Πολύ συχνά τα ηλικιωμένα άτομα είτε έχουν οστεοπόρωση είτε όχι παθαίνουν κάποιο κάταγμα ισχίου το οποίο μπορεί να είναι μοιραίο για τη ζωή του ατόμου καθώς ακόμα και τρία χρόνια μετά την επέμβαση για την αποκατάσταση του κατάγματος μπορεί ο ασθενής να έχει χρόνια προβλήματα ή αδυναμία να ξανασηκωθεί από το κρεβάτι είτε να κάνει επιπλοκές είτε τέλος να πάθει κατακλύσεις με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να χάσει τη ζωή του.

Το πρόβλημα γίνεται ουσιαστικότερο ίσως και πιο επιτακτικό όταν πρόκειται για ρευματοπαθή. Με αυτό το σκεπτικό και με στόχο την ενημέρωση το σωματείο ασθενών από ρευματικά΄νοσήματα η γνωστή ΕΛΕΑΝΑ ανέλαβαν την πρωτοβουλία ενημέρωσης με σεμινάρια και διαδικτυακή βοήθεια σε ασθενείς  και μη.

Η πρόεδρος κα Αθανασία Παππά έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό σε αυτές τις ημερίδες καλώντας στο πάνελ αξιόλογους επιστήμονες και πολύπειρους πάνω στις ρευματικές παθήσεις.

Ειδικότερα, ο ρευματολόγος κ. Σπυρίδων Νίκας ενημέρωσης για τις συνοσηρότητες πάνω στις ρευματικές παθήσεις. Με τον όρο αυτό εννοούμε επιπρόσθετες καταστάσεις παράλληλα με το κύριο νόσημα. Τέτοιες μπορεί να είναι ξηρότητα στα μάτια και το στόμα ως επικαλυπτόμενο νόσημα. Οι κανόνες είναι τρεις και βασικοί. Ο πρώτος ότι προκαλούνται φλεγμονές άρα υπάρχει αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος, επίσης κάταγμα και οστεοπόρωση. Πιο συχνά συνοδεύεται η κατάσταση από υπέρταση και διαβήτη. Είναι φορές που και η κορτιζόνη επηρεάζει την όλη εικόνα. Είναι αυτοάνοσα νοσήματα και έχουν ευπάθεια σε λοιμώξεις. Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζουν συχνά κατάθλιψη ή άσθμα και συχνά συνοδεύουν την κύρια πάθηση με κάποιο έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή ακόμα και νεοπλασίες. Η αρτηριακή υπέρταση ο διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία είναι κύρια φαινόμενα. Ο χρόνιος πόνος των ρευματικών παθήσεων μοιραία οδηγεί σε κατάθλιψη. Το μεταβολικό σύνδρομο η παχυσαρκία είναι προβλήματα για την ψωριασική αρθρίτιδα. Η σπονδυλοαρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική αρθρίτιδα είναι ο μεγάλος κίνδυνος για κατάγματα. Τα χρόνια νοσήματα στα καρδιαγγειακά είναι πλέον σε έξαρση μαζί με τις λοιμώξεις. Ένας στους 5 ασθενείς έχουν αρθροπάθειες και ινομυαλγίες. το 20% έχουν ψωριασική αριθρίτιδα άλλοι ερυθηματώδη λύκο όπου ο κίνδυνος για εγκεφαλικά είναι διπλάσιος. Άλλη μελέτη συσχετίζει τα νοσήματα με λοιμώξεις στο στόμα και μυκητιάσεις. .

Η ινομυαλγία επηρεάζει την ψυχική υγεία κάνει κατάθλιψη άγχος συχνά ευερέθιστο έντερο και ίσως νεφρική νόσο και παχυσαρκία. Και φυσικά ένα κάταγμα στο ισχίο μπορεί να είναι ο προθάλαμος θανάτου καθώς ένας στους 5 ασθενείς φεύγει από τη ζωή από επιπλοκές.

Ο κ. Γεώργιος Σούλης γηρίατρος ανέφερε ότι συνήθως αυτές οι παθήσεις είναι το βάσανο της τρίτης ηλικίας. Το κάταγμα είναι θέμα πτώσης και αυτό δηλώνει μια δυσχερή γενική εικόνα του οργανισμού. Ένα κάταγμα είναι πιθανό σε ηλικίες άνω των 85 ετών και επικείμενος θάνατος μέσα στο έτος στο 50%.

Οι ασθενείς γερνάνε άρα γίνονται χρόνιοι ασθενείς, και διαφέρουν από αυτούς που παρουσιάζουν πρώτη φορά ρευματικό νόσημα σε μεγάλη ηλικία. Εκείνο όμως που πρέπει να ξέρουν όλοι είναι ότι η ηλικία δεν συνοδεύεται πάντα από πόνο. Η γηριατρική ασχολείται με το περιβάλλον του ασθενή, την διάθεση του την πρσαρμοστικότητά του, τις επιθυμίες του. 8 στους 10 ασθενείς παίρνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D γιατί έχουν έλλειψη.

#########