Με βάση δεδομένα έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας τα γενόσημα φάρμακα έχουν την αποδοχή του ιατρικού σώματος και στην Ελλάδα, από πλευράς ποιότητας (83,2% του συνόλου των ερωτηθέντων), αποτελεσματικότητας (85,9%) και ασφάλειας (84,7%). Επίσης ο τομέας του φαρμάκου είναι από τους πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενους σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΙΟΒΕ.

 

Το ελληνικό φάρμακο εξάγεται σε 80 χώρες και είναι ανταγωνιστικό και στην Ευρώπη με σημαντικές εξαγωγές σε χώρες όπως το Ην. Βασίλειο, η Γερμανία, η Δανία, και η Κύπρος. Ο κλάδος των γενοσήμων μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης. Είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς τομείς της εθνικής οικονομίας και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, της απασχόλησης, των εξαγωγών, καθώς και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αυτά και πολλά άλλα για τον κλάδο ειπώθηκαν σήμερα σε επιστημονική εκδήλωση για τα γενόσημα φάρμακα με τίτλο «ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ: ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ» που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στο αμφιθέατρο της Σχολής. Τον τελευταίο καιρό γίνονται εκτεταμένες συζητήσεις για τα γενόσημα φάρμακα, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, γράφονται πολλά υπέρ και κατά κυρίως όμως σε μορφή δημοσιογραφική. Προέκυψε λοιπόν η ανάγκη να διατυπωθεί μια ξεκάθαρη θέση για τα γενόσημα φάρμακα τόσο από πλευράς επιστημονικής όσο και σε σχέση με την αναπτυξιακή δυναμική τους και το ρόλο του κλάδου στην εθνική οικονομία. Την εκδήλωση συντόνισαν ο κοσμήτωρ και καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος με τον καθηγητή της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Μαχαίρα.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, στην ομιλία του υπογράμμισε για μια φορά ακόμη τον κεντρικό ρόλο του ΕΟΦ στη διασφάλιση της ποιότητας όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα.

Επιβεβαίωσε ότι όλα τα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων, ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής τους (Η.Π.Α., Ινδία, κ.ά.), για να εισαχθούν και να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), ο οποίος διενεργεί συστηματικά εργαστηριακούς ελέγχους και επιθεωρήσεις. Σχολίασε την κακή δημοσιότητα των τελευταίων μηνών και επαίνεσε την πρωτοβουλία της ΕΣΔΥ για τη διοργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε πολλές φορές το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση των γενόσημων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό άνω του 50%, ενώ η χρήση των γενοσήμων στη χώρα μας είναι μόλις το 18% της αγοράς. Υπογραμμίστηκε ότι στόχος είναι να πλησιάσουμε τα ποσοστά της Ευρώπης γιατί αυτό θα συμβάλει επίσης στον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης, στη μείωση της φαρμακευτικής σπατάλης και της σχετικής δαπάνης του Έλληνα ασφαλισμένου.

Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιονής, μίλησε για τη χρήση των γενοσήμων στην κλινική πράξη. Είπε ότι οι γενικοί ιατροί συνταγογραφούν συχνότερα γενόσημα σε σχέση με τους ειδικούς γιατρούς και ότι με βάση στοιχεία από μια ευρεία δημοσκόπηση οι περισσότεροι γιατροί (67,3%) κατά τη συνταγογράφηση λάμβαναν υπόψη τους το κόστος του φαρμάκου. Τόνισε βέβαια ότι για την άσκηση της καλής ιατρικής πολύ σημαντικά είναι και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ο Κώστας Αθανασάκης, ερευνητής συνεργάτης της ΕΣΔΥ είπε ότι τα γενόσημα φάρμακα, αποτελούν σήμερα ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της πολιτικής υγείας για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου εκτιμήθηκε ότι η περιστολή της δαπάνης φαρμάκου σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την εισαγωγή γενοσήμων στην αγορά υπηρεσιών υγείας ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ ετησίως.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης της ΕΣΔΥ για την αποδοχή τους από το ιατρικό σώμα και στην Ελλάδα, που αναφέραμε πιο πάνω προκύπτει ότι η διεύρυνση της χρήσης τους στο σύστημα υγείας μπορεί να γίνει με μεγάλη επιτυχία, παρέχοντας σημαντική ανακούφιση στη δημόσια δαπάνη φαρμάκου, εκτονώνοντας την πίεση στα ήδη τεταμένα οικονομικά του συστήματος και επιτρέποντας την κατάρτιση ορθολογικών πολιτικών τιμών και έναντι της καινοτομίας στο φάρμακο.

Τα γενόσημα φάρμακα θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης. Ο Νίκος Βεντούρης, ερευνητής του ΙΟΒΕ, είπε στην εισήγησή του ότι ο φαρμακευτικός κλάδος εμφανίζει τη 2η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση: Η αύξηση των εξαγωγών του κλάδου είναι 3 φορές υψηλότερη από την αύξηση των εξαγωγών του συνόλου της μεταποίησης στην ΕΕ/27. Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία ανάπτυξης για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες γενοσήμων, καθώς μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους και την εξαγωγική τους δραστηριότητα και να δημιουργήσουν σημαντική προστιθέμενη αξία και νέες θέσεις εργασίας.

Τη σημασία της εκδήλωσης και του κλάδου των γενοσήμων σηματοδότησαν με την παρουσία τους και το χαιρετισμό τους ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) Μιχάλης Βλασταράκος και ο Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης.

#########