Ξέρεις ποιό είναι το νόημα της ζωής? και για κάθε άνθρωπο είναι το ίδιο? Ξέρεις πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να γίνει το μέσον της θεραπείας σου? Άλλαξε στόχους αυτό είναι το μυστικό και κάνε τους μέσον ίασης. Αυτά είναι δύο μηνύματα που στέλνει ένας άριστος φιλόσοφος της εποχής μας ο Γιάννης Ανδριανάτος ιδρυτής και εκπαιδευτής του Ρητορικού κύκλου ο οποίος μίλησε στο συνέδριο “Οι φυσικές θεραπείες στο χώρο της Υγείας” που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Σωματείο Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Σπουδών Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.

Ένα από τα κεντρικά μηνύματα του ομιλητή είναι “μην παίρνετε παυσίπονα, πάρτε αποφάσεις”.

Το νόημα της ζωής λοιπόν είναι στόχοι που συνεχώς αλλάζουν και θεραπευτικά μας οδηγούν στην αυτοίαση. Η θεραπεία χρειάζεται πολλούς παράγοντες γιατί έχει πολλά γιατί μέσα της. Πρώτα απ όλα πρέπει να απαντήσετε στο ερώτημα “εγώ ποιός είμαι που θέλω να θεραπευτώ”? Αν η ζωή δεν έχει νόημα τότε απλώς επιβιώνεις. Είναι μια διαδικασία απέναντι στο απόλυτο τέλος . Οταν μετανοιώνεις για κάτι τότε προετοιμάζεις μια ασθένεια. Είναι άποψη το πως βλέπω τη ζωή και το σύμπαν. Ο Πλάατωνας μίλησε για τον αισθητό κόσμο και εδώ είναι οι περισσότερες θεραπείες. Ακόμα και το φάρμακο είναι κάτι έξω από εμένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το nocebo  δηλαδή το φάρμακο που λες ότι δεν θα σου κάνει τίποτα, έχει μεγάλη επιτυχία.Για να γίνεις καλά πρέπει να αγαπήσεις τη θεραπεία σου και οι καρκινοπαθείς πρέπει ν αγαπήσουν τη χημειοθεραπεία τους αλλιώς το σώμα τους αρνείται την θεραπεία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μέσα στα 200 δισεκατομμύρια γαλαξίες και τους 200 δισεκατομμύρια ήλιους εμείς είμαστε ένας κόκκος σκόνης ακόμα και μέσα στο δικό μας γαλαξιακό σύστημα και είναι παράλογο να υψώνουμε το εγώ μας.

Γι αυτό να ψάχνεις συνέχεια. Οταν ψάχνεις σημαίνει δεν ξέρεις άρα κάτι καλό μπορείς να βρεις. Δύο είναι τα υποκατάστατα του νοήματος της ζωής που ταλανίζουν τον άνθρωπο. Ο φόβος και η επιθυμία. Οταν λες δεν ξέρω πρέπει να ψάξεις τις αιτίες και αυτές οι αιτίες θα σε πάνε στον προορισμό σου. Αυτό είναι το τρίγωνο της ζωής. Νόημα, αιτίες προορισμός. Οταν δεν τις ψάχνεις τις αιτίες έρχονται αυτές σ εσένα. Οι σοφοί είναι σοφοί γιατί σκέφτονται αυτό μόνο που μπορεί να υλοποιήσουν. Η ασθένεια σου θυμίζει τις αιτίες. Ο πόνος είναι ο κατάσκοπος του αιτίου. Δεν είναι ο εχθρός ούτε ο αντίπαλος. Ο πόνος είναι ο καλύτερος σύντροφος, ο μεσάζων ενώνει το σύμπαν με τη ζωή.

Τα στοιχεία της ζωής είναι η Βούληση η Αγάπη και η Σοφία. Η βούληση είναι να κάνεις πράγματα υπερβατικά να έχει αυτογνωσία . Ο δρόμος του βουλημικού σπάει το ταβάνι των περιορισμών.

Η αγάπη είναι άνευ όρων δόσιμο. Να χάνεις το εγώ σου να μην υπάρχεις μέσα της. Το πάθος έχει απελπισία ο έρωτος έχει πολύ πάθος. Άρα είναι έρως και θάνατος μαζί ένα κρυμμένο πένθος.

Η σοφία πάλι είναι  να κάνεις κάτι το σπάνιο όμως σαν σύνθεση όχι μεμονωμένα. Δεν είναι τίποτα άλλο από αγάπη για την εργασία σου και τότε θα είναι σαν να μην εργάζεσαι.

Τα μεγάλα όπλα για τη σοφία είναι το χιούμορ . Είναι αυτό που φέρνει το γέλιο και αυτό ανοίγει το διάφραγμα άρα το κάνει ευλύγιστο άρα δίνει υγεία. Η άσκηση είναι να γελάς μ εσένα. Αμφισβήτησε τον εαυτό σου και το τί δυναμικό έχεις. ¨Είναι το ραντεβού με το σύμπαν.

Να ζεις τη ζωή σου στο τώρα. Να μην το μοιχεύεις με το παρελθόν ή με το μέλλον. Στην αγάπη μια μικρή πράξη γίνεται μεγάλη μέσα από την προσφορά. Αυτό σε κάνει να θέλεις κι άλλο. Να μην ξεχνάμε τον προορισμό μας.Ασκήσεις προσφοράς είναι οι εκπλήξεις. Οταν υπάρχει ψυχική άρα νοητικό μόλυνση τότε δημιουργείται η ασθένεια. Όταν έρθει ο πόνος είναι ήδη αργά.

Άρα το νόημα της ζωής είναι να επινοούμε συνεχώς νέα πράγματα. Δεν είναι ετοιματζήδικο το νόημα της ζωής δεν λειτουργεί έτσι δεν είναι φασόν. Να έχετε όλοι νόημα λοιπόν και να το ανανεώνετε συχνά.