Επισφραγίστηκε η Ακαδημαϊκή συνεργασία του ΥΓΕΙΑ με την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΚΠ), με την έναρξη της κλινικής εκπαίδευσης των πρώτων φοιτητών της Ιατρικής Σχολής, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας τεσσάρων μηνών, είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε οι φοιτητές 4ου, 5ου και 6ου έτους της Ιατρικής Σχολής να εκπαιδευτούν τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και σε πραγματικά περιστατικά ασθενών, να συνεργαστούν με τους ιατρούς του ΥΓΕΙΑ και να έρθουν σε επαφή με τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (όπως τα ρομποτικά συστήματα Da Vinci Xi, MAKO, το υβριδικό χειρουργείο, το γ-knife, το PET/CT κ.ά.). Σε καθημερινή βάση, οι φοιτητές λειτουργούν ως συνεργάτες, μαθαίνοντας τις υψηλές απαιτήσεις που έχει ένα νοσοκομείο όπως το ΥΓΕΙΑ, διαπιστευμένο από το 2010 κατά το Διεθνές πρότυπο JCI (Joint Commission International) για την ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών.
Η κλινική εκπαίδευση των φοιτητών πραγματοποιείται στους τομείς της Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Αιματολογίας, Γαστρεντερολογίας, Καρδιολογίας, Ρευματολογίας, Νευρολογίας, Ψυχιατρικής, Γενικής Χειρουργικής, Οφθαλμολογίας, Γυναικολογίας, Ορθοπεδικής και Νευροχειρουργικής.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΥΓΕΙΑ, κ. Ανδρέας Καρταπάνης, τονίζει «Για το ΥΓΕΙΑ και το επιστημονικό προσωπικό του, οι Ακαδημαϊκές και Ερευνητικές δραστηριότητες δεν είναι κάτι καινούριο. Εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζονται ερευνητικά πρωτόκολλα ενώ καθιερωμένα είναι μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στη γενική χειρουργική και στην καρδιολογική απεικόνιση καθώς και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις παθολογικές και χειρουργικές ειδικότητες για αποφοίτους ιατρικών σχολών πριν την έναρξη ειδικότητας. Η παρουσία των φοιτητών στο νοσοκομείο, υπογραμμίζει τη θέση του ΥΓΕΙΑ όχι μόνο ως κορυφαίου παρόχου ιατρικής περίθαλψης, διαπιστευμένου κατά JCI, αλλά και ως πρωτοπορου στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης.»
Η Ακαδημαϊκή συνεργασία του ΥΓΕΙΑ με την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει 10ετή διάρκεια και σκοπός είναι η εκπαίδευση και επιμόρφωση των φοιτητών της Ιατρικής, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα κλινικής άσκησης και εκπαίδευσης, η προαγωγή δραστηριοτήτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και η υλοποίηση ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών δράσεων στον τομέα της Ιατρικής.