Το 67% των πασχόντων δεν απευθύνεται  σε ειδικό 

Η  Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι ένα χρόνιo νόσημα που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού όλο το χρόνο. Πρόκειται για μια πάθηση η οποία υφίσταται καθόλη τη διάρκεια του έτους με έξαρση των συμπτωμάτων τους μήνες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

 

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του δυτικού τρόπου ζωής και κυρίως της πολύωρης ακινησίας σε όρθια στάση ή σε καρέκλα γραφείου, της έλλειψης άσκησης (περπάτημα) και της κακής διατροφής. Επιδημιολογικές μελέτες στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν  τα ευρήματα της ελληνικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και  αποδεικνύουν  ότι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια  έχει χαρακτηριστεί σαν «επαγγελματική νόσος» καθώς τη συναντάμε ευρέως σε εργαζόμενους που είναι όρθιοι πολλές ώρες, όπως είναι οι πωλητές ή οι κομμώτριες, νοσοκόμες, μάγειρες, φαρμακοποιοί  κ.α.  ή σε άτομα που λόγω της εργασίας κάθονται πολλές ώρες.

Η Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια πρωτοεκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα όπως  ο σχηματισμός ευρυαγγειών  και η αίσθηση ότι υπάρχει βάρος ή κάψιμο στα πόδια. Οι ευρυαγγείες είναι μικρές φλέβες που εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες στην έσω και έξω επιφάνεια των μηρών και στην έξω επιφάνεια των κνημών.  Στα πόδια εμφανίζονται με χρώμα κόκκινο αλλά και σκούρο μπλε.

Επειδή όμως τα συμπτώματα στα πρώτα στάδια δεν είναι ίδιαιτερα ενοχλητικά ή γίνονται ενοχλητικά μόνο κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, οι περισσότεροι το αποδίδουν στην ορθοστασία και το τρέξιμο της ημέρας, τα αντιμετωπίζουν μόνο το καλοκαίρι ή και συνήθως τα παραμελούν εντελώς. Μαλιστα η έρευνα έδειξε ότι μόλις το 33% του συνόλου των πασχόντων έχει απευθυνθεί σε γιατρό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας  ενώ 3 στους 10 πάσχοντες συμβουλεύεται το φαρμακοποιό του ή γνωστούς και φίλους.

Όσον αφορά την φαρμακευτική αντιμετώπιση, σήμερα  η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι αντιμετωπίσιμη κυρίως στα πρώτα στάδια της με γενικές συστάσεις,  όπως εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, κινησιοθεραπεία και συνεχή λήψη bιο-φλαβονοειδών σκευασμάτων. Βασικός εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι το Antistax  σε δισκία, gel &  κρέμα massage.

Τα προιόντα Αntistax, που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis Vinifera),σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και πολύχρονη κλινική εμπειρία, όχι μόνο ανακουφίζουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους και πόνο, αλλά διατηρούν την καλή φλεβική λειτουργία, μειώνουν την εμφάνιση οιδημάτων (πρησμένα πόδια), και ενδυναμώνουν τις φλέβες.

Σε συνδυασμό με τη λήψη του Antistax, συνίσταται:

  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

·         Βάλτε κίνηση στη ζωή σας.

·         Κυρίως οι γυναίκες να αποφεύγουν την ορθοστασία και τα ψηλά τακούνια

·         Αποφύγετε την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιοθεραπεία.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή δυσχεράνουν απευθυνθείτε στον ειδικό. Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι ένα νόσημα που θα πρέπει να παρακολουθείτε και να συντηρείται καθόλη την διάρκεια του χρόνου. 

Δημήτρης Μάρας

Αγγειοχειρουργός

Δντής  Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσ. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Πρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας

#########