Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού που του προσάπτει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως σταματά τη χρηματοδότηση του Π.Ο.Υ., υποστηρίζοντας πως ο Οργανισμός καθυστερεί την αμερικανική αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

«Από την ίδρυση του ο αμερικανικός λαός γενναιόδωρα έχει υποστηρίξει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας… Με την έξαρση της πανδημίας του COVID-19 έχουμε βαθιές ανησυχίες» δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου για την πανδημία ισχυρίστηκε πως ο Π.Ο.Υ. «παπαγάλιζε» λάθος πληροφορίες για το νέο στέλεχος του κορονοϊού, όπως ότι δεν ήταν μεταδοτικός και πως απέτυχε στο να αναφέρει με ακρίβεια στοιχεία για την εξάπλωση του ιού από την κινεζική πόλη Γουχάν τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Τραμπ θεωρεί τον Π.Ο.Υ. υπεύθυνο για το οικονομικό χάος και τους χιλιάδες θανάτους εξαιτίας της πανδημίας.

«Αν ο Π.Ο.Υ. είχε κάνει τη δουλειά του… η έξαρση θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους θανάτους… αυτό θα είχε σώσει χιλιάδες ζωές» δήλωσε ο Τραμπ προσθέτοντας «τόσοι πολλοί θάνατοι προκλήθηκαν από τα λάθη τους».

«Η εμπιστοσύνη που επέδειξε ο Π.Ο.Υ. στις πληροφορίες από την Κίνα, ίσως προκάλεσε εικοσαπλάσια αύξηση στα κρούσματα παγκοσμίως» υποστήριξε ο Τραμπ «και μπορεί να είναι περισσότερο και από αυτό» είπε.

«Ίσως ανασχηματιστούν και ίσως δεν το κάνουν» δήλωσε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως θα επιμείνει για «πλήρη ευθύνη» όσον αφορά στις αποτυχίες του Οργανισμού.

Ο Τραμπ ασκεί δριμεία κριτική κατά του Π.Ο.Υ. εδώ και εβδομάδες, προειδοποιώντας από τις 7 Απριλίου πως ο Οργανισμός ίσως χάσει τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του, που είναι οι ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα θεωρήσει υπεύθυνο τον Π.Ο.Υ. πως είναι «Κινεζο-κεντρικός».

Η παραγωγή αναπνευστήρων αυξάνεται

Ο Τραμπ επεσήμανε πως οι ΗΠΑ στοχεύουν να έχουν στη διάθεση τους απόθεμα από 200.000 μονάδες αναπνευστήρων μέχρι το τέλος του 2020 και ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος σε συνεργασία με νοσοκομεία και υγειονομικές εταιρίες ώστε να «μεγιστοποιηθεί η προμήθεια».

Ο εκτελειστικός διευθυντής της Εταιρίας Διεθνούς Οικονομικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, Άνταμ Μπέλερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο πως μέχρι το τέλος του Ιουνίου, περισσότεροι από 100.000 νέοι αναπνευστήρες θα έχουν διατεθεί από αμερικανούς προμηθευτές.

Ανοίγοντας και πάλι τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως θα συνεργαστεί με τους κυβερνήτες των πολιτειών ώστε να τερματιστούν οι εθνικοί κοινωνικοί και οικονομικοί περιορισμοί μέχρι το τέλος του μήνα.

«Τα σχέδια για να ανοίξουμε και πάλι τη χώρα κοντεύουν να ολοκληρωθούν» δήλωσε ο Τραμπ. «Η μέρα θα είναι πολύ κοντά, ίσως ακόμα και πριν την 1η Μαΐου». Σημείωσε πως «πάνω από 20» είναι «σε καλή κατάσταση» και ίσως ανοίξουν και πάλι πριν από άλλες πολιτείες.

«Αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με κάποια πολιτεία, θα τους το κάνουμε κατανοητό πως δεν είμαστε ικανοποιημένοι και αν δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν καταφέρουν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά… θα αναγκαστούμε να κάνουμε κάτι σοβαρό, θα χρειαστεί ίσως να τους κλείσουμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή» δήλωσε. «Αλλά δεν νομίζω πως θα χρειαστεί να το κάνουμε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης πως «πρέπει να έχουμε τα αθλήματα μας πίσω. Έχω κουραστεί να βλέπω αγώνες μπέιζμπολ που έχουν γίνει εδώ και 14 χρόνια».

#########