Όταν αναφερόμαστε στο baby swimming εννοούμε τη βρεφική και νηπιακή κολύμβηση, όπου έχει αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας  αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πιο διασκεδαστικός και ασφαλής τρόπος άσκησης για τις ηλικίες αυτές.

Τα βρέφη μπορούν να ξεκινήσουν από 6 μηνών και συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό μαζί με τους γονείς τους μέχρι τα 3 περίπου έτη. Ο εξειδικευμένος καθηγητής φυσικής αγωγής καθοδηγεί τους γονείς ώστε να μάθουν στο παιδί απλές κολυμβητικές δεξιότητες χωρίς καμία απολύτως πίεση. Στους 6 μήνες είναι η κατάλληλη ηλικία για ένα βρέφος να ξεκινήσει το παιχνίδι στο νερό αφού έχει ακόμα τα βιώματα από την κοιλιά της μαμάς του και δεν έχει αναπτύξει το αίσθημα του φόβου. Έτσι μπορεί να κινηθεί πιο άνετα στο νερό αλλά και μέσα σε αυτό [βουτιές] αφού τα βρέφη μπορούν και κρατάνε ακόμα την αναπνοή τους αντανακλαστικά.

Τα οφέλη του baby swimming είναι πολλά. Πρώτα απ’ όλα προάγει το δέσιμο της οικογένειας, βοηθάει στην κοινωνικοποίηση και ανεξαρτητοποίηση του παιδιού. Επίσης βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ επιδρά θετικά στην κινητική και μυική τους ανάπτυξη. Δυο φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά είναι αρκετά

Ιωάννα Βαπορίδη  ,MSc Καθηγήτρια φυσικής αγωγής. Ειδικευμένη στο Aqua yoga στην εγκυμοσύνη

#########