Τέρμα οι διακοπές ωραία περάσαμε και πολύ περισσότερο χάρηκε το σκυλί που βρήκε εξοχή έπαιξε και έτρεξε.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί παίρνουν τα σκυλιά τους από την πόλη στο εξοχικό τους. Το σκυλί αισθάνεται πιο ελεύθερο τρέχει παίζει είναι πιο κινητικό έχει περισσότερο όρεξη και κυρίως του αρέσει να παίζει με τα παιδιά που βρήκε στη γειτονιά.

Τώρα όμως πρέπει να προσαρμοστεί και πάλι στα παλιά. Το σκυλί δεν αντιλαμβάνεται τον χρόνο όπως ο άνθρωπος. Δεν ξέρει το μέλλον. Άρα γι αυτό το περιβάλλον του εξοχικού σας ή των διακοπών σας ήταν μια ευχάριστη αλλαγή που πίστεψε ότι θα συνεχιστεί. Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο. Έτσι είναι πολύ φυσικό να παρουσιάζει κάποια προβλήματα.

Σίγουρα το να κλειστεί και πάλι στους τέσσερεις τοίχους ενός διαμερίσματος και να περιμένει υπομονετικά να βγει μια βόλτα δύο φορές την ημέρα ακόμα και αν αυτή διαρκεί μία ώρα, δεν του είναι αρκετό. Επίσης δεν του είναι ευχάριστο να περιμένει να βγει για ενούρηση ή αφόδευση.

Γι αυτό ξεκινάει μια περίοδος προσαρμογής όπως όλων μας άλλωστε. Πρέπει να του αφιερώσουμε χρόνο. Χρειάζεται ενίσχυση της καλής του ψυχολογίας. Συχνά μπορεί να απομονώνεται σε μια γωνιά εκεί που πάντα του άρεσε να κάθεται και να μην θέλει παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες.

Πολύ συχνά πρέπει να περάσει χρόνος για να καταλάβει ότι τώρα είμαστε και πάλι στην πόλη άρα τα ωράριά μας είναι διαφορετικά. Θα βγαίνουμε βόλτα συγκεκριμένη ώρα και επίσης δεν λερώνουμε όλο το σπίτι σαν αντίδραση του ότι είμαστε μέσα και όχι έξω.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι και το σκυλί μπορεί να πάθει κατάθλιψη. Ούτε για όλους εμάς είναι ευχάριστο το να γυρίσουμε στην πόλη και στη δουλειά μας, αλλά σιγά σιγά τα καταφέρνουμε και ψυχολογικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σκυλιά. Βιώνουν και αυτά τις αλλαγές στο περιβάλλον ακόμα και στον καιρό.

Μέχρι τώρα μπορεί να μην ήθελε να ξαπλώνει στο γνωστό του κρεβάτι αλλά στα πλακάκια γιατί εκεί ήταν πιο δροσερά. ¨Όμως με το που αλλάζει ο καιρός ξαναγυρνάει στα παλιά του λημέρια.

Το ότι γύρισε στο σπίτι της πόλης μπορεί να μην του αρέσει καθόλου και να το εκδηλώνει με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να μην θέλει να φάει ή να παρουσιάζει υπερφαγία.

Ακόμα είναι δυνατόν να αρνείται να πιεί νερό ή να χαιδέυεται και να θέλει να το ταίσετε και να το ποτίσετε εσείς η ίδια ή κάποιο από τα παιδιά της οικογένειας που αγαπάει ιδιαίτερα.

Είναι φορές που το σκυλί παρουσιάζει μειωμένη ενέργεια. Δεν τρεχει δεν παίζει κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι ουτε τρέχει να πιάσει το μπαλάκι που του πετάξατε.

Προτιμάει να κοιμάται περισσότερες ώρες. Καμιά φορά επιδιδεται σε επίμονο γλείψιμο μερών του σώματός του. Άλλες φορές γίνεται επιθετικό σε μέλη της οικογένειας αλλά κυρίως σε οποιονδήποτε επισκέπτεται το σπίτι. Αρέσκεται να δαγκώνει τα πόδια και τα λαστιχένια παπούτσια. Όμως όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε ενδιαφέροντα πράγματα που συμβαίνουν στο σπίτι της πόλης.

Είναι φορές που παρουσιάζει το σκυλί τρέμουλο ή ταχυκαρδία ή σιελόρροια ή μένει περισσότερο μόνο του γιατί δεν βρίσκει τίποτα ενδιαφέρον πια μέσα στο σπίτι. Βέβαια μπορεί να κάνει ζημιές κάτι που είχε σταματήσει να κάνει από τότε που ενηλικιώθηκε.

Όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από ενδείξεις ότι το σκυλί ζητάει την προσοχή σας, θέλει την παρέα σας και κυρίως να ασχοληθείτε μαζί του.

Φυσικά και του αρέσουν τα χάδια λίγο μασάζ στη ράχη είναι ότι πρέπει για να γαληνέψει και το κυριότερο δεν έχει πάψει να θέλει τη συντροφιά των μικρών παιδιών. Του αρέσει η βόλτα και η συναναστροφή με άλλα σκυλιά.

Τα σκυλιά είναι αγελαία ζώα θέλουν να έχουν πάντα την αίσθηση ότι ανήκουν στην οικογένεια. Έτσι μην τα αποκλείετε από το να είναι κοντά σας στο τραπέζι όταν τρώτε και να του δίνετε έστω μια μικρή μπουκιά φαγητού από το δικό σας σαν ένδειξη ότι και αυτό είναι μέλος της οικογένειας άρα τρώει μαζί σας.

Πολλές φορές η συμπεριφορά του είναι προστατευτική άλλες φορές είναι εκείνο που θέλει χάδια και προστασία. Θα καταλάβετε ότι τα σκυλιά ειδικά ορισμένες ράτσες όπως τα Λαμπραντόρ ή τα Γκόλντεν Ρετρίβερ αγαπούν πολύ τα παιδιά και μεγαλώνουν μαζί τους.

Όμως ξεκαθαρίστε από την αρχή που πρέπει να μένει το κάθε άτομο της οικογένειας. Να μην ανεβαίνει στα κρεβάτια και κυρίως να μην κοιμάται με τα παιδιά ή τα αφεντικά. Να έχει το δικό του ιδιαίτερο χώρο και να ανήκει μόνο σε αυτό. Επίσης αυτός ο χώρος πρέπει να είναι πάντα καθαρός και τα ρούχα που το σκεπάζεται να καθαρίζονται και να πλένονται σχολαστικά. Είναι λογικό να πλένετε τακτικά και τα παιχνίδια του και ότι βάζει στο στόμα.

Πολλές φορές μετά την επιστροφή από την εξοχή παρουσιάζει στο δέρμα ή και εσωτερικά διάφορα παράσιτα. Μην παραμελείτε να του δίνετε το ειδικό χαπάκι κάθε τρεις μήνες για τα εσωτερικά παράσιτα το γνωστό κολάρο σιτρονέλας για το λαιμό κάθε μήνα και το στρέι σιτρονέλας όσο ο καιρός είναι καλός και μπορεί να το τσιμπήσει κάποια σκνίπα με αποτέλεσμα να μπει στο αίμα του σκυλιού και να προκαλέσει το γνωστό καλαζάρ.

Αν προσέξετε λίγο τότε το σκυλί σας θα είναι ευτυχισμένο υγιέστατο και θα απολαμβάνει και πάλι τη θαλπωρή του σπιτιού ειδικά όταν ψυχράνει αρκετά ο καιρός.

Καλό φθινόπωρο σ εσάς και τα σκυλιά σας τους χνουδωτούς σας φίλους τα μόνα μάτια που θα σας δείξουν ευγνωμοσύνη, ανά πάσα στιγμή.

 

#########