Από τη Νάσια Πασχαλέρη, διαιτολόγο – διατροφολόγο
 
Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στη μακροζωία. Μελετώντας όλους τους μακροβιοτικούς πληθυσμούς ανά τον πλανήτη και όλους τους υπεραιωνοβιους όλοι είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είχαν φυσιολογικό βάρος σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και κατανάλωναν συγκεκριμένες τροφές! Για να δούμε λοιπόν ποια είναι τα διατροφικά μυστικά της νεότητας!
 
Το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες έχουν εστιάσει στην Ιαπωνία, Σαρδηνία και στη δικιά μας Ικαρία αφού οι πληθυσμοί τους αποτελούν τους μακροβιότερους του πλανήτη. Σύμφωνα με το συγγραφέα Dan Buettner αυτές οι περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο έχουν ονομαστεί «μπλε ζώνες» και έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον όλης της επιστημονικής κοινότητας. 
 
Οι Ιάπωνες απ’ τα νησιά Οκινάβα τρώνε 3 φορές την εβδομάδα ψάρι, μεγάλες ποσότητες δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών και προϊόντων σόγιας. Μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Ικαρίας φτάνουν τα 90 χρόνια ζωής ακολουθούν πρότυπα μεσογειακής διατροφής. Καταναλώνουν γαλόνια ελαιολάδου, άφθονα λαχανικά, ελάχιστο  κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά που έχουν κορεσμένο λίπος.  
Στο καθημερινό τους διαιτολόγιο επίσης περιλαμβάνουν αφεψήματα  βοτάνων όπως τσάι άγριας μέντας που κάνει καλό στη χώνευση και αρτεμισία που βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Η γαλλίδα γυναίκα Jeanne Calment απεβίωσε το 1997, στην ηλικία των 122 χρονών επίσης κατανάλωνε καθημερινά ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί.
 
Έρευνα σε χωριά της Σικελίας μας καθοδηγεί να γυρίσουμε στη διατροφή των προγόνων μας ακολουθώντας μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και καρπούς. Επιστροφή στη φύση λοιπόν! Μπρόκολο και ντομάτα για προστασία κατά του καρκίνου, καρύδια και μαύρη σοκολάτα πλούσια σε αντιφλεγμονώδη, δημητριακά ολικής αλέσεως για ισχυρό καρδιαγγειακό και μούρα που προλαμβάνουν την απελευθέρωση των ελεύθερων ριζών.
Η πρόσληψη κόκκινου κρέατος σε όλους αυτούς τους πληθυσμούς ήταν εξαιρετικά μειωμένη και πολλοί από τους αιωνόβιους ήταν χορτοφάγοι.
 
Το πιο βασικό χαρακτηριστικό των διατροφών όλων των μακροβιοτικών πληθυσμών είναι ότι καταναλώνουν μικρές μερίδες φαγητού και όλοι έχουν φυσιολογικό βάρος. Ακόμη και μείωση 10% της ποσότητας της τροφής προστατεύει από σοβαρές παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Ο ιάπωνας Jiroemon Kimura ο οποίος απεβίωσε στα 116 πριν λίγους μήνες χρησιμοποιούσε στις συνεντεύξεις του το μότο: «τρώτε ελαφριά, για να ζήσετε πιο πολύ».  
 
Η κατανάλωση ψαριού, οσπρίων, καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης και η αποφυγή κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο όλων των αιωνόβιων. Υιοθετήστε λοιπόν τις διατροφικές τους συνήθειες για χρόνια πολλά και πάνω απ’ όλα γερά!
#########