Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό μας  από τη φυσική φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αποτελούν  μια φυσική ασπίδα του οργανισμού κατά του οξειδωτικού στρες προστατεύοντάς τον από χρόνια νοσήματα και από μηχανισμούς γήρανσης και φθοράς.
Ο Διαβήτης αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα  της δημόσιας υγείας, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2000  έπασχαν από διαβήτη 151 εκατομμύρια άτομα, ενώ σήμερα ο αριθμός τους ξεπερνά τα 280 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του γενικού πληθυσμού.
O Διαβήτης εμφανίζεται όταν η γλυκόζη του αίματος ( «σάκχαρο») αρχίζει να αυξάνεται πάνω από το φυσιολογικό
Σε επίπεδο πρόληψης, η ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, συμβάλλει, μαζί με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, στην αποφυγή της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει  πως μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του διαβήτη
Οι διαβητικοί τύπου 2 αντιμετωπίζουν προβλήματα φλεγμονών και οξείδωσης  . Νέα αυστριακή μελέτη υποστηρίζει πως η κατανάλωση λαχανικών και μη κορεσμένων λιπαρών που είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βοηθάει να μειωθούν οι φλεγμονές. 
Παρακάτω θα δούμε τις βασικές ομάδες αντιοξειδωτικών ουσιών και οι τροφές στις οποίες βρίσκονται:
Βιταμίνη C: (ασκορβικό οξύ)
Η οποία είναι η ισχυρότερη αντιοξειδωτική ουσία.
Βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ κ.α.), αλλά και σε άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως στα ακτινίδια, τη φράουλα, τις πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τη ντομάτα.
● Πρόσφατη δημοσίευση στό Diabetes Care αναφέρει πως άτομα πού κατανάλωναν περισσότερη ποσότητα φρούτων και λαχανικών την εβδομάδα ( 6 μερίδες ημερησίως), είχαν 21% λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης Σ.Δ τα προσεχή 11 χρόνια σε σχέση με αυτούς πού κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα (2 μερίδες ημερησίως).
– Βιταμίνη Ε 
Βρίσκεται στα έλαια φυτικής προέλευσης (ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, σκούρα πράσινα λαχανικά, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια).
● Η κατανάλωση μικρής ποσότητας ωμών ξηρών καρπών βοηθά στην καλύτερη διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα τους, καθώς και στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, χωρίς να προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου  ενώ παράλληλα δίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας.
– Σελήνιο
 Βρίσκεται στα ψάρια και τα οστρακοειδή, στο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα σιτηρά, τα αυγά και το σκόρδο.
●  Μελέτη από το Χάρβαρντ έρχεται να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του ιχνοστοιχείου σελήνιο, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2 κατά περίπου 25%. 
 
Πολυφαινόλες: (ρεσβερατρόλη, φλαβονοειδή)
Βρίσκονται  κυρίως στο τσάι, την κανέλα, τη ρίγανη,  και σε φρούτα όπως τα μυρτιλλα και το κρασί. Προσθέστε στον καφέ σας κανέλα για να ρίξετε το γλυκαιμικό σας δείκτη!
● Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι η κανέλα, το πράσινο τσάι, η ρίγανη,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα στη μείωση της γλυκόζης του αίματος στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τα κόκκινα φρούτα όπως τα μύρτιλλα όταν καταναλώνονται ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμού μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2 κατά 26%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την προστασία που προσφέρουν τα υπόλοιπα φρούτα. Το κρασί έχει ευεργετικά οφέλη όταν καταναλώνεται με μέτρο και όχι καθημερινά.
Καροτενοειδή: (λυκοπεϊνη, βιταμίνη Α/ρετινόλη, β-καροτίνη, λουτεϊνη)
Βρίσκονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά όπως το καρότο, το μπρόκολο, το βερίκοκο, το ροδάκινο, η ντομάτα
● Τα καροτενοειδή στα οποία οφείλουν τα λαχανικά και τα φρούτα το χρώμα τους εκτός από την καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα βοηθούν στην καλή διάθεση και δρουν ως «ασπίδα προστασίας» ενάντια στο στρες.
Ειρήνη Πασχαλέρη
Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή
#########