Γράφει ο Dr. Λάμπρος Μελίστας, PhD, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
MSc στην Κλινική Διαιτολογία

Ερευνητές του τμήματος Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Warwick ανακάλυψαν μια ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων με ρόλο κλειδί στον έλεγχο της όρεξης. Η ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων φαίνεται ότι περιορίζει την αίσθηση της πείνας. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Τα «τανυκύτταρα» (tanycytes), όπως αποκαλούνται, βρίσκονται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, στην περιοχή δηλαδή του εγκεφάλου που ελέγχει τα επίπεδα ενέργειας. Τα κύτταρα αυτά ανιχνεύουν τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα και ενημερώνουν τον εγκέφαλο άμεσα για την τροφή που έχουμε καταναλώσει.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Metabolism, τα τανυκύτταρα στον εγκέφαλο ενεργοποιούνται από τα αμινοξέα που βρίσκονται στα τρόφιμα, μέσω υποδοχέων που βρίσκονται στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας. Οι ειδικοί αυτοί υποδοχείς εξειδικεύονται για την ιδιαίτερη γεύση των αμινοξέων, τη γεύση «umami», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη βιβλιογραφία.

Οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι τα δύο αμινοξέα που ενεργοποιούν περισσότερο τα τανυκύτταρα και φαίνεται ότι αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού είναι η αργινίνη και η λυσίνη. Τα αμινοξέα αυτά βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση σε τρόφιμα όπως το χοιρινό φιλέτο, η μοσχαρίσια μπριζόλα, το κοτόπουλο, το σκουμπρί, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, το αβοκάντο, οι φακές, τα αμύγδαλα. Τρώγοντας, λοιπόν, αυτά τα τρόφιμα ενεργοποιούνται τα τανοκύτταρα και καταστέλλεται η όρεξή μας γρηγορότερα.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι συγκεντρώσεις των αμινοξέων στο αίμα και στον εγκέφαλο μετά από ένα γεύμα είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα που μεταδίδει το αίσθημα του κορεσμού. Η ανακάλυψη ότι τα τανυκύτταρα, που βρίσκονται στο κέντρο της εγκεφαλικής περιοχής που ελέγχει το σωματικό βάρος, «διαισθάνονται» άμεσα τα αμινοξέα έχει σημαντικές προεκτάσεις και μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους ελέγχου του σωματικού βάρους. Αυτή η μεγάλη ανακάλυψη ανοίγει νέες δυνατότητες για τη δημιουργία αποτελεσματικότερων διατροφικών συμπεριφορών αλλά ακόμη και προοπτικές μελλοντικών θεραπειών για την καταστολή της όρεξης μέσω της τεχνητής ενεργοποίησης των τανυκυττάρων του εγκεφάλου, παρακάμπτοντας δηλαδή τα τρόφιμα και το πεπτικό σύστημα.

Οι συγγραφείς της πρωτοποριακής αυτής μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «μια πιο λεπτομερής κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η πρόσληψη τροφής και η κατανάλωση ενέργειας ρυθμίζονται από τον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών διαταραχών».

Dr. Λάμπρος Μελίστας, PhD, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
MSc στην Κλινική Διαιτολογία

Πρόεδρος Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους
Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
#########