Αρχική Νεφρολόγος Υγεία νεφρών για όλους σε όλο τον κόσμο

Υγεία νεφρών για όλους σε όλο τον κόσμο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τη σημασία της διατήρησης της υγείας των νεφρών σε όλο τον κόσμο για όλους και για όλη τη διάρκεια της ζωής τους έχει σαν στόχο της η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας των νεφρών που εορτάζεται αύριο.¨Οπως α έφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ελληνικής νεφρολογικής εταιρείας και διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός κ. Θεοφάνης Αποστόλου πολύ συχνά οι νεφροί μας μας στέλνουν καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτούς, ΟΙ νεφροί που καθαρίζουν το αίμα μέσα από εκατοντάδες μικρά φίλτρα και παράγοντας τα ούρα συχνά είναι αφυδατωμένοι και οι παθήσεις τους έχουν άμεση σχέση με τον διαβήτη και την υπέρταση.

Οι ασθενέις με διαβήτη και υπέρταση θα παρουσιάσουν πάνω από 50% νεφρική ανεπάρκεια.

Η νεφρική νόσος έχει άμεση σχέση με την παχυσαρκία

Ο κ. Πετράς από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο ανέφερε ότι η νεφρική νόσος έχει γίνει επιδημία που συνεχώς αυξάνεται στον δυτικό κόσμο. Αν το αίμα μας στον οργανισμό μας ειναι 7 με 8 λίτρα τότε οι νεφροί μας το καθαρίζουν καθημερινά περίπου 400 φορές.

Οι βλάβες των νεφρών είναι δύο ειδών. Οι νεφρικές απλές βλάβες και η χρόνια νεφρική νόσος. Η οξεία νεφρική βλάβη έχει πολλές συννοσγηρότητες. Νόσος ύπουλη και σιωπηλή. Το 8-10% του πληθυσμού πάσχουν από αυτήν και οι μισοί δεν το ξέρουν. Ένας στους πέντε άντρες και μία στις τέσσερεις γυναίκες ηλικίας 64 έως 75 ετών έχουν κάποιου είδους νεφρική ανεπάρκεια. Στις ηλικίες 75 ετών και άνω η νόσος χτυπάει πάνω από το 50% των ατόμων. 600.000 θάνατοι παγκοσμίως ετησίως οφείλονται στην νεφρική ανεπάρκεια και όμως η διάγνωσή της είναι τόσο απλή μεμια εξέταση αίματος μόνο. Από την άλλη η αιμοκάθαρση δεν αντικαθιστά αλλά υποκαθιστά την νεφρική λειτουργία.

Η κα Σονικιάν ανέφερε ότι το πρόβλημα συχνά είναι κρυμμένο αλλά μπορούμε να το προλάβουμε με οκτώ χρυσούς κανόνες.

Καλή καθημερινή άσκηση, υγιεινή διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, άφθονο νερό και καθαρό, όχι στο κάπνισμα, όχι στα φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδη και στεροειδή , προσοχή στην υπέρταση, έλεγχο του σακχάρου και συχνές εργαστηριακές εξετάσεις όπως εξετάσεις αίματος.

ΑΠό την άλλη η βλάβη στα νεφρά και η νεφρολιθίαση δημιουργείται από το αλάτι, τα σκληρά τυριά, το πολύ κόκκινο κρέας την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, και φυσικά το κάπνισμα. Η χρόνια νεφρική νόσος όσους έχει οδηγήσει στην αιμοκάθαρση το 40% αυτών έχουν διαβήτη.

Οι νεφροπαθείς έχουν συχνά αναιμία και θρομβώσεις. Ωστόσο το δώρο προσφοράς των νεφρών καποιου πτωματικού δότη σημαίνει δώρο ζωής για άτομα που ταλαιπωρούνται καθημερινά στις αιμοκαθάρσεις και τις μετρήσεις. Αυτό έζησε και ο γνωστός ΙΑΒΕΡΗΣ μέσα από την εμπειρία του παιδιού του κάτι που τον ώθησε να προσφέρει ο ίδιος το νεφρό του και να απαλλάξει το παιδί του από αυτό το μαρτύριο.

Ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι σε 5 έως 10 χ΄ρονια μπορεί να μιλάμε για δημιουργία τεχνητού οργάνου νεφρού έτοιμο προς μεταμόσχευση.