Στις μέρες μας δεν αντιμετωπίζουμε την υπογονιμότητα ως μία υπόθεση αμιγώς ανδρική ή γυναικεία και ομιλούμε πάντα για υπογόνιμο ζευγάρι που χρήζει ιατρικής διερεύνησης και βοήθειας, σε αρχική φάση πάντα μαζί . Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι όπως έχουν καταγραφεί τα περιστατικά υπογονιμότητας στις δυτικές χώρες τα τελευταία 20 χρόνια, οι άνδρες «ευθύνονται» για το 45% των περιπτώσεων και οι γυναίκες για το 55%, δηλαδή φέρουν ίσο σχεδόν μερίδιο ευθύνης για την αδυναμία του ζευγαριού να τεκνοποιήσει με φυσιολογικό τρόπο μέσα σε 1 περίπου έτος συνεχών προσπαθειών με σεξ χωρίς προφύλαξη.

 

Αιτίες που εμποδίζουν έναν άνδρα να γονιμοποιήσει   

Οι δυσλειτουργίες που προκαλούν στειρότητα στον άνδρα μπορεί να είναι :
Ενδοκρινολογικές ανωμαλίες .
Ανωμαλίες στην λειτουργία των όρχεων
Ανωμαλίες της λειτουργίας των παραγεννητικών αδένων
Αποφράξεις της εκφορητικής γεννητικής οδού
Διαταραχές της εκσπερμάτισης
Ανοσολογικά αίτια

Πώς θεραπεύεται σήμερα η ανδρική στειρότητα ; 
Οι άνδρες που πάσχουν από στειρότητα μπορούν να διαχωριστούν από θεραπευτική άποψη σε 3 κατηγορίες :
Σε όσους το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί φαρμακευτικά ( φλεγμονές, ενδοκρινολογικά προβλήματα…)
Σε όσους το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθέι χειρουργικά ( απόφραξη εκφορητικών γεννητικών οδών, κρυψορχία…)
Σε αυτούς που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την σύντροφό τους, επιλέγοντας την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αιτίες που μπορεί  να εμποδίζουν μία γυναίκα να τεκνοποιήσει

Η  γυναικεία υπογονιμότητα στις μέρες οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο σχετικά προχωρημένο της ηλικίας των γυναικών όταν προσπαθούν να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι σπουδές και η καριέρα οδηγούν όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα στο να αναζητούν το γάμο και τη μητρότητα μετά τα 35 τους χρόνια με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας. Τα αίτια που μπορεί να εμποδίζουν μία γυναίκα να καταστεί με φυσικό τρόπο έγκυος είναι :
Προβλήματα ωορρηξίας στο 30% των περιπτώσεων
Απόφραξη των σαλπίγγων στο 30-40% των περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας
Προβλήματα στο ενδομήτριο σε ποσοστό 20%.  
΄Αλλα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας είναι η δυσχέρεια στη σύλληψη που προκαλείται από  το μεγάλο σωματικό βάρος της γυναίκας  , συνήθως άνω των 80 κιλών, το εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος , κάτω των 50 κιλών, η υπερβολική εξάσκηση ειδικά σε αθλήτριες και χορεύτριες κλασικού μπαλέτου, οι ασθένειες του θυρεοειδή αδένα, το υπερβολικό κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή και ναρκωτικών ουσιών αλλά και το μεγάλο άγχος για την απόκτηση παιδιού.  

Ποιές είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις της γυναικείας στειρότητας ;
Θεραπευτικές προσεγγίσεις γυναικείας στειρότητας είναι η  λαπαροσκοπική διάνοιξη σαλπίγγων, ρύθμιση της ωορρηξίας με ορμονικά σκευάσματα, χειρουργική αφαίρεση ινομυωμάτων ή κύστεων, θεραπεία φλεγμονών με φάρμακα και επεμβατικές μεθόδους.
Το σύνολο των μεθόδων που εφαρμόζονται με σκοπό την επίτευξη εγκυμοσύνης στα υπογόνιμα ζευγάρια περιλαμβάνεται στον όρο «υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Δύο από τις κυριότερες μεθόδους που εφαρμόζονται είναι η σπερματέγχυση και η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Δρ. Νικηφόρος Κλήμης

Χειρουργός-Μαιευτήρ-Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Ο Δρ. Νικηφόρος Κλήμης σπούδασε Ιατρική, εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική – Μαιευτική Γυναικολογία στην Αγγλία και είναι αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Διδάσκει επίσης ως καθηγητής στα ΤΕΙ Αθηνών, στην Σχολή Επιστημών Υγείας.
Η επιστημονική του παρουσία, μέσω δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι σημαντική και χαρακτηρίζεται από ποιότητα και πρωτοτυπία.
Βασικός ομιλητής εκπομπών τόσο στην κρατική όσο και στην ελεύθερη Ραδιοφωνία και μόνιμος αρθρογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες και σε άλλα Ημερήσια & εβδομαδιαία έντυπα, για τα προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας, των διαπροσωπικών σχέσεων και της οικογένειας.
Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικής – Γυναικολογίας και της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, ενώ τιμώντας τον τόπο καταγωγής του δραστηριοποιείται στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής.
Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

#########