3 στους 4 Έλληνες παχύσαρκοι και υπέρβαροι,

2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι

Το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας οργάνωσαν ημερίδα με θέμα τη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στην Ελλάδα και η Οικονομική Κρίση, τη Παρασκευή,  31 Μαρτίου, στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γειλ στο Νιου Χεϊβεν (New Haven).

Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιαστoύν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη δημόσια υγεία και διατροφή στην Ελλάδα.

Η ημερίδα είναι συνέχεια μιας σειράς ομιλιών που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Yale με συντονιστή τον Διδάκτωρ Τάσο Κυριακίδη, βιοστατιστικολόγο/ επιδημιολόγο, αναπληρωτής ερευνητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Παθολογίας στο Yale, όπου εξετάζεται η ελληνική διατροφή και η πολυδιάστατη σχέση της με την υγεία.

Σήμερα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν δημόσια ασφάλιση υγείας ενώ 3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι η υπέρβαροι. Η κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκεται σε κρίση πολύ πριν από τη κρίση σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Οικονόμου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Από το 2009, το ΑΕΠ στην Ελλάδα έχει μειωθεί 26%, η ανεργία έχει αυξηθεί στο 25% και το καθαρό εισόδημα είναι κάτω από το 40%.

Ο Οικονόμου, αναφέρει ότι η έλλειψη σχεδιασμού και η περιορισμένη διοικητική ικανότητα για την εφαρμογή των αλλαγών σε ένα μόνο χρόνο, όπως απαιτείται, έχει αφήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Και προσθέτει ότι η ελληνική υγειονομική περίθαλψη είναι μια ανθρωπιστική κρίση που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια ακόμη αιτία της επιδείνωσης της υγείας είναι οι αλλαγές στην ελληνική διατροφή κατά τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε η Έλενα Παραβάντη, RDN διατροφολόγος, σύμβουλος Μεσογειακής διατροφής και δημοσιογράφος.

Οι Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν την παραδοσιακή διατροφή τους από τη δεκαετία του 60. «Είχαμε το πρότυπο μεσογειακής διατροφής για την υγεία και την αειφορία», δήλωσε η Παραβάντη.

Η διατροφή τότε βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα λαχανικά και ελαιόλαδο και, περιστασιακά, το κρέας. Η κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί κατά 260%. 
Πολλοί Έλληνες καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση λαχανικών έχει μειωθεί δραστικά και ακόμη περισσότερο με τη κρίση.

 

Οι Έλληνες δεν επέστρεψαν στη παραδοσιακή τους διατροφή με τη κρίση, το αντίθετο έχει συμβεί και μάλιστα σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι ‘Ελληνες έχουν στραφεί στα fast food, ξοδεύοντας 6.5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τέτοια τρόφιμα.

Επιπλέον η κρίση έχει δημιουργήσει μια αγορά με φτηνά, κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα τα οποία συχνά προωθούνται ως «παραδοσιακά» ενώ παράγονται με φοινικέλαιο και άλλες πρώτες ύλες χαμηλής διατροφικής αξίας.

Η Παραβάντη, τονίζει ότι η διατροφή σε ότι αφορά τη πρόληψη και την παχυσαρκία είναι η τελευταία προτεραιότητα του κράτους ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η οικονομική επιβάρυνση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών αυξάνεται συνέχεια.

Έλενα Παραβάντη, RDN διατροφολόγος, σύμβουλος Μεσογειακής διατροφής και δημοσιογράφος.

Χαράλαμπος Οικονόμου, Debbie Humphries, Έλενα Παραβάντη, Τάσος Κυριακίδης