Όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, έτσι και φέτος η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερες Ελληνικές οικογένειες.

 

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις και η χτεσινή Ημερίδα, με θέμα «Ζώντας καλά με την άνοια», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, με τη συμμετοχή 700 ατόμων.

 

Την Εταιρεία τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό: ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη η δημοσιογράφος κα Μαρία Παπαπαναγιώτου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη ο Σύμβουλος Υγείας κ. Μανώλης Καλαμπόκας, ο βουλευτής Αργολίδος και υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέας Πουλάς, ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος κ.ά.

 

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο φίλος και συνεργάτης της Εταιρείας, κ. Δημήτρης Φραγκιόγλου.

 

Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά, παρουσίασε την πρόοδο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια και τόνισε «τα άτομα με άνοια μπορούν και πρέπει να ζήσουν καλά σε κοινωνίες φιλικές προς την άνοια  έχοντας  πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση και σε προσωποκεντρική, συντονις μένη, ποιοτική φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου. Σε μια Κοινότητα φιλική προς την άνοια οι άνθρωποι με άνοια έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους, αντιμετωπίζονται με σεβασμό και προσφέρουν στους συνανθρώπους τους».

 

Στην ομιλία του με θέμα «Ερευνητικές εξελίξεις στην άνοια», ο  Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Νίκος Σκαρμέας, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους εκτενώς για όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις γύρω από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

 

Σημαντική και συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ομιλία της  κας Ντένα Κλειώση, που κατέθεσε την προσωπική εμπειρία της, μιλώντας με θάρρος για το πώς αντιμετωπίζει την καθημερινότητα αφότου διαγνώστηκε με νόσο Αλτσχάιμερ.

 

Μετά το τέλος των ομιλιών, το κοινό είχε την ευκαιρία να πάρει ενεργά μέρος στη συζήτηση, να εκφράσει σημαντικές ανησυχίες και  προβληματισμούς, να θέσει τις ερωτήσεις του και να πάρει έγκυρες απαντήσεις από τους ειδικούς.  Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος και φίλος της Εταιρείας κ. Δημήτρης Καμπουράκης, ο οποίος συνέβαλε να διατηρηθεί ζωηρό το ενδιαφέρον όλων για μία και πλέον ώρα.

 

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, το κοινό πήρε απαντήσεις στην ερώτηση πώς μπορούμε τελικά να ζούμε καλά με την άνοια, ενημερώθηκε για τις πηγές βοήθειας που υπάρχουν για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και εφοδιάστηκε με έντυπο ενημερωτικό υλικό και πληροφορήθηκε για τις δράσεις της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

 

#########