Κάποια άτομα ντρέπονται να κλάψουν. Άλλοι πάλι εύχονται να μπορούσαν να κλάψουν μια φορά σωστά. Μερικοί πάλι συγκινούνται υπερβολικά εύκολα, έτσι το κλάμα γίνεται καθημερινό φαινόμενο γι αυτούς.

 klama-1.jpg
  • Τα μάτια μας παράγουν στη διάρκεια της ζωής μας περίπου 100 λίτρα δάκρυ.
  • Το ανθρώπινο δάκρυ ζυγίζει περίπου 15 mg, υγραίνει τα μάτια και τα προστατεύει από εξωτερικούς εισβολείς.
  • Το δάκρυ περιέχει ορμόνες και άλατα όπως το ασβέστιο, το  κάλιο και το μαγγάνιο – γι αυτό έχει αλμυρή γεύση.
  • Τα δάκρυα μπορεί να αναβλύσουν όταν νιώθουμε αβοήθητοι, αδικημένοι, θυμωμένοι, όταν ξεπερνάμε τις δυνάμεις μας, όταν πονάμε και όταν συμπονάμε.
Το κλάμα και τα δάκρυα κάνουν καλό στην υγεία μας!!! Πως γίνεται αυτό;
 klama_xara.jpg

Κλάμα και συναισθήματα

Όποιος επιτρέπει στον εαυτό του να κλάψει όταν νιώθει την ανάγκη αυτή δεν καταπιέζει τα συναισθήματα όπως τη χαρά, τον φόβο, τη λύπη, το θυμό, την κούραση. Εφόσον ξεσπάσουν αυτά τα συναισθήματα δεν επηρεάζουν τόσο έντονα πια τις σκέψεις και τον συναισθηματικό μας κόσμο. Το κλάμα βοηθάει τον οργανισμό μας να προστατευτεί και να επεξεργαστεί τα έντονα συναισθήματα.
Το κλάμα φέρνει ένα αίσθημα απελευθέρωσης όμως και κόπωσης.  Ένα έντονο κλάμα ανεβάζει τους παλμούς και καταναλώνει ενέργεια, γι αυτό και μετά από ένα έντονο ξέσπασμα κλάματος κάποιος μπορεί να νιώθει αποκαμωμένος. Ίσως να θεωρείται ντροπιαστικό να κλαίει κάποιος δημοσίως άλλα χάρη της υγείας μας θα πρέπει να επιτρέπουμε στα δάκρυα να αναβλύσουν αβίαστα. Εφόσον στεγνώσουν θα μπορούσαμε να πούμε ότι «ξέπλυναν» κυριολεκτικά τα αρνητικά συναισθήματα.

 klama_baby.jpg

Δάκρυα και πόνος

Το κλάμα επηρεάζει την παραγωγή ορμονών στον οργανισμό. Κάποιες από αυτές τις ορμόνες έχουν αναλγητικές ιδιότητες και περιέχονται  μέσα στα δάκρυα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ορμονών εκχύνεται στο αίμα μας και μας κάνουνε να νιώθουμε καλύτερα μετά από κλάμα. Άλλωστε, και  τα μικρά παιδιά δεν κλαίνε όταν χτυπήσουν; Βέβαια, όσο μεγαλώνουμε ακούμε συχνά «σώπασε μη κλαις, ολόκληρος άντρας/ολόκληρη γυναίκα είσαι» ή «μην είσαι κλαψιάρης/κλαψιάρα».

Βιολογικά ωστόσο το κλάμα είναι εντελώς φυσιολογικό. Στο σώμα μας λειτουργούν φυσιολογικοί  μηχανισμοί προστασίας. Όταν καταπιέζουμε αυτούς τους μηχανισμούς π.χ. με το να καταπιέζουμε το κλάμα συχνά επιταχύνεται το αντίθετο δηλαδή να αυξάνεται ο πόνος. Όταν λοιπόν χτυπήσει κάποιος και νιώθει να αναβλύζουν τα δάκρυα είναι καλό να τα αφήσει να κυλήσουν. Με τα δάκρυα απελευθερώνονται ουσίες που καταπραΰνουν τον πόνο και αυτές τις χρειάζεται το σώμα.

Δάκρυα και Άγχος

Όποιος κλαίει επειδή βρίσκεται κάτω από πίεση και νιώθει έντονο άγχος, σίγουρα έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου χρειάζεται επειγόντως ξεκούραση. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύντομο συνειδητό διάλειμμα, όπως μια βόλτα και ένας περίπατος ή ένα 3-μερο ξεκούρασης στο χωριό ή ακόμα και μια αποχή από την εργασία για ένα χρονικό διάστημα.

Τα άτομα που έχουν την ανάγκη να κλάψουν σε καταστάσεις πίεσης και άγχους  πρέπει να προσέξουν και να μην μικρολογήσουν το σημάδι αυτό που τους στέλνει ο οργανισμός τους.

Το σώμα παράγει με το κλάμα προλακτίνη, μια ορμόνη που καταπραΰνει και καθησυχάζει. Ιδανικότερο ωστόσο είναι να φροντίζουμε να ξεκουραζόμαστε τακτικά έτσι ώστε να μην αναγκαστεί το σώμα να ξεσπάσει με αυτό τον τρόπο προσπαθώντας να ανακουφίσει την ένταση που νιώθει.

Ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με έρευνες, οι άντρες που δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να κλάψει υποφέρουν ποσοστιαία περισσότερο από ασθένειες που προέρχονται από το έντονο στρες.

klama_ormones.jpg

Δάκρυα και Hashimoto Θυρεοειδίτιδα

Το ψυχικό άγχος μπορεί να επηρεάσει βαθιά το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να είναι το έναυσμα που θα ξεσπάσει μια αυτοάνοση νόσος  ή να είναι η αιτία για να χειροτερέψουν τα συμπτώματα της.

Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα επηρεάζουν όλο το ορμονικό σύστημα με τις αυξομειώσεις των ορμονών κάτι που επιδρά άμεσα στην ψυχολογία.

Αυτό εκφράζεται από τον ασθενή με κρίσεις δακρύων, ανησυχία, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και άλλες παρόμοιες αντιδράσεις.

Επίσης νιώθει ο ασθενής για μεγάλο χρονικό διάστημα τα έντονα συμπτώματα που φέρνει η νόσος αυτή και τα οποία συχνά υποχωρούν μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σίγουρα τον καταβάλει ψυχολογικά και ίσως προκαλέσει κλάμα.

 

Κλάψτε ελεύθερα!

Τρελαίνονται πάλι οι ορμόνες σας και σας αναβλύζουν τα δάκρυα;  Μην τα συγκρατείτε, αφήστε τα να κυλήσουν και «ευχαριστηθείτε» το κλάμα.

Επειδή το κλάμα κάνει καλό στην υγεία σας!

Μην ξεχνάτε μετά όμως να συγκεντρώνεστε και πάλι στα θετικά πράγματα στην ζωή – τα μικρά πράγματα που κάνουν την ζωή μας τόσο όμορφη – ένα χαμόγελο, οι ηλιαχτίδες, παιδάκια που παίζουν στο πάρκο…

 

Πηγή:Hashimoto.gr

#########