Αρχική Ειδήσεις - Νέα Υγεία για όλη την κοινωνία. Έμφαση στην πρόληψη, κατάργηση του καπνίσματος σε...

Υγεία για όλη την κοινωνία. Έμφαση στην πρόληψη, κατάργηση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, οι στόχοι της ΝΔ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υγεία για όλη την κοινωνία με εξοικονόμιση πόρων και αξιοποίηση των εισφορών των πολιτών εξήγγειλε στο πρόγραμμά της η Νέα Δημοκρατία δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ νωρίτερα τις ιδιαίτερες δομές του προγράμματος παρουσίασε ο τομεάρχης υγείας κ. Βασίλης Οικονόμου και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τρία πράγματα θ αντιμετωπίσει ριζικά και με το καλημέρα σας η ΝΔ για την υγεία των πολιτών. Πρώτον έμφαση στην πρόληψη με προληπτικές εξετάσεις προσυνταγογραφημένες δεύτερον την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας καθώς έχουμε τα δεύτερα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη και τρίτον την πλήρη κατάργηση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους αρχής γενομένης από τη Βουλή. Και όλα αυτά γιατί όπως είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα, περάσαμε στον υπουργό υγείας με το τσιγάρο στο στόμα.

Πέντε είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους θα δώσει έμφαση η ΝΔ όσον αφορά την ασθένεια. Την καρδιά τον καρκίνο την άνοια τα εγκεφαλικά και την ψυχική υγεία.

Στην παρουσίαση που έγινε στο κατάμεστο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Μείζονος Ελληνισμού, τονίστηκε ότι χάθηκαν 4 χρόνια με ανυπολόγιστες συνέπειες, Το πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία συνέταξαν 820 στελέχη απ όλα τα κλιμάκια της υγείας. Επισκέφθηκαν 63 δημόσια νοσοκομεία και δύο ιδιωτικά και 54 κέντρα υγείας. Τϊποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Στόχος είναι ένα εθνικό πρόγραμμα με υποστήριξη της μητρότητας και υλοποίηση με ακρίβεια χειρουργείου, ανθρωποκεντρικό με ελευθερία επιλογής γιατρού, και ανταποδοτικότητα της φαρμακευτικής δαπάνης. Ισότητα και όχι γραφειοκρατία με λιγότερο κόστος για τους πολίτες και καλύτερη εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού.

Οι τομείς του προγράμματος είναι η πρόληψη η αγωγή η διατροφή η άσκηση η επανένταξη των αδυνάμων ο οικογενειακός γιατρός, τα κέντρα υγείας, η αξιολόγηση δομών, το ανοικτό νοσοκομείο, οι ΜΕΘ, αυτοτελείς δομές για χρόνιους πάσχοντες, την ψυχική υγεία, τον ιατρικό τουρισμό και την ιατρική έρευνα.

Οπως ανέφερε ο κος Κοντοζαμάνης το δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να γίνει πιο ανταποδοτικό με έμφαση στις ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης και φροντίδα.

Δυστυχώς σήμερα μόνο το 1,3% των πόρων πάει στην πρόληψη μόνο το 50% των πολιτών έχουν κάνει προληπτικούς ελέγχους, μόνο το 45% τεστ ΠΑΠ και μόνο το 20% μαστογραφία.

6 στα 10 άτομα άνω των 50 δεν έχουν κάνει ποτέ κολονοσκόπηση. Στόχος για μείωση του καπνίσματος είναι να φτάσουμε το 30%.

Με προληπτικές εξετάσεις καλή διατροφή και άσκηση θα προλαμβάνονται το 24% των καρκίνων. Αυτοί είναι οι χρυσοί κανόνες για να φτάσουμε υγείες μέχρι τα 70. Στόχος δεν είναι μόνο το προσδόκιμο ζωής σε αύξηση αλλά και να είμαστε πιο υγιείς τα περισσότερα χρόνια.

Το νέο πρόγραμμα πρέπει να ορίζει δωρεάν και υποχρεωτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού για τράχηλο της μήτρας και για παχύ έντερο.

Θα θεσπιστεί ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή και προληπτικός έλεγχος με παιδιάτρους και εθελοντές.

Σήμερα 1 στους 10 πολίτες δεν έχουν οικογενειακό γιατρό και 27 νομοί έχουν μείνει χωρίς συμβεβλημένο παιδίατρο.

Στις μέρες μας 1626 συμπολίτες μας χάθηκαν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μέσα σε ένα χρόνο στη χώρα μας. Γι αυτό θα προσληφθούν 2000 εξειδικευμένοι νοσηλευτές. Στόχος η μείωση κατά 35% των νοσοκομειακών λοιμώξεων, και θα δαπανηθούν 100 εκατομμύρια για ανακαίνιση κτιριακών νοσοκομειακών εγκαταστάσεων.

Το σημαντικό για τα νοσοκομεία είναι ότι καταργείται το χαρτί και το καρμπόν όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Κυρίως θα επεκταθεί η τηλευγεία και η τηλεφροντίδα.

Στόχος είναι η βοήθεια σε ασθενείς και κοινωνικές ομάδες που έχουν περισσότερο ανάγκη και αυτό γιατί 1 στους 4  έλληνες έχουν μόνιμα προβλήματα υγείας.

Τα ακριβά φάρμακα θα παρέχονται πλέον κατ οίκον και ο ασθενής θα τα προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Είναι απαράδεκτο καρκινοπαθείς να περιμένουν 3-4 μήνες για να κάνουν ακτινοθεραπεία.

200.000 έλληνες πάσχουν από άνοια και στόχος είναι η βελτίωση των δομών της καθημερινότητάς τους με τα ιατρεία μνήμης.

1 στους 10 έλληνες πάσχουν από διαβήτη χάνοντας 16 χρόνια ζωής.

Τα καριδαγγειακά νοσήματα είναι πρώτη αιτία θανάτου και 1 στα 5 περιστατικά οφείλεται στο κάπνισμα.

Τα εγκεφαλικά γίνονται μάστιγα γιατί οι πάσχοντες δεν νοσηλεύονται εγκαίρως σε εξειδικευμένες μονάδες.

Φροντίδα χρειάζεται και η ψυχική υγεία τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με νοητική υστέρηση.

Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταμοσχεύσεις και να δώσουμε στους συμπολίτες μας την ευκαιρία να γίνουν δωρητές οργάνων. Σήμερα το ποσοστό είναι 6 άτομα κάθε εκατομμύριο ενώ στην Ευρώπη είναι 24 άτομα.

Η αλήθεια είναι ότι η υγεία δεν έχει τιμή έχει όμως κόστος.

Παράλληλα προωθούνται οι γονιδιακές θεραπείες και τα γενόσημα φάρμακα.

Ομως όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ το δημόσιο συμφέρον δεν είναι απαραίτητα ίδιο με το κρατικό συμφέρον.