Κλινική Μελέτη του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» σε υπέρβαρα παιδιά έδειξε ότι επιδόρπια χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη συνέβαλαν στην απώλεια βάρους. Κλινική μελέτη σε υπέρβαρα – παχύσαρκα παιδιά που διενήργησε το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και η Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου έδειξε ότι:Υπέρβαρα–παχύσαρκα παιδιά εφηβικής ηλικίας (10-14), τα οποία ακολούθησαν για χρονικό διάστημα 3 μηνών ένα ισορροπημένο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η κατανάλωση επιδορπίων χωρίς ζάχαρη με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, με συχνότητα 4 φορές την εβδομάδα, σημείωσαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με τα παιδιά που είχαν την ελεύθερη επιλογή ενός γλυκού μία μόλις φορά την εβδομάδα

.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε τα επιδόρπια χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη παρουσίασε απώλεια βάρους κατά μέσον όρο 3 κιλά, μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της περιφέρειας μέσης, καθώς επίσης και των επιπέδων γλυκόζης νηστείας. Τέλος, μειώθηκε σημαντικά η αρτηριακή πίεση και βελτιώθηκαν οι δείκτες Μεταβολικού Συνδρόμου.

Τι είναι ο Γλυκαιμικός Δείκτης (GI) και το Γλυκαιμικό Φορτίο (GL);

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) των τροφών είναι ένα σύστημα κατάταξης των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες σύμφωνα με την επίδρασή τους στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Συγκεκριμένα, ο ΓΔ ενός τροφίμου δείχνει το ρυθμό μεταβολής και το βαθμό αύξησης του σακχάρου του αίματος μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου και αφορά τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε αφομοιώσιμους υδατάνθρακες.

Η κλίμακα ταξινόμησης βάσει του ΓΔ κυμαίνεται από 0 έως 100, με το 100 να αποτελεί την τιμή που αντιστοιχεί στα τρόφιμα αναφοράς (άσπρο ψωμί ή γλυκόζη). Έτσι τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται σε υψηλού, μέτριου και χαμηλού ΓΔ, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Όσο πιο υψηλός είναι ο ΓΔ μιας τροφής, τόσο πιο γρήγορα και πιο πολύ αναμένεται να αυξηθεί η γλυκόζη του αίματος μετά τη κατανάλωση της.

Πίνακας 1: Κατηγοριοποίηση τροφίμων βάσει του ΓΔ τους

Τρόφιμο με            Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ)

  • Χαμηλό ΓΔ    <55
  • Μέτριο ΓΔ    56-69
  • Υψηλό ΓΔ    >70

Πηγή: American Diabetes Association

Η έννοια του Γλυκαιμικού Φορτίου (ΓΦ) συμπληρώνει την κατάταξη των τροφίμων με βάση το ΓΔ καθώς λαμβάνει υπόψη της την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται ανά μερίδα και προσδιορίζει την ολική γλυκαιμική επίδραση του προσλαμβανόμενου τροφίμου, ενώ ο ΓΔ σχετίζεται μόνο με τη ποιότητα των υδατανθράκων

Το ΓΦ ενός τροφίμου υπολογίζεται με το γινόμενο του ΓΔ επί τη συνολική ποσότητα υδατανθράκων (ανά μερίδα) του υπό εξέταση τροφίμου.

Πίνακας 2: Κατηγοριοποίηση τροφίμων βάσει του ΓΦ τους

Τρόφιμο με            Γλυκαιμικό Φορτίο (ΓΦ)

  • Χαμηλό ΓΦ    <10
  • Μέτριο ΓΦ    11-19
  • Υψηλό ΓΦ    >20

Πηγή: American Diabetes Association

#########