Τα αποτελέσματα της μελέτης Sharp (Study of Heart and Renal Protection) τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, κατέδειξαν τη δυνατότητα του συνδυασμού εζετιμίμπης / σιμβαστατίνης, που μειώνει την LDL-χοληστερόλη, να βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και την ανάγκη για χειρουργικές ή άλλες επεμβάσεις καρδιάς, σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (XNN) κατά 16,1 % σε σχέση με την εικονική θεραπεία.

 

Τα αποτελέσματα παρουσίασαν ο καθηγητής Colin Baigent, F.F.P.H., F.R.C.P. και ο Δρ. Martin Landray, Ph.D., F.R.C.P., οι βασικοί ερευνητές της μελέτης SHARP, από το τμήμα CTSU του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στην Αγγλία.

 

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασε περισσότερους από 9.000 ασθενείς, σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, οι οποίοι έπασχαν επί σειρά ετών από προχωρημένη ή τελικού σταδίου νεφρική νόσο. Αναφορικά με την εζετιμίμπη / σιμβαστατίνη  η MSD (ή Merck για τις χώρες της Αμερικής και του Καναδά) ανέφερε ότι με βάση τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας στο Ντένβερ, θα επιδιώξει την επέκταση της άδειας κυκλοφορίας για τη χρήση της εζετιμίμπης/σιμβασταστίνης σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Η MSD τόνισε τη σημασία του αποτελέσματος της έρευνας, καθώς οι καρδιαγγειακές νόσοι και η αθηροσκλήρωση αποτελούν κάποιες από τις κύριες αιτίες θανάτου των νεφροπαθών.

 

«Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη», δήλωσε ο Δρ. Peter S. Kim, Ph.D., Πρόεδρος των εργαστηρίων Merck Research Laboratories. «Οι ασθενείς με ΧΝΝ διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ισχαιμικής αγγειακής νόσου και αυξημένα ποσοστά καρδιακού επεισοδίου, εγκεφαλικού, άλλων καρδιαγγειακών συμβαμάτων και επεμβάσεων επαναγγείωσης. Στη μελέτη SHARP, η ερευνητική χρήση της εζετιμίμπης / σιμβαστατίνης μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο αυτών των συμβαμάτων σε ένα φάσμα ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο. Αυτό ήταν η πρώτη απόδειξη ότι ένα φάρμακο για τη μείωση της LDL-χοληστερόλης μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο».

 

Στην Ελλάδα η εζετιμίμπη / σιμβαστατίνη συνπροωθείται από τις εταιρίες MSD (Merck Sharp & Dohme) και ΒΙΑΝΕΞ.

#########