Θερίζει η γρίπη καθώς το δεύτερο κύμα της επέστρεψε δριμύτερο αφήνοντας πίσω του 135 νεκρούς από 394 σοβαρά επιβεβαιωμένα κρούσματα – (μέση ηλικία 56 έτη, 25% χωρίς τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου), ιδίως με το επιδημικό στέλεχος Α (Η1Ν1) που βρίσκεται σε έξαρση την περίοδο αυτή, έχει φέρει στην επιφάνεια ένα διαχρονικό αλλά εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα: την εξαιρετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού που κυμαίνεται σε σχεδόν μονοψήφια ποσοστά. Το ίδιο δυστυχώς – ποσοστό κάλυψης – παρατηρείται και στους επαγγελματίες υγείας.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές και παρέχει σημαντική κάλυψη για το στέλεχος Η1Ν1 που ευθύνεται για αρκετούς μη αναμενόμενους θανάτους, μη εμβολιασθέντων ατόμων. Επιπροσθέτως, η νοσοκομειακή γρίπη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ηλικι¬ωμένους και νεογνά. Επιδημίες έχουν καταγραφεί σε διάφορους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, με δυσκολία εξεύρεσης κλίνης στις ΜΕΘ και υψηλό κόστος λόγω επιπλέον διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπείας, και παράταση νοσηλείας.
Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό μέτρο πρόληψης, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται πλημμελέστατα στη χώρα μας. Ένα άλλο παράπλευρο πρόβλημα που δημιουργεί η γρίπη είναι η άσκοπη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλεί (κόστος,παρενέργειες) διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της μικροβιακής αντοχής που δυστυχώς στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία.

Αυτό είναι ένα  από τα θέματα που θα θίξει το Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, περισσότερο σήμερα επίκαιρο παρά ποτέ αφού η δεύτερη μεγάλη εστία λοιμώξεων είναι οι μετανάστες. Οι συγκεκριμένοι μεταφέρουν ανθετικά μικρόβια που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην πατρίδα μας.

Λοιμώξεις που μπορούν να μεταδοθούν από το τεράστιο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η πολυανθεκτική φυματίωση. Η συγκεκριμένη λοίμωξη:

1. ενδημούσε και ενδημεί σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των προσφυγικών ροών
2. μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα λόγω της φύσης του μικροβίου
3. είναι ανθεκτική στα συνήθη αντιφυματικά φάρμακα
Λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των ατόμων αυτών, η φυματίωση μπορεί να αναζωπυρωθεί. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Απαιτείται οργανωμένος υγειονομικός έλεγχος και επείγουσα υγειονομική φροντίδα.

Ηπατίτιδα C. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 175.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C από τους οποίους το 80% δεν το γνωρίζουν. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο ήπατος. Μέχρι πρότινος, η θεραπεία ήταν δύσκολη και αναποτελεσματική. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί ένα τεράστιο επιστημονικό βήμα που αφορά την σχεδόν πλήρη ίαση της χρόνιας ηπατίτιδαςC, η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Οι τρέχουσες θεραπείες είναι πλέον:
1. εύκολες στη χορήγηση
2. βραχυχρόνιες
3. εξαιρετικά αποτελεσματικές
Για το λόγο αυτό σε πολλές (ακόμη και αναπτυσσόμενες) χώρες,έχει τεθεί σαν ρεαλιστικός στόχος η εκρίζωση της νόσου μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Όμως η μεγάλη αύτη επιστημονική ανακάλυψη προσκρούει σε ένα αρνητικό στοιχείο: το εξαιρετικά υψηλό κόστος της θεραπείας το όποιο στην συγκεκριμένη δυσμενή οικονομική συγκυρία απαιτεί το σχεδιασμό εξαιρετικά περίπλοκων πολιτικών υγείας.

#########