκετ των περασμένων ετών.

Ο Ειδικός Γραμματέας για θέματα διατροφής και άθλησης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προσπαθώντας να αναπτύξει μία σειρά από δράσεις που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, δίνει την αιγίδα του σε μία σημαντική προσπάθεια που κάνει η εκστρατεία «Μόδα κατά του καρκίνου του μαστού». Μία εβδομάδα δράσεων για την πρόληψη του καρκίνου στην πόλη του Κιλκίς μαζί με τους βετεράνους του μπάσκετ.

Η εκστρατεία «Μόδα κατά του καρκίνου του μαστού», έχει αναπτύξει ένα σημαντικό έργο για την συχνότερη μορφή καρκίνου που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του δυτικού κόσμου. Για μας είναι πολύ σημαντική η προσπάθειά τους και είναι καθήκον μας να το στηρίξουμε. Στην πόλη του Κιλκίς δεν έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο και οι εκδηλώσεις αυτές θα κορυφωθούν, με αγώνα μπάσκετ πρώην καλαθοσφαιριστών.

Προσπαθούμε να παντρέψουμε τον αθλητικό με την στόχευση της εβδομάδας πρόληψης. Θα αναπτύξουμε μία σειρά από δράσεις. Σκοπός μας είναι να πάμε στην περιφέρεια και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη. Θέλουμε να κινητοποιούσε όλους τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης, για να αναδείξουμε το θέμα της πρόληψης και πρόληψη είναι η έγκαιρη διάγνωση. Θέλουμε να παντρέψουμε το κομμάτι της υγείας με την αθλητική εκδήλωση. Θέλουμε να φτάσουμε σε μέρη και πόλεις όπου υπάρχουν ταμπού. Στο Κιλκίς δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ κανένας μηχανισμός για να ενημερώσει τις γυναίκες του Κιλκίς και ως μέσο χρησιμοποιούμε την εκστρατεία της Μόδας».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι δράσεις του Υπουργείου Υγείας θα συνεχιστούν και στα σχολεία, απάντησε:
«Είμαστε σε προχωρημένες επαφές να υπογράψουμε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας. Είναι δράσεις για την δια βίου άθληση, την διατροφή και τους κανόνες υγιεινής. Εμείς έχουμε προτείνει μία ώρα μάθημα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για την υγεία σε ζητήματα πρόληψης και εξαρτήσεις όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την φαρμακοδιέργεση, τις προσωπικές σχέσεις και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Διατροφής και ʼθλησης. Το κείμενο «κλειδώνει» και σύντομα θα το ανακοινώσουμε. Είναι μια συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας με την διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση πεδίου ενημέρωσης από μικρή ηλικία και σε σημαντικά θέματα».

Τέλος, σε ερώτηση για τις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών ΑΜΕΑ και την Ολυμπιάδα των Κωφών, απάντησε:
«Για διαδικαστικούς λόγους, της μη έγκρισης των απολογισμών, δεν έχουμε προχωρήσει στην έγκριση προϋπολογισμών του 2011 λόγω μεταφορών των αρμοδιοτήτων. Θα ανακοινώσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες το ύψος των επιχορηγήσεων. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2013 είμαστε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία για να διαμορφώσουμε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

Αν ξεπεράσει ο προϋπολογισμός κάποια όρια δεν θα προχωρήσουμε στην διοργάνωση. Θα πάμε σε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό και όχι σε έναν προϋπολογισμό που είχε βγει εύκολα σε άλλες εποχές. Θα τα ζυγίσουμε όλα, διότι υπάρχουν οφέλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες γι’ αυτό λέω ότι θα συνυπολογιστούν όλα».

Σάκης Τζαλαλής (βετεράνος καλαθοσφαιριστής): «Πριν από δύο χρόνια μία ομάδα από παλαιούς μπασκετομπολίστες δημιουργήσαμε τον σύλλογο βετεράνων. Έχει φτάσει η ώρα να ανταποδώσουμε κάτι από την αγάπη του κόσμου που έχουμε πάρει. Αποκορύφωμα ήταν ο αγώνας προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ιωάννα εναντίον της Μπαρτσελόνα.

Είπαμε, όμως, ότι δεν είναι υπόθεση μόνο ανδρών και γι’ αυτό αποφασίσαμε να αγωνιστούν για έναν σκοπό και οι πρώην παίκτριες. Συμπαραστάτης μας είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος. Μίλησα με την Βάσω Στασινού, την παλαιά μπασκεμπολίστρια, που είναι αντιπρόεδρος στην «Μόδα κατά του καρκίνου» και είπαμε να διοργανώσουμε κάτι από κοινού. Επισκεφτήκαμε το Κιλκίς, ο Δήμαρχος μας υποδέχτηκε θερμά. Στον αγώνα θα τιμήσουμε την κ. Κατερίνα Παναγόπουλου που είναι πρόεδρος του σωματείου Καλλιπάτειρα. Και να ευχαριστήσω τον ΟΠΑΠ για την βοήθειά του και τους τοπικούς χορηγούς».

#########